Чому Коноплянка гріє лаву запасних у "Севільї"

Дмитро Марценишин
29 лютого, 2016 понедiлок
19:00

Взимку Євген Коноплянка опинився в ігровій кризі, яка коштувала йому місця в основі "Севільї" та поставили перед ризиком підійти в поганій формі до Євро-2016

Чому "Севілья" виглядала ідеальним варіантом

Євген Коноплянка намагався залишити дніпропетровський "Дніпро" впродовж кількох поспіль трансферних вікон. Взимку 2014 року він ледве не опинився у англійському "Ліверпулі", у якому навіть пройшов медичний огляд. Але останньої миті перехід заблокував власник дніпропетровського клубу Ігор Коломийський, якого не вдовольнила сума відступних у 15 млн фунтів.

У підсумку "Дніпро" не отримав за Коноплянку нічого, оскільки термін контракту футболіста збіг влітку минулого року і він залишив Дніпропетровськ на правах вільного агента.

У іменитому суперклубі на кшталт "Ліверпуля" лідер збірної України не опинився. Однак "Севілья" виглядала оптимальним варіантом для початку закордонної кар’єри. У Іспанії ця команда належить до так званого другого ешелону клубів, які дихають у спину лідерам – "Барселоні", "Реалу" та "Атлетико".

Склад "Севільї" не перенасичений "зірками", тож Коноплянка претендував на роль головної дійової особи.

Коли настав зірковий час українця

Український півзахисник почав виправдовувати великі очікування одразу. Він дебютував у складі нової команди у матчі за Суперкубок УЄФА проти "Барселони" і став одним із його головних героїв.

Коноплянка вийшов на заміну та зрівняв рахунок на 81-й хвилині, перевівши гру у овертайм. Втім севільці на більше виявилися не здатними і в додатковий час пропустили та поступилися з рахунком 4:5.

Свій найкращий матч Коноплянка провів проти іншого іспанського гранда – мадридського "Реалу". 8 листопада українець вийшов у основному складі "Севільї", створив грізним опонентам безліч проблем на лівому фланзі, віддав дві гольові передачі та допоміг здобути перемогу з рахунком 3:2.

Після цього матчу захоплення грою Коноплянки висловив навіть президент "Реалу" Флорентіно Перес, а іспанські ЗМІ написали, що влітку українських півзахисники може опинитися у мадридському клубі.

Як українець опинився в запасі

І от, коли здавалося, що футболіст закріпився у основному складі, у нього розпочалися проблеми. Коноплянка на очах почав втрачати форму і переважно з'являвся на полі на заміну, в кількох матчах взагалі не потрапивши у заявку на гру.

Головний тренер "Севільї" Унаї Емері почав використовувати українця на непритаманній позиції та перевів його зі звичного лівого флангу на протилежний – правий. Зокрема на цій позиції півзахисники відіграв матч 1/16 фіналу Ліги Європи проти норвезького "Мольде". Іспанці, які грали напіврезервним складом, поступилися у гостях з рахунком 0:1, але вийшли далі завдяки домашній перемозі 3:0.

28 лютого у грі чемпіонату Іспанії проти "Барселони" Коноплянка знову залишився у запасі і з'явився на полі на 63-й хвилині, коли його команда вже поступилася 1:2.

Переламати хід гри українському вінгеру не вдалося. Він не зміг впоратися із завданням загострити гру в атаці, а у оборонних діях взагалі майже не допомагав партнерам. У захисті конкурент українця – данець Мікаель Кронн-Делі виглядає набагато переконливіше і у матчах з такими суперниками, як "Барселона", коли доводиться більше оборонятися, ніж атакувати, саме він більше потрібен тренеру.

Чому настала ігрова криза

Варто зауважити, що Коноплянка усю свою попередню кар’єру грав у трохи іншому ритмі. І мова не лише про значно вищий рівень чемпіонату Іспанії, у порівнянні з українською першістю.

Наші футболісти звикли йти на зимові канікули на початку грудня. У січні та лютому вони зазвичай перебувають на тренувальних зборах, а перші офіційні матчі, після перерви, проводять лише на початку березня.

