Меркель не проти санкцій щодо РФ у зв'язку з вбивством Хангошвілі

Федеративна Республіка Німеччина залишає відкритою можливість запровадження санкцій проти Росії за убивство у Берліні чеченського польового командира, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі

Про це канцлерка ФРН Ангела Меркель повідомила під час пресконференції за підсумками віртуального засідання лідерів ЄС у п'ятницю, 19 червня 2020 року, передає Еспресо.TV з посиланням на DW.

"Ми залишаємо за собою, до якої реакції ми вдамося, як про це вже заявив міністр закордонних справ (Німеччини Гайко Маас - ред.). Спершу нам треба зачекати, що покажуть переговори", - зазначила Меркель, відповідаючи на запитання, чи будуть нові санкції проти РФ за це замовне вбивство у Берліні.

Читайте такожХристо Грозєв: Полковник ФСБ, підозрюваний в організації замаху на Осмаєва, відвідував ЄС більше 50 разів. Його можна було взяти

За її словами, керівники держав та урядів країн ЄС на своїй відеоконференції обговорювали лише секторальні санкції проти Росії, запроваджені за її дії проти України. Ці обмеження вирішили подовжити ще на півроку.

Окрім того, зауважила канцлерка, на рівні ЄС обговорюють запровадженнясанкцій проти Росії за кібератаки на Бундестаг. У цьому у хакерському зламі, який відбувся у 2015 році, Берлін звинувачує Головне розвідувальне управління Генштабу РФ.

Довідка

Колишній польовий командир часів Другої чеченської війни Зелімхан Хангошвілі був застрелений 23 серпня 2019 року в берлінському парку Малий Тіргартен. Влада Росії раніше оголосила його в розшук, звинувативши в тероризмі. Хангошвілі виїхав до Німеччини після того, як в 2015 році в Грузії на нього було здійснено черговий замах. Ймовірний вбивця, громадянин Росії, був затриманий в Берліні того ж дня.

18 червня Федеральна прокуратура Німеччини висунула проти уряду Росії звинувачення в замовному вбивстві Хангошвілі. Відомства, якими керує уряд РФ, дали завдання "ліквідувати" його обвинуваченому Вадиму Красікову (він же "Вадим Соколов"), заявила прокуратура в Карлсруе.

За даними групи Bellingcat, підготовкою до вбивства керував глава благодійного фонду "Вимпел" для колишніх офіцерів спецназу ФСБ РФ Едуард Бендерський.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb