15 років Путіна: від підриву будинків та політичних вбивств до анексії Криму

9 серпня, 2014 субота
10:16

Сьогодні виповнюється 15 років перебування Володимира Путіна на політичному олімпі Росії

 

Операція «Наступник»

9 серпня 1999 Борис Єльцин оголосив про призначення мало кому тоді відомого директора ФСБ Володимира Путіна главою уряду Росії, одночасно назвавши його своїм «наступником» на президентському посту. «Зараз я вирішив назвати людину, яка, на мою думку, здатна консолідувати суспільство. Спираючись на найширші політичні сили, забезпечити продовження реформ в Росії. Він зможе згуртувати навколо себе тих, кому в новому, XXI столітті потрібно буде оновлювати велику Росію».

Через тиждень депутати затвердили Путіна з першого разу: «за» проголосували 233 депутатів, всього 84 - «проти».

 

Підрив будинків

Призначення Путіна прем'єром співпало з початком проведення в Дагестані великомасштабної операції федеральних сил проти бойовиків. Путін очолив цю операцію. 4 вересня 1999 в результаті підриву замінованої машини завалилися два під'їзди житлового будинку в дагестанському Буйнакську, 8 вересня в Москві на вулиці Гур'янова підірвали 9-поверховий будинок, 13 вересня пролунав вибух на Каширському шосе, 16 вересня в Волгодонську рвонула вантажівка, зачепивши 9-поверховий будинок. Ланцюжок терактів забрав понад 300 життів.

Висувалися версії, згідно з якими Путіну були вигідні вибухи житлових будинків: для підняття передвиборчого рейтингу і забезпечення перемоги на президентських виборах, створення сприятливої ​​громадської думки перед введенням військ до Чечні. Зокрема, в книзі Олександра Литвиненка та Юрія Фельштинського «ФСБ підриває Росію» стверджується, що саме ФСБ підірвала житлові будинки з відома Путіна.

«Ми будемо переслідувати терористів скрізь, - заявив Путін 24 вересня. - В аеропорту - в аеропорту. Значить, ви вже мене вибачте, в туалеті зловимо, ми в сортирі їх замочимо, врешті-решт. Все, питання закрите остаточно».

На виборах Путін отримав 53% голосів виборців.

 

Гімн СРСР

Новий 2001 росіяни зустріли під нову, добре знайому музику: з ініціативи Володимира Путіна країні був повернутий гімн на музику Олександра Александрова. Як і в радянські часи, слова до нього написав Сергій Михалков. Формально цей варіант був вибраний з шести тисяч, які прийшли на конкурс.

Пізніше Путін поверне шкільну форму, норми ГТО і звання Героя Праці, а комуністи в парламенті з непримиренних супротивників влади, перетворяться на контрольовану опозицію. Радянський гімн досі є символом Росії разом з дореволюційним триколором і двоголовим орлом.

 

Загибель підводного човна «Курськ»

12 серпня 2000 Росію потрясла гучна катастрофа - в Баренцевому морі після вибуху тоне атомний підводний човен К-141 «Курськ» Північного флоту. Рятувальні роботи безрезультатні.

Після розтину обшивки водолазами з'ясовується, що всі 118 членів екіпажу атомохода загинули. Путін тільки через п'ять днів після вибуху, 17 серпня, перервав відпустку в Сочі. «Вона потонула» - так відповів Володимир Путін на запитання американського журналіста Ларрі Кінга про долю «Курська» - ця фраза увійшла в аннали. Різко критикував дії Путіна під час катастрофи Сергій Доренко в ефірі каналу ОРТ, 49% акцій якого належали Борису Березовському. Уже у вересні олігарх продав свою частку, програма Доренко була закрита.

 

Телекомпанія «НТВ»

Влітку 2000 року згустилися хмари і над іншою російською телекомпанією - НТВ, що належала тоді Володимиру Гусинському, який за рік до цього зробив ставку на опонентів Путіна.

Компанія була відома різким і яскравим освітленням політичних подій, а її власника звинуватили в незаконному оволодінні державною власністю. У червні Гусинський був затриманий і на кілька днів поміщений до Бутирської в'язниці.

 

Арешт Ходорковського

Вранці 25 жовтня 2003 літак найбагатшої людини Росії Михайла Ходорковського зустріли біля трапа в Іркутську люди в масках і з автоматами. На момент арешту його статки оцінювалися в $ 15,2 млрд. Ходорковський готував злиття свого ЮКОСа з «Сибнефтью» Романа Абрамовича. Версії переслідування олігарха: політична активність, спонсорування опозиційних партій, переговори з губернаторами, підтримка громадянських проектів та просвітницька діяльність.

Ходорковський і його найближчий партнер Платон Лебедєв відсиділи за гратами більше десяти років і були амністовані Путіним тільки в кінці 2013 року, глава служби безпеки ЮКОСу Олексій Пічугін відбуває довічне ув'язнення, а юрист компанії Василь Алексанян, відбувши два роки у в'язниці, помер після важкої тривалої хвороби .

 

Дубровка

У жовтні 2002 року чеченські терористи захопили культурний центр на Дубровці в Москві, де тоді проходив мюзикл «Норд-Ост». Після триденних переговорів будівлю взяли штурмом, закачавши всередину газ. Загинули від 130 (офіційна оцінка) до 174 чоловік (підрахунки громадських працівників), більше 700 постраждали. Спори про професіоналізм дій спецслужб, склад газу, ненаданні першої допомоги та організаторів теракту йдуть до цих пір.

