Зеркаль: щодо полонених моряків трибунал прийме рішення на користь України

Згідно з Конвенцією ООН з міжнародного морського права є всі підстави вважати, що трибунал прийме рішення на користь України

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, повідомляє Еспресо.TV.

У морського трибунала ООН є вся юрисдикція, щоб прийняти рішення і Росія не зможе подати на нього апеляцію, наголосила вона під час брифінгу.

Зеркаль зазначила, що українська сторона під час засідання в Міжнародному трибуналі з морського права попросила трибунал зобов’язати РФ повернути судна та членів екіпажів. 

"Ми очікуємо, що 25 травня буде рішення Міжнародного трибуналу щодо звільнення трьох українських військових кораблів, а також 24 членів екіпажу. І вони повернуться в Україну, де ми їх дуже чекаємо", - наголосила Зеркаль.

Представник України заявила, що далі справу разглядатимуть по суті, згідно із додатком 7-м Морської конвенції. І є всі підстави вважати, що суд прийме рішення на користь України.

"Відсутність Росії і їхнього бачення, що це є виключення, пов'язане з військовою активністю, немає жодних підстав. Ми оскаржуємо саме те, як поводяться з нашими кораблями і нашими військовими моряками, порушуючи міжнародне право, а саме імунітет військових кораблів", - зазначила заступник міністра. 

Зеркаль наголосила, що 15 березня Україна запропонувала Росії негайно провести консультації.

"Консультації були порожніми, оскільки РФ повторила свою позицію, яка викладена в їхньому меморандумі від 7 травня з вже відомим російським поглядом на події 25 листопада поблизу Керченської протоки. І вони вважають, що українські моряки мають і надалі залишатися в РФ у зв'язку із розглядом справи", - зазначила вона.

Через таку позицію Росії не було предмету, про що розмовляти з ними під час консультацій далі, йдеться у повідомленні.