Як прості чехи навчають свого президента любити Україну

31 серпня, 2014 неділя
11:06

Більшість чехів, на відміну від одіозного президента Мілоша Земана, не перебувають в полоні ілюзій, навіяних російською пропагандою

Заяви чеського президента Мілоша Земана на щорічній зустрічі із чеськими дипломатами стосовно України не були несподіваними. Він вже не вперше заявляв про те, що в Україні відбувається «громадянська війна» і називав «бандерівцями» та «екстремістами» тих, хто вийшов на Майдан.

«Президент Порошенко показав бажання врегулювати конфлікт мирним способом, але не можна заперечувати, що він перебуває під певним тиском екстремістських сил, тобто під тиском Майдану, котрий є далеко не зібранням демократичних демонстрантів, а осередком бандерівських сил, що серед іншого підтверджує великий портрет Бандери саме на Майдані. А про бандерівців не мусимо нічого розказувати», - це частина промови Мілоша Земана, яка стала причиною відкритого листа президентові від україністів Чехії, в якому вони розставляють крапки над «і» і пропонують йому свою допомогу при вивченні бандерівського руху.

Міхал Лебдушка, експерт чеського аналітичного центру з міжнародної політики «Asociace pro mezinárodní otázky», називає означення Земаном військового конфлікту на сході України «громадянською війною» абсурдним.

«Присутність сьогодні в Україні російських військових є незаперечною. Найважливішою, попри все, є реальність, що події, які призвели до анексії Криму і розпалювання брутального конфлікту на Донбасі, сталися передусім завдяки російському втручанню до внутрішніх справ України. Саме тому Російська Федерація несе пряму відповідальність за виникнення конфлікту, який жорстоко відбивається на місцевому цивільному населенні», - йдеться у його колонці на сайті ihned.cz (одне з найпопулярніших інтернет-видань в Чехії)

29 серпня, Міністерство закордонних справ Чехії опублікувало офіційну заяву, в якій вказує наступне:

«Чеська Республіка вважає вторгнення збройних формувань Російської Федерації на територію східної і південно-східної України серйозною загрозою миру і стабільності в усій Європі… Крім того Чеська Республіка повторно вимагає від Російської Федерації зупинити обстріл української території з території Російської Федерації, припинити наростаючі поставки важкої зброї і спорядження та надати можливість незалежного контролю українсько-російського кордону по всій його довжині».

За даними соціологічного опитування “Центру дослідження суспільної думки” Інституту соціології АН Чехії події в Україні чехи сприймають як потенційний риск для безпеки. 57% опитаних респондентів ( в червні 2014, ще до початку відкритого вторгнення російських військ в Україну) вважало, що події в Україні загрожують миру на світовому рівні, 60 % бачили в цьому загрозу для європейської безпеки і 49% загрозу безпосередньо для Чеської Республіки.

Та частина чехів, яка відповіла ствердно, що цікавиться подіями в Україні (47% опитаних), у подіях на сході України найбільше негативно оцінює дії Росії — 75% опитаних , і дії сепаратистів  — 78%.

Крім чеського МЗС виступили із заявами на підтримку України депутати європарламенту від Чеської Республіки Яромір Штєтіна та Людєк Нідермаєр (партія ТОР-09) та два колишні міністри Міхаел Коцаб та Мартін Бурсік ( Ліберальна екологічна партія ). Вони звернулися до чеського уряду із заявою «Стосовно нової інвазії російської армії в Україну». За вимогами цієї заяви уряд Чехії, «як країни, яка має власний досвід окупації в 1968 році і котра усвідомлює цінності свободи та демократії», зайняти принципову позицію:

a)      призупинити видачу віз громадянам Російської Федерації, які підтримують режим Путіна

b)      запропонувати Україні матеріальну та військову допомогу

c)      забезпечити замороження виконання всіх угод про постачання зброї або її компонентів з ЧР до Росії”.

Того ж дня партія ТОР-09, яка представлена у чеському сенаті та депутатській палаті, також виступила із заявою до чеського уряду. У ній політики закликають владу Чехії, підняти питання про наступне коло санкцій щодо Росії на чергових самітах ЄС та НАТО.

Незважаючи на висловлювання чеського президента та його позицію стосовно України, чехи допомагали українцям від подій на Майдані. Свідченням цього є й те, що на лікування до Чехії  прибуло 38 важкопоранених майданівців. Їхнє перевезення, лікування та перебування в Чехії повністю фінансувалося програмою MEDEVAC міністерства внутрішніх справ ЧР. Крім цього, чеська громадська організація «Людина в скруті» ще в перші місяці 2014 року оголосила загальний збір коштів «Ukraina SOS» для потреб Майдану. Сьогодні на рахунку «Ukraina SOS» є 6 мільйонів чеських крон ( приблизно 217 тисяч євро), ці гроші чехи пожертвували для допомоги українцям, та ще 1,5 мільйони чеських крон ( 54 тисячі євро) «Людина в скруті» виділила зі свого іншого рахунку «Клуб друзів «Людини в скруті». Сьогодні ця організація допомагає пораненим, сім'ям загиблих, біженцям із зони АТО та людям, які залишилися в гарячих точках в Донецькій та Луганській областях.

«На жаль, незважаючи на те, що кількість вимушених переселенців в Україні росте, дуже мало гуманітарних організацій працює на сході Україні. Чехи є одними з перших, хто туди поїхав», - сказала для Еспресо.TV Олена Іванців, координатор українських проектів «Люди в скруті».  —Зокрема працівники «Людини в скруті» поїхали в Донецьк, Маріуполь, Лисичанськ, Сєверодонецьк, Слов’янськ, Первомайськ, Щастя, Червоний Лиман, Сватове та інші міста, зробили аналіз потреб вимушених переселенців для того, щоб ефективно розподілити допомогу. «Як завжди ми намагаємося допомогти найвразливішим верствам населення, багатодітним родинам, одиноким матерям, людям, які втратили близьких, тим чиї помешкання були зруйновані під час військових подій в Україні. Ми вже почали допомагати», - зазначила Іванців.

Працівники «Людини в скруті» закупили ліки, дитяче харчування, крупи, матраци та інші необхідні речі та продукти.

Окрім фінансової та матеріальної допомоги чехи активно підтримують та організовують акції на підтримку України.

Bezkomunistu.cz –  чеське об'єднання громадян, яке одне з перших почало підтримувати українців починаючи від подій на Майдані.  Так само чеське об'єднання громадян «Kaputin! - Demokrate zastavme Putina!» ( Kaputin! - Демократи, зупинімо Путіна!)  організовувала в Празі «Мікромайдани», акцію перед французьким посольством в Чехії «No Mistrals for Putin» та інші.

«31 серпня о 19:00 на Старомєстській площі в Празі розпочнеться акція «ZachraňmEUkrajinu - Maidan International, Prague» - «Врятуймо Україну», мета цієї акції змусити чеську владу допомагати Україні у протистоянні з Росією,  бо українці воюють і за нас» - каже Міхай Майзнер, один із організаторів акції.

Валентина Люля, Прага

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
Більше новин