Ексклюзив

Навіщо об'єднувати десантників і спецпризначенців?

14 квітня, 2015 вiвторок
15:19

Якими будуть сили спеціальних операцій Збройних Сил України? В умовах нинішньої неконвенційної чи то пак гібридної війни саме вони повинні стати ключовим новим елементом сучасної української армії. Потужним і багато в чому вирішальним компонентом спротиву російській агресії

Утім, тенденція загрозлива: армійських спецпризначенців, які героїчно себе проявляють під час цієї війни і, на жаль, несуть втрати, тепер хочуть, по суті, "схрестити" із десантниками. Саме це передбачено Річною національною програмою співпраці із НАТО на 2015 рік. Але наші західні партнери вже чітко висловили стурбованість з цього приводу і чітко дали зрозуміти, що не збираються фінансувати таке поєднання їжака із вужом.

Про майбутнє сил спеціальних операцій - Станіслав Мельничук.

Завдати відчутного удару по співпраці України з Північноатлантичним альянсом може ось цей документ – "Річна Національна програма співробітництва НАТО та України в 2015 році". Згідно неї створювати такий окремий рід військ, як сили спеціальних операцій будуть на базі уже наявного командування високомобільних десантних військ - ВДВ. 

"Сформувати Командування Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Забезпечити проведення консультацій з експертами НАТО щодо проведення заходів трансформації та модернізації з метою формування Командування Сил спеціальних операцій Збройних Сил України на базі Командування високомобільних десантних військ Збройних Сил України та Управління спеціальних операцій Генерального штабу Збройних Сил України".

Простіше кажучи, українське військове керівництво хоче об’єднати десантників та спецпризначенців в одне ціле. На переконання експертів Альянсу, це є неприпустимим. Це — чітко вказано у листі керівника офісу НАТО у Україні Марчіна Кожієла на адресу глави офісу Президента Ложкіна та заступника секретаря РНБО Коваля, екс-міністра оборони. На документі більш ніж місячної давнини помітка - ТЕРМІНОВО.
 

"Об’єднання сил спеціальних операцій та високомобільних десантних військ під єдиним командуванням, як на разі передбачається у проекті РНП 2015, не лише знизить рівень сумісності українських сил спеціальних операцій та сил спеціальних операцій НАТО, поставить під загрозу можливість розвитку практичної співпраці на основі стандартів НАТО, але і знизить спроможності та сумісність українських високомобільних десантних військ".

Бюрократичний вислів "поставить під загрозу можливість розвитку практичної співпраці на основі стандартів НАТО" - означає тільки одне: альянс не буде фінансувати такі сумнівні "експериментальні" реформи української армії в умовах війни. Підполковник запасу, а в минулому командувач всіх українських десантників з 2006-го по 2012-й роки Сергій Лісовий, також не розуміє навіщо об’єднувати два елітні роди військ.

 

СЕРГІЙ ЛІСОВИЙ, ПОЛКОВНИК ЗАПАСУ, КОМАНДУВАЧ АЕРОМОБІЛЬНИХ ВІЙСЬК  (2006-2012): 

ВДВ бере участь у боях і операціях загальновійськових. ССО вводити в склад ВДВ неприпустимо. Навіть виходячи з того, що спеціальна операція планується і там бере участь вузьке, я маю на увазі у плануванні, дуже вузьке коло осіб. Дуже вузьке. Бо дуже велика специфіка. ССО  - вони все повинні планувати і здійснювати, і можуть залучати, але весь план знають тільки вони, а ВДВ у плані та по задачам ССО може виконувати демонстраційні дії, якісь загальні дії, навіть не знаючи загальний замисел операції.

Задачею десантників є пряме ведення бою з противником. І в обороні, і, головне, у наступі. Штурми висот, укріплених районів, позицій противника, масштабні рейдові дії у його тилу за допомогою бронетехніки та артилерії. Десант - це потужні ударні мобільні та броньовані кулаки армії. Масштаби ж дій спецпризначенців, як правило, скромніші, характер операцій - таємний. Їхні обличчя не з’являються на екранах, а прізвища не повинні бути відомі широкому загалу. Успіх проведених ними спецоперацій, як правило засекречений. Спецназ - це такий собі філігранний скальпель. Саме тому обличчя цього бойового офіцера з Головного Управління сил спеціальних операцій ми не можемо показати, і голос його довелося змінити. На його переконання подібна практика поєднання не поєднуваного була на початку проведення АТО.

ОФІЦЕР УПРАВЛІННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ УКРАЇНИ:

Нам приходилось выполнять задачи, которые нам абсолютно несвойственно. Как, например, охрана важных объектов или сопровождение, проводка колонн. Просто зачастую общевойсковые командиры либо просто командиры, которым в подчинение отдают подразделения и разведорганы специального назначения, зачастую у них происходит подмена понятий и они почему-то считают, что спецназ способен свернуть горы поэтому спецназ используется немножко неправильно.

Основне ж завдання цих хлопців – боротьба в тилу ворога та збір розвідданих.

ОФІЦЕР УПРАВЛІННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ УКРАЇНИ:

Ведение засадных действий. Проведение налетов в тылу противника. Проведение диверсий на объектах инфраструктуры противника. Организация и руководство партизанским движением на территории противника либо на территории временно оккупированной противником.

Бійці військового спецназу здебільшого контрактники. Хоча є і мобілізовані. Тому офіцери наполягають, що використовувати їх не за призначенням - занадто дорого для країни.

ОФІЦЕР УПРАВЛІННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ УКРАЇНИ:

Бойца спецназа, контрактника, готовят долгое время. Человек, который прослужил в спецназе 5-6 лет, при его гибели или выходе из строя по ранению, это очень тяжело восполнимая потеря, особенно в военное время. Я считаю, что это очень дорого для страны, - использовать спецназ не по назначению.

8-й хмельницький та 3-й кіровоградський полки спеціального призначення, 73-й морський центр спеціального призначення та 140-й центр сил спецоперацій - саме ці підрозділи і мають стати кістяком створення нового роду військ - Сил Спеціальних Операцій з окремим командуванням. Наразі ж цими елітними підрозділами керують загальновійськові командири.

ОФІЦЕР УПРАВЛІННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ УКРАЇНИ:

На базе ГШ было создано управление ССО, которое должно было взять на себя функции управления частями подразделениями спецназа и в дальнейшем перерасти в командование ССО. По неведанным мне причинам этого не произошло. На данном этапе управление ССО существует до сих пор, но никаких изменений нет. Те части и подразделения спецназа, которые принадлежат сухопутным войскам и ВДВ, до сих пор остаются в подчинении общевойсковых командиров.

СЕРГІЙ ЛІСОВИЙ, ПОЛКОВНИК ЗАПАСУ, КОМАНДУВАЧ АЕРОМОБІЛЬНИХ ВІЙСЬК  (2006-2012):

ССО мають право на існування в Україні. І якщо вони будуть, то повинно бути командування ССО, яке повинно займатись за завданням Верховного головнокомандувача або начальника Генерального штабу плануванням і розробкою тих спеціальних операцій, по яких поставленно завдання.
 

Поділитися досвідом створення нового роду військ у НАТО готові, як, власне, і витратити на це кругленьку суму у $ 20 млн. Щоправда за однієї умови: спецпризначенці нарощуватимуть свої м’язи як самостійна ударна одиниця.  

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
22:13
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" зі сходу та півдня. Ситуація увечері 28 березня
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
Більше новин