Навіщо Путін наказав терористам відмовлятися від переговорів

11 грудня, 2014 четвер
10:29
Зміст

Чергове зволікання із мінською зустріччю, яке супроводжується активною канонадою "в режимі тиші", не вигідне ані Україні, ані сепаратистам

Тому списати його можна тільки на Кремль, де раптом зрозуміли, що відступати не хочуть,  наступати – бояться, а залишити все, як є – не можуть.

Зустріч у Мінську, на яку ніхто й не покладав особливих надій в плані встановлення миру, але яка могла б у найкращому випадку помітно знизити градус протистояння, відсувається все далі у невизначене майбутнє.

Ситуацію із початком переговорів затягує не Україна, яка готова була зустрічатися ще 9 грудня. Українська сторона наполягала на початку переговорів, "не зважаючи на затягування часу самопроголошеними республіками", які повідомили, що не приїдуть, бо тяжко готуються до такої відповідальної зустрічі. Переговори у форматі "сам з собою", ясна річ, не відбулися, проте підозрювати українське керівництво у бажанні затягнути процес немає підстав. Продовження конфлікту є явно невигідним для України.

Ситуацію затягує, ясна річ, не ОБСЄ, яка також зацікавлена у якнайшвидшому і якнайефектнішому фіналі конфлікту – для підтримання захирілого миротворського авторитету організації.

Щодо сепаратистів, то вони, на тлі соціальної ситуації на Донбасі, теж зацікавлені у переговорах – хоча б для отримання перепочинку до весни.

Раніше представники самопроголошених республік майже одноголосно у якості дати зустрічі називали 12 грудня. Саме до цього часу вони обіцяли консолідувати та прояснити свою позицію, а також провести попереднє обговорення з українською стороною по Skype. Проте вчора Skype-конференція була "перенесена на невизначений термін". Після цього тристороння контактна група констатувала у своїй заяві, що трористи до переговорів не готові. А сьогодні терорист Пушилін з сумом заявляє, що у переговорах "наступила пауза" - нової дати їм уже ніхто не пропонує, а навіть "ОБСЄ мовчить".

В останні дні навіть спеціаліст по "міжкрапельковій дипломатії" Леонід Кравчук почав публічні роздуми про "межі приниження", на які може піти Україна, щоб врятувати Донбас.  

Власне, відмова навіть від попередніх перемовин у режимі відео-конференції каже про те, що причиною зриву переговорів стали не об’єктивні складнощі. Сепаратисти навіть не пробували ні з ким домовлятись. І єдиним центром прийняття рішень, який міг би заборонити самопроголошеним республікам навіть починати переговорний процес, є, без сумніву, Кремль. Зупинив переговори по Донбасу, найбільш імовірно, президент Росії – не зважаючи на роблене обурення члена контактної групи, російського посла Михайла Зурабова. І зупинив їх з простої причини – щоб змусити Київ погодитись на визнання існування та необхідність матеріального утримування ДНР та ЛНР у їхньому теперішньому стані. З амністією, виродками з владними повноваженнями, зруйнованою інфраструктурою і гуманітарною катастрофою на тлі холодної зими.

В разі відмови Києва від такого розкладу, Путін не бачить на сьогодні жодного іншого позитивного для себе виходу із ситуації. З одного боку, "злити" Новоросію не проблема. Можна для внутрішнього вжитку навіть запустити "Кисельова навпаки" і розказати, що українці і росіяни – це брати, яких посварили скрутні обставини і піступний Держдеп. Проте за умов економічної кризи (яка, до речі, нікуди не дінеться навіть в разі послаблення санкцій), російська опозиція – та, котра складається з націоналістів з легким нацистським запахом, створена колись самим Кремлем, може набрати надто багато ваги в суспільстві. В ситі роки її легко можна було заглушити тим самим Кисельовим, у період кризи – вона може почати гуртувати незадоволених. Окрім того, і пом’якшення санкцій без здачі Криму – далеко не факт, а до відмови від "духовного Херсонесу" Путін поки що явно не дозрів.

З іншого боку, до подальшої ескалації конфлікту Путін також не готовий. Повномасштабне вторгнення – чи принаймні, різке збільшення військової допомоги сепаратистам, яке могло б вплинути на переговорну позицію Києва і вимусило б українську сторону швиденько "взяти на баланс" ДНР з ЛНРом на будь-яких умовах, може перетворити міжнародну ізоляцію Росії на її економічну домовину. Окрім того, такі дії вже неможливі без подальшого ослаблення контролю над Північним Кавказом та кордонами з середньоазіатськими республіками, що, на тлі активізації мусульманського підпілля та незадоволення місцевих еліт падінням добробуту може закінчитись великою пожежею.

При тому ідея залишити все як є – тобто підживлювати в’ялий конфлікт на Донбасі впродовж тривалого часу – теж не видається доречною. Бо час, як не крути, працює проти нього. З одного боку, доларовий резерв - фінансова кров Росії – стікає у безнадійних спробах втримати курс рубля чи, принаймні, загальмувати його падіння. Почалось скорочення працівників та зупинка підприємств, цей процес, при збереженні динаміки, до весни може стати масштабним і неконтрольованим. При тому гуманітарна катастрофа на Донбасі, якої не уникнути за допомогою навіть сотні "гуманітарних конвоїв", лягає в пасиви самопроголошених республік і Кремля, а не України, яка поки має намір взяти на себе відповідальність за регіон – але після отримання бодай мінімального контролю.

Тому російський президент виступає на даний момент у ролі витязя на розпутті, котрий читає похмурі прогнози щодо свого подальшого шляху. Але на відміну від витязя, Путіну доводиться при тому сильно поспішати – бо неприємності видніються не тільки попереду, зліва та справа, але й женуться ззаду. Який саме із трьох несприятливих сценаріїв обере Путін, якщо Київ не дозволить йому перекинути ДНР з ЛНРом у їх теперішньому вигляді на українські плечі – покаже час.

При тому і Україна перебуває не в кращому стані. Геополітичні інтереси вимушують Київ "тримати паузу" і не погоджуватись на несприятливі пропозиції Кремля, який, в силу обставин, рано чи пізно буде змушений пом’якшити позицію. З іншого боку, в ході тої паузи гинуть українські солдати та українські громадяни по обидві сторони кордону. Їхня кров – це ціна за можливість тримати стратегічно важливу паузу.

На тлі розірваного снарядами "режиму тиші" і "скрупульозної підготовки" до зустрічі у Мінську, яка тягнеться як нічний кошмар, хочеться сподіватися, що заплативши таку ціну за сьогоднішню позицію на геополітичній шахівниці, Київ не зробить слабких ходів, які обернуть усе, що трапилось до сьогодні, на порох.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.37
    Купівля 39.37
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.65
    Продаж 43.36
  • Актуальне
  • Важливе
2024, понедiлок
20 травня
01:01
Оновлено
"Шахеди", дрони, ППО
Росія запустила "шахеди" по Україні: ситуація ввечері 19 травня
01:00
Оновлено
Президент Ірану Ебрагім Раїсі
В Ірані зник гелікоптер з президентом Раїсі
00:30
На Київщині чоловік вдарив ножем поліцейського через виклик про домашнє насильство: нападнику вистрелили в ногу
2024, неділя
19 травня
23:46
Ворожий бомбардувальник Ту-95МС з крилатими ракетами Х-101
РФ тримає на базі "Оленья" третину боєздатних Ту-95МС і Ту-22М3, - Defense Express
23:16
Ексклюзив
Яценюк
Яценюк переконаний, що 30 млрд заморожених активів не можуть змінити хід війни
23:15
ЗСУ
Росія активізувалася на Сіверському напрямку: ворог зазнав значних втрат
22:59
Ексклюзив
відключення електроенергії
Експерт Харченко прогнозує ситуацію з електроенергією для українців та підприємців
22:53
РФ протягом дня обстріляла 13 громад Сумщини: є постраждалий
22:29
Вимушені обмеження світла триватимуть влітку, восени та взимку, - голова Укренерго
22:09
Олександр Усик і Тайсон Ф'юрі
Одразу після бою Ф'юрі запропонував Усику разом провести відпустку в Україні
21:48
Байба Браже (ліворуч)
Очільниця МЗС Латвії пробігла напівмарафон та зібрала майже €10 тис. на дрони для ЗСУ
21:48
Підполковник армії РФ Олександр Кулаков
Знищений на Ай-Петрі підполковник Кулаков у 2014 році зрадив Україну, - ЗМІ
21:22
напад на Фіцо
Замах на Фіцо: у Словаччині припускають, що нападник мав спільників
21:12
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 травня: долар тримається на рівні 40 грн
20:56
Таміла Ташева
Представниця президента Ташева: в Криму окупанти утримують 218 політв’язнів, більшість - кримські татари
20:41
Бєлгород
У Росії заявили про обстріл Білгородщини: нібито 13 постраждалих
20:38
Оновлено
обстріл Харківщини
Росія вдарила ракетами по базі відпочинку на околиці Харкова: 6 загиблих, 27 поранених. У регіоні оголосили день жалоби
20:29
Росіяни поцілили в дитячу залізницю на Харківщині
Вдень 19 травня Росія випустила 2 ракети по центру Харкова: пошкоджено дитячу залізницю, кінотеатр та цвинтар
20:29
сектор Газа
ЦАХАЛ обстріляв усю територію Гази під час зустрічі Нетаньягу та Саллівана, - Reuters
20:25
Тімоті Снайдер в українській вишиванці у студії Polsat News
Тімоті Снайдер: війна триває досі, тому що Захід надто повільно і надто мало допомагає Україні
20:23
Зеленський: результат тижня - у нас міцніші позиції на Харківщині
20:16
ЗСУ
РФ веде активні наступальні дії на 6 напрямках: з початку доби на фронті відбулося 105 боєзіткнень
20:12
Оновлено
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
"Ворскла" розбила "Оболонь", "Шахтар" не подужав "Дніпро-1". Результати і розклад 29-го туру УПЛ
20:08
OPINION
Галина Пагутяк
Повернення до зірок
19:59
Огляд
Крим, Севастополь, Бельбек
Удар по оборонному підприємству в Тулі, атака на військові аеродроми у Краснодарському краї та "Бельбек" у тимчасово окупованому Криму: де в росіян вибухало та палало цього тижня
19:47
вуличне освітлення
Коли 20 травня по усій Україні відключатимуть світло: що каже "Укренерго"
19:15
Інтерв’ю
Макрон Путін
Макрон переміг Путіна, коли відкинув його ядерний шантаж, - Піонтковський
19:08
Ексклюзив
Теракт у Брюсселі
Європа має готуватись до низки терактів, які можуть бути в найближчі півроку, - політолог Саакян
18:45
Огляд
FPV-дрони Shrike
Прості, швидкі й вбивчі: що таке FPV-дрони Shrike, які українці виготовляють тисячами
18:39
Ексклюзив
Сергій Шойгу
"Шойгу намагався зберегти посаду": експерт Притула пояснив поспіх росіян у наступі на Харківщині
18:22
президент Демократичної Республіки Конго Фелікс Чісекеді
Армія Демократичної Республіки Конго каже, що зірвала спробу держперевороту
18:20
Огляд
Олександр Усик
Усик - абсолютний чемпіон світу, Ребров обрав футболістів для Євро-2024: огляд українського спорту за тиждень
18:03
OPINION
Ольга Духнич
Монополія на деконструкцію та деструкцію в Росії давно у влади
17:43
Інтерв’ю
Олексій Гетьман
Чим краще фортифікації, тим менше потрібно людей, щоб тримати оборону, - військовий експерт Гетьман
17:05
Саломе Зурабішвілі
Чекають з 2018 року: президентка Грузії Зурабішвілі запросила Макрона відвідати країну на День незалежності
16:04
OPINION
Митрополит Епіфаній
Чому в окопах не буває атеїстів
15:34
Грац (Австрія)
Приготувала ножа та сокиру: 14-річна прихильниця ІДІЛ готувала теракт в австрійському Граці
15:27
Patriot
Два Patriot для Харкова принципово змінять ситуацію, - Зеленський
15:23
Ексклюзив
Китай сигналізує, щоб буде підтримувати Росію, - дипломат Харченко
15:20
ЗСУ
Хочуть прорвати оборону: від початку доби росіяни найактивніші на Сіверському напрямку
Більше новин