ТОП-10 книжок для релаксу

26 травня, 2015 вiвторок
12:34

Останні півтора роки майже не вдається прожити без поганих новин. Інколи від негативного інформаційного "передозу" стає настільки нестерпно, що хочеться назавжди утекти від актуальної інформації. Звісно, зовсім від реальності сховатися не вдасться, однак забути про неї на деякий час все ж можна спробувати

Еспресо.TV пропонує огляд книжок, які допоможуть перезавантажити свідомість. Ми підібрали книжки різні як за змістом, так і за формою, тому в цьому переліку є все: від верлібрів до мемуарів та детективів. Адже когось зможуть "вилікувати" вірші, а комусь для того, щоб розслабитись, необхідно вчитатись у деталі чужої біографії. 

Мирослав Дочинець. "Многії літа. Благії літа. Заповіти 104-річного Андрія Ворона - як жити довго в щасті і радості"

Поради старця Андрія Ворона, на перший погляд, зовсім прості та невибагливі. Наприклад, він радить пити воду, як ліки від усього: "Вона освіжить мозок, підсилить серце і розм’якшить нерви. Зауважте: не якась інша рідина, а чиста вода. І не менше літра щодня, а краще 2 літри". 

Для одних такі напучування будуть виглядати як одкровення, другі, з тих, що вже цікавилися духовно-оздоровчою літературою, можливо, відразу й не знайдуть в цій невеличкій книжці нічого нового. 

Правда ж в тому, що всі поради старця перевірені ним на власному досвіді. Якщо вчасно про це згадати, то навіть буденні повчання від людини, яка не просто теоретизувала, а й прожила більше ста років, не звертаючись до лікарів та стандартного лікування, звучатимуть по-особливому. І коли читаєш: "Доглядайте тварин. Хоча б кота. Від них більше спокою, ніж від людей", розумієш, скільки мудрості сховано в цих безпосередніх словах.

Агата Крісті. "Автобіографія"

Романи Агати Крісті, попри те, що вона все життя писала про вбивства та різноманітні злочини, завжди були сповнені оптимізму та гумору. Письменниця не зраджує собі навіть в автобіографії, де у своїй незрівняній манері, без моралізаторства, щиро та емоційно розповідає про своє життя, батьків, чоловіків, подорожі та всілякі авантюри. На батьківщині письменниці захоплюючі мемуари були видані через рік після смерті "королеви детективу" - у 1976 році. Російською спогади Крісті побачили світ близько 10 років тому, а от українського перекладу немає і досі.

Юлія Стахівська. "Verde: збірка поезій"

Італійською "Verde" значить зелений, свіжий, здоровий. Тому не дивно, що від цих віршів віє таким дивовижним спокоєм, який людині дарує лише Природа. Здається, вся її концентрована сила заховалась у цій тоненькій збірочці. А може, вся справа в тому, що зелений колір заспокоює нервову систему, і недарма зветься у психології кольором життя?

У чому б не полягала магія поезії Юлії Стахівської, діє вона безвідмовно. Якимось особливим умиротворенням наповнюється серце після рядків:

"…Чоловік рве ногою деревій,
жінка хапає ротом кашку,
Дитини поки не видно - сидить у невідомій квітці, 
і бджола лоскоче лапкою її незапилене імено".

Софія Андрухович. "Фелікс-Австрія"

Цей атмосферний роман, що у 2014 став переможцем "Книги року ВВС", підійде для читання тим, хто хоче змінити не лише країну, а й століття. Завдяки скрупульозній роботі авторки, читач з легкістю здійснить подорож у часі та перелетить до затишного містечка на околиці Австро-Угорської імперії.

Головні герої "Фелікса-Австрії" - дві жінки та один чоловік, що живуть у чарівному будинку на вулиці Липовій. Втім, можливо, вони лише статисти, а головним у романі Софії Андрухович є детально описаний, сяючий світ, у якому вони існують. Яскраві побутові дрібниці (від приготування вишуканих делікатесів до рельєфного зображення архітектурних споруд Станіславова початку минулого століття) дивним чином оживляють картинку і перетворюють роман на скриньку з таємничим скарбом. 

Барбру Ліндґрен. "Лоранґа"

Твори відомої шведської письменниці Барбру Ліндґрен перекладено багатьма мовами світу. Втім, українською її книгу видано цього року вперше. За переклад маємо дякувати письменниці та перекладачці Галині Кирпі.

Чудернацька повість "Лоранґа, Масарин і Д’Артаньян" змусить забути про все, що існує навколо, і повністю переключитися на спостереження за дивною родиною, члени якої живуть так, як подобається лише їм. До речі, життя без зайвих умовностей надихає, тому в якійсь момент підсвідомо починаєш заздрити їхнім абсурдним вчинкам. 