Поки в тому ж чемпіонаті Іспанії боротьба у розпалі, українські футболісти перебувають у "зимовій сплячці". Схоже, що у таку сплячку потрапив Коноплянка, організм якого ще не пристосувався до нових умов.

Також іспанські ЗМІ припускають, що на стан Коноплянки може впливати народження дитини, через що він може мати порушення сну.

Але набагато важливішою проблемою виглядає незнання Коноплянкою іспанської мови. Сам футболіст зізнався, що практично не спілкується з партнерами по команді. Тож логічно припустити, що й тренерські установки він до кінця не розуміє.

Це може шкодити не лише грі, але й моральному стану футболіста, який відомий своєю відкритістю до спілкування та веселим характером. Схоже Коноплянці у "Севільї" просто сумно.

Чи проснеться Коноплянка навесні

Іспанську мову рано, чи пізно гравець має вивчити і вже наступного сезону ці труднощі буде подолано. Головне, щоб доти футболіст остаточно не засів у запасі та не втратив довіру тренера. Залишається сподіватися, що півзахисник навесні нарешті проснеться і продемонструє все на що він здатен у вирішальній частині сезону.

У ньому "Севілья" вимушена сконцентруватися на кубкових змаганнях. У першості Іспанії команда українця займає шосте місце та відстає від "зони Ліги чемпіонів" на 11 очок - навіть Унаї Емері був вимушений констатувати, що розраховувати на путівку до головного єврокубку "Севільї" не варто.

Іспанці спробують її здобути у такий же спосіб, як цього сезону – вигравши Лігу Європи, де вони у 1/8 фіналу зустрінуться з цілком прохідним швейцарським "Базелем". А у Кубку Іспанії севільці вже дійшли до фіналу, де у травні зіграють з "Барселоною".

Яким буде лідер збірної Україна на Євро-2016

Не виключено, що для Унаї Емері нинішній сезон буде останнім у "Севільї". Цього фахівця вважають головним кандидатом на пост тренера збірної Іспанії, після того як влітку піде на пенсію Вісенте Дель Боске. Можливо, новий тренер, на відміну від попереднього, бачитиме Коноплянку в основному складі, а не на лаві запасних.

Чи залишить Унаї Емері "Севілью" з'ясується лише після Євро-2016. На цьому турнірі виступатиме й українська національна команда, лідером якої є Євгена Коноплянка. І якщо іспанський клуб від непереконливої форми українця не надто страждає, то для нашої збірної стан цього гравця є надзвичайно важливим. Від того, як він буде готовий до турніру залежатиме багато.

Якщо Коноплянка нарешті не підніметься з лави запасних і не заграє, так як він вміє, то шанси команди Михайла Фоменка на успішний виступ на Євро-2016 різко впадуть.

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
28 квітня
19:03
На фото: Ніколь Кідман
Ніколь Кідман отримала нагороду за видатні досягнення від Американського інституту кіномистецтва
19:02
Огляд
модернізований Ту-160 росія
Що таке стратегічний бомбардувальник Ту-160 – літаки, які Україна передала Росії, а Кремль береже, як зіницю ока
18:46
Інтерв’ю
Ярина Цимбал
Кому набрид Булгаков, є український Київ Ґео Шкурупія, а українська Одеса у "Майстрі корабля" Яновського, - літературознавиця Цимбал
18:38
Ексклюзив
росія - китай
Як Китай втрачає позиції в США і чим саме допомагає Росії: роз'яснення дипломата Щербака
18:33
Інтерв’ю
мобілізація
Через помилки в управлінні та дискомунікацію виникла проблема з мобілізацією, - публіцист та історик Мирослав Чех
18:26
Байден
Майже половина американців віддає перевагу Трампу, тоді як підтримка Байдена тримається на рівні 43%, - опитування CNN
18:26
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
18:12
російська армія, мобілізація
У листопаді росіяни почнуть отримувати електронні повістки
18:04
OPINION
Костянтин Москалець
Напередодні Великодня
17:42
Оновлено
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
17:38
Американські вчені знайшли найпереконливіші статистичні докази існування дев'ятої планети у Сонячній системі
17:36
ГУР
Бійці ГУР знищили новітню антидронову РЛС росіян "Рєпєйнік"
17:25
Оновлено
Вбивство українців у Німеччині
Вбивство росіянином двох українців у Баварії: нардеп Гончаренко каже, що це були воїни ЗСУ на реабілітації
17:21
Володимир Зеленський
Зеленський провів телефону розмову з лідером меншості в палаті представників США Джеффрісом: про що говорили
17:15
Ексклюзив
Дональд Трамп
"Тепер ми не знаємо, яким чином повернуться вибори для Трампа", - дипломат Щербак про внутрішній конфлікт в республіканській партії
17:04
Херсонська область
Сили оборони взяли під контроль острів Нестрига в дельті Дніпра
17:03
Джорджія Мелоні
Прем'єрка Італії Мелоні висунула свою кандидатуру на виборах до Європарламенту
17:02
Інтерв’ю
Володимир Зеленський і Ріші Сунак
Лідерство у воєнно-політичній стабільності на євразійському просторі треба віддати британцям, - Безсмертний
16:41
Внаслідок ворожого обстрілу Купʼянська травмовано чоловіка
Росіяни обстріляли "градами" Куп'янськ: влучили у приватний будинок, є постраждалий
16:10
Командувач Сухопутних військ, генерал-полковник Олександр Сирський
Головнокомандувач ЗСУ Сирський: на Покровськ та Курахове наступають 4 ворожі бригади, у напрямку Харкова росіяни нарощують чисельність
16:05
Ексклюзив
Військова допомога США
Дипломат Щербак пояснив, що для України значать два пакети допомоги від Пентагона
16:02
OPINION
Олексій Панич
Чи є "хороші росіяни"? Так, є
16:02
дрон, БПЛА
РФ намагається залучити білоруську молодь до розробки і збирання бойових БПЛА
16:01
вулкан
В Індонезії вулкан Ібу викинув попіл на висоту 4,8 кілометра: людей закликали носити захисні засоби
15:57
Росіяни атакували промисловий об'єкт у Запоріжжі
15:53
Ексклюзив
кримський міст
"Це острів і ціль буде досягнута": нардеп Чийгоз вважає деокупацію Криму першочерговою метою для України
15:40
Ексклюзив
фейк
Експерт Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні
15:40
Еммануель Макрон
Макрон запропонував ідею використання французьких ядерних боєголовок для захисту ЄС від Росії
15:14
Від ранку росіяни скинули 11 керованих авіабомб на правобережжя Херсонщини
15:06
Одеса відмовила у встановленні погруддя Віталію Скакуну, який підірвав разом із собою Генічеський міст на початку повномасштабного вторгнення
14:49
Запорізькоий державномий цирк
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися юні гімнасти
14:47
іранський дрон
Схожий на російський "Ланцет": в Ірані заявили про розробку нового дрона-камікадзе
14:46
ЛНР
У "ЛНР" заборонили проведення масових заходів
14:36
Годинник, належав пасажиру «Титаніка», який разом з іншими артефактами буде виставлений на аукціон сьогодні Henry Aldridge & Son
У Британії на аукціоні продали годинник найбагатшого пасажира "Титаніка"
14:25
Торнадо у США
На китайський мегаполіс Гуанчжоу обрушився торнадо: щонайменше 5 людей загинуло, 33 поранено
14:19
Біометричний паспорт громадянина Молдови
Молдова відзначає 10-річчя безвізу з Євросоюзом
14:07
OPINION
Сергій Марченко
Вулицями їздять бусики, бо інакше мобілізувати держава не вміє
13:55
Володимир Путін на параді 9 травня
Британська розвідка проаналізувала, чому РФ другий рік поспіль скасовує "Безсмертний полк" до 9 травня
13:38
Трамп і Байден
"Вік - це єдине, що нас об'єднує", - Байден висміяв Трампа на вечері Асоціації кореспондентів Білого дому
13:36
"Атеш" розвідав одну з найбільших баз росіян у Джанкої
Партизани розвідали одну з найбільших баз росіян у Джанкої
Більше новин