NASA показало рентгенівську “мапу” космосу

Вчені з Центру космічних польотів імені Годдарда, який входить в NASA, склали рентгенівську мапу нічного неба, яка проливає світло на те, як виглядає наш Всесвіт

Про це пише ScienceAlert.

Знімок нічного неба був зроблений за допомогою дослідника внутрішнього складу нейтронної зірки NASA (NICER), який встановлений на борту МКС. Він являє собою куб розміром із пральну машину. Приблизно кожні півтори години, після того як Сонце заходить за орбіту МКС, прилад збирає фотони з високою енергією з восьми місць розташування на орбіті в нічному небі.

Кожна вигнута лінія на карті нічного неба - це траєкторія, по якій увага інструмента перемикається з одного джерела на інший. Менші плями і лінії - це енергетичні частинки, що врізаються в датчики.

У багатьох місцях живуть мертві зорі, які називають нейтронними зірками; об'єкти настільки щільні, що єдине, що утримує їх від колапсу в чорну діру - це закон, який говорить, що ядра не можуть складатися в один і той же обсяг.

Знання їх точного радіусу може розповісти нам більше про фізику, яка відбувається всередині їхніх тіл. Місія зможе визначити їх розмір з точністю до 5%.

Деякі з цих нейтронних зірок швидко обертаються і називаються пульсарами. Визначення часу кожної розгортки рентгенівських променів, схожих на маяк, може дати астрономам дуже докладний набір координат.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX