Гід по "Книжковому Арсеналу". 10 найцікавіших подій

Дар'я Тарасова
13 квітня, 2016 середа
15:41

Дискусія з Лесем Подерв'янським, ніч у бібліотеці та поетично-музичні вистави – що ще підготував цьогорічний книжковий фестиваль

Протягом 20-24 квітня у Києві відбудеться одна з найбільших літературних подій в Україні. Міжнародний фестиваль відбудеться вже вшосте і збере письменників, митців та ілюстраторів з понад 10 країн світу.

Традиційно "Книжковий Арсенал" стане не просто ярмарком, а й майданчиком для цікавих зустрічей, дискусій, кінопоказів та перформансів.

Еспресо.TV відібрало 10 найцікавіших подій, які слід відвідати на "Книжковому Арсеналі".

Показ першого кримськотатарського фільму "Алім" 

Німа чорно-біла стрічка 1926 року режисера Георгія Тасіна – це історія про "кримського Робіна Гуда". Фільм бере за основу кримськотатарську легенду про Аліма Айдамака – реального чоловіка, який жив у Криму у XIX столітті.

Сценарій до фільму написав Микола Бажан, взявши за основу п'єсу Іпчі Умера. Картина розповідає про боротьбу кримськотатарського селянина з багатіями у XIX столітті. 

Алім - кримськотатарський селянин, який працює на фабриці Алі-бая. Протестуючи проти нелюдських умов праці, він підбурює й інших працівників до бунту. Для придушення повстання прибуває загін казаків. Алім з товаришами тікає в гори. Його ім’я наводить жах на поміщиків, адже Алім став справжнім розбійником. Але все награбоване він роздавав бідним людям.

Фільм покажуть у день відкриття "Книжкового Арсеналу" в супроводі музики Енвера Ізмайлова.

Коли і де: у середу, 20 квітня, з 20:00 до 21:30 на Вуличній сцені

Презентація книги Ларса Свендсена "Філософія свободи"

Презентувати український переклад своєї нової книги та поспілкуватися з гостями завітає сучасний філософ і письменник з Норвегії Ларс Свендсен. Сучасний мислитель та професор Університету Бергена здобув популярність завдяки своєму есе "Філософія нудьги". 

Після цієї книги побачили світ "Філософія страху", "Філософія зла" та інші дослідження-розмисли, які були перекладені 27 мовами. Тепер в українському перекладі вийшла його книга "Філософія свободи". 

Нова робота Свендсена намагається відповісти на питання: що потрібно людині, щоб почуватися вільною? Яке суспільство ми маємо розбудувати, щоб його можна було назвати вільним? Які загрози чекають на свободу в сучасному суспільстві? 

Коли і де: у четвер, 21 квітня, з 17:00 до 17:45 на сцені "Кафе Європа"

Дискусія про пострадянську людину в книгах Світлани Алексієвич

Книги Нобелевського лауреата Світлани Алексієвич – це дослідження "червоної імперії". Білоруська письменниця розповідає про страшні сторінки радянської епохи, про надії та розчарування "перебудовників" через історії свідків.

За 25 років після розпаду СРСР ідея комунізму так і не зникла. Тому, на жаль, говорити про "кінець червоної людини" ще зарано. 

Нещодавно на київській лекції Світлана Алексієвич зазначила: "Комунізм зовсім не помер. Ця ідея не йшла. [...] Для всіх процесів має бути інтелектуальний і пропагандистський супровід, щоб люди зрозуміли, що відбувається. А пострадянська людина була покинута і мала сама зрозуміти, що відбувається. І в результаті знову сталінські музеї, сталінські ідеї".

Письменниця Оксана Забужко та видавці Світлана Скляр і Тетяна Трофименко проведуть дискусію "Синдром homo soveticus пострадянського суспільства в текстах Світлани Алексієвич".

Коли і де: у п'ятницю, 22 квітня, з 17:00 до 17:45, зал "Фарби"

Презентація книги Олега Сенцова

На початку року харківське видавництво опублікувало твір незаконно ув'язненого Росією українського режисера Олега Сенцова. Книга "Купите книгу – она смешная", дійсно, позитивна та просякнута почуттям гумору.

Свій роман Олег Сенцов написав, уже перебуваючи в ув'язнені. Попри важкі умови, в яких майже два роки перебуває Олег Сенцов, його книга дотепна та легка для сприйняття. 

Презентацію книги Олега Сенцова "Купите книгу – она смешная" проведуть Данило Яневський та Ганна Маєвська. 

Коли і де: у п'ятницю, 22 квітня, з 19:00 до 19:45, зал "Къырым"

Поетично-музичний перформанс "Не-прозора сукенка, або Сім листів до Емілі Дікінсон"

Однією з програм "Книжкового Арсеналу" стане "Перехідність" Настасії Євдокимової. Події, які проходитимуть в її рамках, поєднуватимуть поетичне та перформативне мистецтво. 

Програма "Перехідність" досліджуватиме, що відбувається з текстами, коли вони переходять у музику/ зображення/ відео/ театр/ пластику. "Не-прозора сукенка, або Сім листів до Емілі Дікінсон" – це поетико-музичний перформанс. 

"Що ховається за словом? Що приховує сукня? Чиє обличчя за маскою? "Не-прозора сукенка, або Сім листів до Емілі Дікінсон" – спроба нагадати про необхідність вдумуватися в сутність речей і смислів, дивитися вглиб, а не ковзати поглядом. Вслухатися, а не просто чути", - зазначає учасниця перформансу, поетеса Олена Степаненко.

