В Антарктиді відбулося голосування на найвіддаленішій виборчій дільниці

На Антарктиді завершилося голосування на парламентських виборах на спецдільниці на станції "Академік Вернадський"

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки.

До голосування долучилися 12 учасників 24-ї Української антарктичної експедиції. Голосування розпочалося о 8:00 за місцевим часом (о 14:00 за київським) і тривало 30 хвилин.

Полярники голосували лише за загальнонаціональними списками партій. Спецдільниця в Антарктиді не прикріплена до жодного з мажоритарних округів.

Станція "Академік Вернадський" розташована за 15 тис. км від Києва і є найвіддаленішою виборчою дільницею України, тож виборча процедура тут має свої особливості. Зокрема, полярники використовують роздруковані сканкопії бюлетенів, які надсилає ЦВК.

У день виборів в одному з приміщень станції встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Відтак у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів, а сканкопію протоколу результатів голосування відразу через інтернет відправляють до Києва.

Полярники голосували на станції в приміщенні бару "Фарадей". Cкринькою для голосування слугував прозорий бокс для їжі, в якому проробили отвір для бюлетнів. Після голосування та підрахунку голосів оригінали документів переклали в конверти та опечатали їх. За нагоди ці документи передадуть до ЦВК.