«Газовики» почали війну за Луганщину

2 жовтня, 2014 четвер
17:02

Люди Бойка застовпили за собою чотири з п’яти округів на Луганщині і планують перемогти у будь-який спосіб

Парламентські вибори на Луганщині проходять в умовах воєнного часу. В ЦВК заявили, що голосування можливо провести лише в 4 округах Луганської області, а екс - в.о. губернатора Ірина Верігіна говорить про п'ять з одинадцяти округів. Особливістю цієї кампанії є те, що уламки Партії регіонів, в силу військового положення, змушені освоювати нові технології, щоб залишити область за собою.

Варто зазначити, що багаторічний очільник Луганщини Єфремов практично самоусунувся від цих виборів, і як вже писало Еспресо.TV його більше цікавлять вибори в терористичній ЛНР. Тому повномасштабно освоювати луганські округи почали «газовики». Взагалі то трикутник Сєвєродонецьк-Рубіжне-Лисичанськ давно вважається вотчиною Бойко-Іоффе. Раніше ці населені пункти знаходились в межах одного округу, але в 2012 році цю територію саме для команди Бойка розділили на три округи. Так склалося, що саме ці округи - 106, 107 та 112 - повністю або частково звільнені від бойовиків, тому «газовики» мають намір в будь-який спосіб там перемогти. Крім того, в сферу впливу людей Бойка також потрапив і 114 округ.

Про це свідчить «десант» кандидатів з Києва та Київщини, який був відряджений саме в ці регіони. Зокрема, в 106 окрузі  зареєстровано аж 22 кандидати, які проживають в Києві та  Київській області і не мають жодного відношення до Луганщини, в 107 – 31 кандидат,  в 112 - 23, а в 114 – 25. Слід зауважити, що декілька кандидатів на цих округах є членами громадського об’єднання "Археологічне патріотично-пошукове об’єднання "Дніпро-Україна", почесним президентом якого є Бойко. Крім того, не слід забувати, що він довгий час був головою Київської обласної організації Партії регіонів. Таким чином, можна припустити, що ця технологія дозволить «бойківцям» повністю хазяйнувати на виборчих дільницях: створити більшість в комісіях та серед спостерігачів, і, таким чином, або забезпечити собі результат, або, в разі необхідності, зірвати вибори. 

Округ 106: Бакулін проти Шахова

В цьому окрузі, який включає в себе місто Сєвєродонецьк, частину Стаханова (знаходиться під контролем бойовиків) та Попаснянського району, від «газовиків» йде одіозний екс-голова НАК «Нафтогаз»  Євген Бакулін. Нагадаємо, 21 березня міліція затримала Бакуліна в рамках розслідування корупційних схем в газовій сфері. За словами міністра МВС Авакова, сума збитків державі оцінюється в суму близько $ 4 мільярдів. Але 25 квітня Бакуліна звільнили під заставу. 18 вересня ГПУ закрила кримінальне провадження проти нього, хоча вже наступного дня скасувала свою постанову про закриття «справи». Таким чином для Бакуліна життєво необхідно пройти в парламент.

Його головним конкурентом буде одіозний луганський політик Сергій Шахов. В 2012 році він намагався без дозволу Єфремова провести свою команду в Раду, але Олександру Сергійовичу вдалося відстояти своє «право» на Луганщину. Проти Шахова відкрили кримінальну «справу» і він змушений був переховуватися. В квітні журналістка Тетяна Чорновол звинуватила Шахова у тісних зв'язках з сім'ями Віктора Януковича і Віктора Пшонки.

Варто зазначити, що на цьому ж окрузі зареєстрований і двійник Сергія Володимировича Шахова - Шахов Сергій Олександрович з Полтави. Він балотується від Партії Наталії Королевської "Україна – Вперед!", яка, як відомо, йде в Раду від «Опозиційного блоку», де перший в списку саме Бойко. Тому цілком очевидно, на чию користь грає цей двійник. Слід зазначити,  що Шахов зареєструвався в останній момент, залишаючи в невіданні своїх конкурентів, за яким округом піде, тому в сусідньому окрузі з центром в Лисичанську, по якому Сергій Володимирович невдало намагався пройти в 2012 році, з’явився ще один його двійник.

Також в цьому окрузі балотуватиметься скандальний політик Святослав Серпокрилов від УДАРу та депутат міськради від «Батьківщини» Сергій Самарський, який деякий час перебував в полоні бойовиків. Але навряд чи вони реально претендують на перемогу.

Округ 107. Дунаєв проти Тополова

По цьому округу, який включає Лисичанськ, частину Стаханова та Попаснянського району, балотуватиметься орієнтований на Бойка екс-мер Лисичанська, а нині народний депутат Сергій Дунаєв. Він переміг в цьому окрузі в 2012 році.

Його головним опонентом буде досить впливовий на Луганщині і, зокрема в цьому регіоні Віктор Тополов. Він був народним депутатом трьох скликань, а також міністром вугільної промисловості в уряді Тимошенко та Єханурова. Правда, його електоральною вотчиною завжди був саме Стаханов, який знаходиться в руках бойовиків.

Всі інші претенденти мало відомі і виконуватимуть роль суто технічних кандидатів.

