Вчені пояснили, чому видимий і зворотний бік Місяця кардинально відрізняються

Зворотній бік і та частина супутника, яку ми бачимо, сильно відрізняються одне від одного. Перша має більш товсту кору і додатковий шар матеріалу у порівнянні зі стороною, зверненої до Землі

Як йдеться в дослідженні Американського географічного союзу, ці відмінності, ймовірно, викликані зіткненням Місяця з карликовою планетою мільйони років тому. 

Існує гіпотеза, що Місяць асиметричний, тому що в минулому зіткнувся з великим об'єктом, таким як астероїд або навіть карликова планета. Передбачається, що удар був досить великим і потужним для того, щоб осколки вилетіли з одного боку і осіли на іншому..

Дослідники проаналізували дані з апаратів GRAIL, які протягом року досліджували Місяць на предмет вивчення його гравітації і внутрішньої будови. Аналіз показав різкі відмінності в структурі видимого і зворотного боку природного супутника Землі.

Потім вчені створили комп'ютерну модель впливу об'єктів різного розміру і швидкостей, щоб побачити, який сценарій, якщо такий є, найкраще пояснює те, що відбувається.

В результаті дослідники встановили, що в видиму частину Місяця міг врізатися об'єкт шириною близько 780 км, який рухався зі швидкістю 22 500 км / год. Ймовірно, об'єкт був менше - шириною близько 720 км, але тоді його швидкість становила 24 500 км / год.

Орбітальні апарати НАСА GRAIL витратили трохи більше року на кілька обльотів навколо Місяця, щоб визначити силу його гравітації і вивчити її внутрішній склад. Ці дані показали різке розходження в структурі між ближньою і дальньою сторонами нашого природного супутника.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX