Журналісти звернулися до ДПС та Мінфіну: чи сплатили податки з продажу взятого у держкомпанії газу

Редакція програми журналістських розслідувань "ШУСТРОВА LIVE" на телеканалі "Еспресо" звернулася до Мінфіну та ДПС, аби з’ясувати, що саме і в якій кількості було сплачено фіктивною фірмою "Профі Газ" з продажу взятих у держави 305 мільйонів кубометрів газу

Про це йдеться в розслідуванні "Мільярди "Нафтогазу" шахраям: який зв'язок з бізнесменом Ігорем Вороновим".

Фірма з ознаками фіктивності "Профі газ" отримала безкоштовно від НАК "Нафтогаз Україна" 305 мільйонів кубометрів газу. Передачу газу приватній фірмі оформили 13 листопада 2020 через укладання "мирової угоди" між дочірньою компанією "Нафтогаза" ПАТ “Укртрансгаз” та трьома приватними фірмами.

На шостий день після затвердження «мирової угоди», а саме 19 листопада 2020 року, «Укртрансгаз» розпочав  передавати фіктивній фірмі ТОВ "Профі Газ" 305 мільйонів кубометрів державного газу вартістю 2 мільярди гривень. 

З кінця листопада по середину грудня 2020 "Профі Газ" суттєво занизивши вартість розпродає паливо і відвантажує його іншим компаніям.

В цілому, вкрадений у держави газ було продано 19-ти компаніям. Декотрі з них належать до великих промислових груп. Покупцями виявились фірми, пов’язані з Рінатом Ахметовим, Дмитром Фірташем, Лакшмі Мітталом, Сергієм Тігіпком та Віталієм Антоновим. Навіть реалізували газ українському представництву світового трейдера - компанії Trafigura Ukraine. 

А ще шахраї продали газ фірмі “Центренерджи” Романа Сторожева - колишнього голови Держгеонадр часів Януковича. Та кільком компаніям, керівники і засновники котрих сидять в анексованому Криму або на окупованій Донеччині.

Реалізувавши 305 мільйонів кубометрів газу, "Профі Газ" мала б сплатити податки. Економіст Борис Кушнірук припускає, що шахраї й тут будуть намагатися пограбувати державу.

"Якщо товар проданий, то в цьому випадку хтось отримав за проданий товар ПДВ. Відповідно, державі має бути сплачено 400 мільйонів ПДВ. Не факт, що це буде зроблено. Можуть знайти схему, як уникнуть сплати за цей газ", - припускає Кушнірук.

Так само при реалізації газу мав сплачуватись податок на прибуток. Податковий консультант Костянтин Чарторийський озвучує схему, за якою держава може вчергове впіймати облизня. "Якщо "Профі Газ" переведе свої активи на закордонні компанії чи виведе через офшори ці кошти, то "Профі Газ" залишится компанією з нульовими активами і піде в процедуру банкротства чи ліквідації. В нього просто матиметься податковий борг, який він не заплатить, а кошти по суті можуть бути виведені в іноземні юрисдикції", - застерігає Чарторийський.

В запиті на отримання публічної інформації до Державної податкової служби та Міністерства фінансів журналісти серед іншого просять повідомити, про загальна сума задекларованого та сплаченого ПДВ за листопад, грудень 2020 року ТОВ «Профі Газ», порядок обчислення та сплати ним податку на прибуток підприємств та наявність податкового боргу у цього підприємства.

Раніше журналісти вже зверталися до НАБУ та СБУ з проханням провести перевірку дій посадових осіб державних акціонерних товариств НАК "Нафтогаз України" та АТ "Укртрансгаз", внаслідок яких державні активи вартістю близько 1,9 мільярдів гривень були виведені на фіктивну фірму.

11 січня було отримано відповідь від НАБУ. Заяву журналістів розглядали детективи першого підрозділу Першого відділу НАБУ та вирішили навіть не відкривати розслідування і не розбиратися в цій справі. СБУ відписала, що такі справи у них не розслідують.