"Мене щоразу шокують ці химерні небилиці. Ні Лоранґа, ні Масарин, ні Д’Артаньян не кажуть жодного розумного слова, але без них я не уявляю свого життя", – писала про цю книжку Астрід Ліндґрен.

Джоанна Басфорд. "Чарівний сад"

Альбом з ілюстраціями відомої шотландської художниці та дизайнерки Джоанни Басфорд - розмальовка, що складається з тисяч казкових квітів, рослин та орнаментів. І хоча існує думка, що розмальовки вбивають творчість як таку і дітям їх краще не давати, для дорослого ця книжка може стати неабияким рятівним колом. Щоправда, ліпше попередньо спробувати розмалювати щось більш простеньке - перевірити свою реакцію. Деяких вимальовування крихітних деталей може навпаки знервувати і тоді розмальовка-антистрес стане причиною чергової "травми".

Тих же, хто успішно пройшов всі рівні "Чарівного саду", чекає "Зачарований ліс" тієї ж авторки, а також розмальовка "для спокою та натхнення" Міллі Марота "Барвистий світ", що побачила світ у видавництві КСД.

Елізабет Гілберт. "Їсти. Молитися. Кохати"

Після екранізації цієї книжки з Джулією Робертс у головній ролі цей роман вже кілька років впевнено лідирує у топах продажів книжкових крамниць по всьому світу. 

Якщо ж ви все ще не читали "Їсти, молитися, кохати", то зараз найкращий час для знайомства. Зрештою, коли, як не влітку, надолужувати те, що пройшло повз вашу увагу? Не кожен з нас здатен відмовитися від усього і відправитись у пошуках себе в мандри, щоб десь там, далеко від звичного світу, відшукати себе справжнього, як це зробила авторка роману. Але навіть спостерігаючи за тими, хто спробував, ми стаємо сильнішими.

"Їсти, молитися, кохати" - книга про те, як можна знайти радість там, де не чекаєш. Про те, що рецепт ідеального щастя не знає ніхто. Про те, що життя варте того, щоб цінувати його з усіма складнощами. 

Олена Губіна. "Мар’яна заливає та хоче знати правду"

Хоча у романі журналістки Олени Губіної є вбивства, загадки, пригоди та інші атрибути, притаманні детективному жанру, це все ж таки не чистий детектив. Крім любовної історії з драматичним трикутником, "Мар’яна заливає та хоче знати правду" - ще й путівник улюбленими місцями авторки, яка народилась і довгий час прожила в старому будинку в центрі столиці. За словами письменниці, її завжди дивувало, чому в літературі все найцікавіше відбувається десь далеко, тому вона вирішила написати книгу, сюжет якої розгортається саме в Києві.

Грегорі Девід Робертс. "Шантарам"

Роман інтригує вже тим, що був написаний в австралійській в’язниці, де на той момент перебував його автор. Грегорі Девід Робертс - колишній наркоман та грабіжник, фальшивомонетник та контрабандист - довгі роки відбував покарання спочатку в Німеччині, а потім в Австралії.

"Шантарам" - це також сповідь про пошуки себе, щоправда, на відміну від Елізабет Гілберт, більш агресивні та шкідливі для оточуючих. І якщо про те, що описує пані Гілберт, у багатьох є хоч якесь уявлення, то світ Грегорі Девіда Робертса настільки фантастичний, що виглядає як альтернативна реальність, про існування якої ви навіть не підозрювали.

Деяких може відштовхнути розмір цього твору, але хай це вас не лякає. Текст настільки затягує, що читач провалюється у роман, мов у безодню. 

Тетяна Белімова. "Трояндовий джем"

Книжки з серії "Теплі історії" вже встигли стати бестселерами. Секрет такої популярності досить простий - український читач скучив за добрими, світлими оповідями. 

Започаткувала серію письменниця Надійка Гербіш, яка в своїх "Теплих історіях до кави" та "Теплих історіях до шоколаду" зворушливо розповіла зрозумілі історії про звичайних людей. Нова книжка "Теплих історій" - збірка новел Тетяни Белімової "Трояндовий джем" - цілком відповідає принципам, яких дотримувались попередні автори серії. 

Ця книжка вчить звертати увагу на мале, цінувати якісь нібито несуттєві, але важливі, моменти, що надають нашому життю неповторний смак. Вчить радіти, наприклад, тому, що вдалося розгадати секрет улюбленого бабусиного джему.

Леся Коверзнєва

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
22:13
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" зі сходу та півдня. Ситуація увечері 28 березня
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
Більше новин