Інші учасники - Олена Герасим'юк, Яніна Дияк, Богуслав Поляк, Богдан-Олег Горобчук, Заза Пауалішвілі, Остап Сливинський, Христина Халімонова.

Коли і де: у п'ятницю, 22 квітня, з 19:00 до 20.00, Вулична сцена

Дискусія про долю російської мови та культури в Україні

Мовне питання, а особливо двомовність, є доволі актуальним та неоднозначним для України. Разом з тим, що за офіційними даними більшість населення країни вважає рідною українську, російська залишається досить поширеною в Україні. 

Чи є в цій двомовності небезпека? Чи наш білінгвізм – наша перевага? Відомі письменники та публіцисти Юрій Винничук, Сергій Лунін, Юрій Макаров, Михайло Назаренко, Юлія П’ятецька та Борис Херсонський дискутуватимуть, чи можлива глоссектомія – "видалення мови".

Коли і де: у суботу, 23 квітня, з 12:00 до 13:25 в залі "Папір", кінозал 1

Літературно-мистецький перформанс "Сказкі руzzкаго міра"

Назва перформансу, позичена в однойменної книги Антіна Мухарського, говорить сама за себе. Антін Мухарський та Іван Семесюк знову візьмуться за свою "люту справу" та представлять літературно-музичне дійство.

Перформанс, який поєднає літературу та музику, як і завжди, буде сповнений гумору та іронії, патріотизму та нецензурщини. 

Коли і де: у суботу, 23 квітня, з 14:30 до 15:20, Вулична сцена

Ніч у бібліотеці

Восени 2014 року світ облетіла новина про американця Девіда Вілліса, який випадково опинився зачиненим в лондонській книгарні. Для нього інцидент став не дуже приємним, але чимало книгоманів з усього світу щиро заздрили Віллісу.

Організатори "Книжкового Арсеналу" упевнені, що бажаючих залишитись на ніч у книгарні або бібліотеці немало і серед українців. Для них в рамках цьогорічного ярмарку відбудеться спеціальна програма "Ніч у бібліотеці", під час якої всі бажаючі зможуть залишитись на ніч в одній з бібліотек Києва: Науковій бібліотеці Максимовича при університеті Шевченка, бібліотеці Кравченка, бібліотеці "Молода Гвардія" та деяких інших. 

Так, бібліотека Максимовича розпочне свою програму о 20:00. Протягом ночі заплановані поетичний баттл, турнір з настільних ігор, літературна вікторина, гадання на книжках тощо. Також паралельно проходитимуть покази фільмів "Теорія всього" про Стівена Гокінга, "Блискучий розум" про Джона Неша та серіалу "Теорія великого вибуху".

Коли і де: у ніч з суботи на неділю, 23-24 квітня, з 20:00 до 7:00, вул. Володимирська, 58

У бібліотеці імені Кравченка о 20:00 розпочнеться своя програма. Зокрема відвідувачів зустріне музикою редактор видання Comma та діджей Сергій Кейн, виступить 5 Vymir. Вночі гості зможуть взяти участь у пішому квесті "У пошуках неповерненої книги", а також у перегляді серіалу "Книгарня Блека" / Black books. 

Коли і де: у ніч з суботи на неділю, 23-24 квітня, з 20:00 до 7:00, вул. Ентузіастів, 51/24

Спогади людей, які пройшли ГУЛАГ

Сталінські табори забрали більше життів, ніж Друга світова. Умови життя в таборах, де сталінський режим катував своїх же громадян, були нестерпними. Навіть урядова комісія СРСР за 1954 рік констатувала: окрім тяжких побутових і санітарних умов, людям було складно психологічно. Виснажлива праця, відсутність зв'язку з близькими пригнічували в'язнів.

Кількість померлих у ГУЛАГу в період з 1918 по 1956 роки становить від 15 до 30 мільйонів. Станом на початок 1950-х років українці складали п'яту частину в'язнів.

У рамках спеціальної програми УІНП "Історія: (не)засвоєні уроки" журналіст "Новой газеты" Олена Рачова проведе презентацію спогадів людей, які пройшли ГУЛАГ "58-ма. Невилучене".

Коли і де: у неділю, 24 квітня, з 17:00 до 17:45, зал "Къырым"

Публічна дискусія з Лесем Подерв’янським

Лесь Подерв'янський є одним з найбільш провокативних сатиричних авторів в Україні. Свої п'єси, які висміюють проблеми сучасного суспільства, він пише суржиком і не цурається нецензурної лексики.

Творчість Подерв'янського легко знайти в Інтернеті, а з 2011 року періодично постановки за його п'єсами можна побачити і на театральній сцені. Найвідоміші з його творів – "Васіліса Єгоровна та мужичкі", "Гамлєт, або Феномен датського кацапізму", "Павлік Морозов. Епічна трагедія" тощо.

На "Книжковому Арсеналі" відбудеться публічна дискусія Леся Подерв'янського з читачами "За келихом червоного сухого".

Коли і де: у неділю, 24 квітня, з 15:00 до 15:45 на сцені "Меридіан".

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових та цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
01:24
обстріл ТЕС
"Метою був тотальний блекаут держави": Галущенко про російську атаку 22 березня
00:56
Росія Москва світ авіація аеропорти ОАЕ
У московському аеропорту "Домодєдово" водовоз врізався в літак Emirates
00:28
угорщина війна з росією полонені гібридна війна
Українські полонені, яких РФ передала Угорщині в 2023 році, розповіли про умови звільнення
Більше новин