Округ 112. Іоффе проти Гуславського та Ландіка

Цей округ (міста Рубіжне, Кіровськ, Брянка, частина Первомайська) давно вважається вотчиною Юлія Іоффе, який неодноразово проходив по ньому в Раду. З Бойко його пов'язують довгі роки спільної роботи. Юлій Якович – народний депутат 5-ти скликань.  На виборах 2006 року балотувався за списками блоку «НЕ ТАК!», і, відповідно, не пройшов в Раду. В другому уряді Януковича сплив в якості заступника Бойка, який очолив Мінпаливенерго. На парламентських виборах 2012 року балотувався по цьому ж 112 округу та набрав 46,88% голосів.

Його головними суперниками будуть давнішній опонент Єфремова Володимир Ландік, який зараз намагається зайняти нішу головного проукраїнського політика на Луганщині та через ЗМІ зливає компромат на Єфремова, а також екс-головний міліціонер Луганщини Володимир Гуславський, який тричі займав цей пост.

Прізвище Ландіка стало широко відомо українцям після того, як його син побив дівчину в Луганському ресторані «Баккара» і це було знято на камеру. Під час захоплення Луганська терористами він відразу став на сторону України і його телеканал був останнім місцевим форпостом правдивої інформації.

Що стосується Володимира Гуславського – бойовики захопили будівлю СБУ та низку адміністративних приміщень в Луганську саме тоді, коли він очолював міліцію. При цьому  правоохоронці вели себе досить стримано. Після цього луганські активісти звинуватили Гуславського в тому, що саме він здав область терористам.

Крім того, за депутатський мандат на цьому окрузі спробує поборотися і колишній мер Рубіжного, комуніст Костянтин Козюберда, якого регіонали відправили у відставку в 2012 році, але шансів перемогти в нього небагато.

Округ 114. Гапочка проти Мошенського

Цей  округ (Біловодський, Марківський, Міловський, Новопсковський, Слов’яносербський, Станично-Луганський райони) не виключено, що увійшов в сферу інтересів Бойка. Згідно з однією з версій, «газовики» вирішили підтримати «литвинівця» Валерія Мошенського, який в 2012 році неочікувано переміг ставленика Єфремова  - Юрія Тернікова в краснолучському окрузі (зараз по цьому округу балотується брат Мошенського – Сергій, але ця територія знаходиться під контролем бойовиків). Крім того, по цьому ж 113 округу балотується і син Мошенського – Сергій. Але, скоріш за все, він зніме свою кандидатуру. На користь цієї версії говорить те, що тут також балотується представник бойківської громадської організації. Проте, стверджувати, що Мошенський активно співпрацює з газовиками не береться жоден місцевий оглядач. 

Головним конкурентом Валерія Захаровича буде колись впливовий на Луганщині Микола Гапочка. Він довгий час був членом команди Єфремова і в 2002 році пройшов в Раду саме по 114 округу. Після перемоги Ющенка в 2004 році, він був одним з перших «єфремівців», хто переметнувся в команду Тимошенко. Після цього його зірка згасла на довгі роки. Тепер вочевидь, він спробує повернутися у велику політику.

Джокером на цьому окрузі може стати колишній голова Міловської та Марківської РДА Юрій Гарбуз. Він досить відома людина в окрузі. Адже він є власником кінного театру. Тому цілком ймовірно, що він може позмагатися за перемогу в цьому окрузі, тим паче, що основні гравці скоріш за все не вважають його конкурентом.

Округ 113. Голенко проти Курила

В окрузі № 113 (Білокуракинський, Кремінський, Новоайдарський, Сватівський, Старобільський, Троїцький райони) головна боротьба буде розгортатися між скандальним головою Луганської облради Валерієм Голенком та ректором Луганського національного універсітету Віталієм Курилом. Голенко важається головним провідником "русского міра" в регіоні. Саме з його ініціативи в обласному центрі було встановлено пам'ятник жертвам ОУН-УПА, відкрито Російський центр, а очолювана ним облрада вимагала припинити АТО, провести референдум по федералізації та надати статус російській мові.

Варто зазначити, що Віталій Курило – уродженець Білокуракіного, і вже неодноразово балотувався по цьому округу. Крім того, ЛНУ ім Т. Шевченка зараз працює на базі Старобільської філії. Тому у нього є всі шанси перемогти Голенка.

Також по цьму округу балотуватимуться Сватівський міський голова Євген Рибалко від Радикальної Партії Олега Ляшка, голова Кремінської РДА Дмитро Красносельський  від «Батьківщини» та співголова ГІ «Права Справа» Дмитро Снєгирьов від "Народного фронту", але навряд чи вони зможуть розраховувати на перемогу.

Всі інші округи знаходяться на окупованих терористами територіях. Але якщо розглянути фантастичний варіант і уявити, що якимось чином вибори там відбудуться, то можна говорити, що  в 105 окрузі (Жовтневий та частина Кам’янобрідського району Луганська) за мандат боротимуться Луганській міський голова Сергій Кравченко та мер Олександрівська Микола Греков, якого свого часу переслідували за вказівкою Єфремова, а зараз він хизується своєю участю в бойових діях на боці сил АТО.

В 108 окрузі - місто Красний Луч, Перевальський район головними конкурентами будуть Сергій Мошенський, бізнесмен Юрій Терніков та екс-заступник міського голови Луганська Олександр Ткаченко, який вчасно покинув скомпрометовану мерію і преметнувся до Тігіпка. 

В 110 окрузі балотуються син колишнього керівника УТ-1 Вадима Долганова Андрій, який певний час працював керівником управління в Мінпаливенерго, коли його очолював Бойко, а також радниця Ющенка Валентина Руденко.

В 111 - може пощастити екс-прес-секретарю Ющенка Ірині Ванніковій. На всіх інших округах відомих особистостей немає взагалі.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
Більше новин