Через рік після трагедії Путін заявив на зустрічі з іноземними журналістами: «Ці люди загинули не в результаті дії газу, бо газ не був шкідливим, він був нешкідливим, і він не міг заподіяти будь-якої шкоди людям. Люди стали жертвами низки обставин: зневоднення, хронічних захворювань, самого факту, що їм довелося залишатися в тій будівлі. І ми можемо сказати, що під час операції не постраждав жоден заручник». Громадська організація «Норд-Ост» подала на Путіна до суду, звинувативши його у брехні, але російські суди позову не прийняли.

 

Беслан

1-3 вересня 2004 відбулася найжорстокіша акція чеченських сепаратистів після Норд-Осту: захоплення школи в Беслані. На третю добу влада пішла на штурм. 334 людини загинули, у тому числі 186 дітей у віці від 1 до 17 років. Поранення отримали 810 осіб, включаючи заручників, співробітників спецназу, військовослужбовців та місцевих мешканців. У пресі досі зясовують причини вибухів в школі, доцільність застосування танків і вогнеметів під час штурму.

Невдалі реформи

На початку 2005 року була проведена масштабна кампанія по заміні натуральних пільг, наприклад, безкоштовного проїзду в громадському транспорті або безкоштовних ліків, грошовими компенсаціями.

Кампанія отримала назву «монетизація пільг» і привела до наймасштабніших соціальних протестів за час правління Володимира Путіна. Зокрема, пенсіонери перекривали федеральні траси, а популярність самого президента впала з 84% у січні 2004 року до 48% рік по тому. Після цього багато реформ, зокрема пенсійна, були згорнуті.

 

Вбивство Анни Політковської

7 жовтня 2006 в ліфті свого будинку в центрі Москви була застрелена журналістка «Новой газеты» Анна Політковська. Вона прославилася викривальними публікаціями, зокрема, про дії федеральних військ у Чечні та місцевої влади. Вбивство сталося напередодні візиту Володимира Путіна до Німеччини. У Дрездені, де Путін служив в радянській зовнішній розвідці, його зустріла акція протесту, фотографії якої облетіли світ.

 

Вбивство Олександра Литвиненка

23 листопада 2006 в Лондоні в результаті отруєння полонієм помер Олександр Литвиненко. Він був співавтором книги «ФСБ підриває Росію» і автором книги «Лубянське злочинне угруповання», в яких звинувачував спецслужби Росії в організації вибухів житлових будинків у Росії 1999 року і інших терактах, метою яких, на його думку, був прихід до влади Володимира Путіна.

 

Мітинг на Болотній площі

Одним з найбільших протестних мітингів став мітинг в Москві на Болотній площі, який пройшов 10 грудня 2011 року. За різними оцінками він зібрав від 25 тисяч до 150 тисяч учасників.

Серед виступаючих були Борис Акунін, Леонід Парфьонов, Тетяна Лазарєва, Олег Кашин, Геннадій Гудков, Григорій Явлінський, Надія Толоконникова. А серед мітингувальників вперше були помічені Ксенія Собчак, Поліна Дерипаска і Тіна Канделакі. Володимир Путін під час «прямої лінії» з громадянами заявив, що білі стрічки учасників мітингу здалися йому контрацептивами: «Непристойно, але тим не менше: я подумав, що це така пропаганда боротьби зі СНІДом, що це контрацептиви такі».

Від шоку, викликаного виходом людей на вулиці, влада оговталася на початку 2012-го: 4 лютого, в один день з опозиційним мітингом на проспекті Сахарова, була організована альтернативна пропутінська акція на Поклонній горі. Головним її завданням було деморалізувати опонентів, показати, що за владою стоїть не менше, а то й більше людей.

 

Третій термін

Третій термін президента Путіна ознаменувався забороною на гей-пропаганду, обмеженням інформації в інтернеті, на губернаторських виборах ввели «муніципальний фільтр», а для новостворених партій придумали численні бар'єри, що ускладнюють їх участь у виборах, тобто фактично дезавуювали ліберальні реформи «пізнього Медведєва».

18 березня 2014 Путін звернувся до обох палат Федеральних зборів РФ у зв'язку з пропозицією Державної Ради Республіки Крим про прийняття республіки до складу Російської Федерації.

17 липня 2014 був збитий літак Boeing 777 Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. Голова СБУ Наливайченко повідомив, що Росія планувала збити літак Аерофлоту для виправдання вторгнення до України. За його словами, літак слідував тим же коридором приблизно в той же час що і збитий терористами малайзійський авіалайнер Boeing рейсу МН17.

За інформацією Наливайченка, це був рейс АФЛ-2074 за маршрутом Москва - Ларнака. Саме для цього, за словами глави СБУ, в Україні був доставлений комплекс "Бук", керований російським екіпажем. За словами Наливайченка, цей комплекс мав бути встановлений в населеному пункті Первомайське в 20 км на захід від Донецька але "тому, що фахівці були не місцеві", вони переплутали дислокацію і перегнали "Бук" в населений пункт з такою ж назвою, який розташований на північному сході від Донецька.

 

 

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:09
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
Більше новин