"Політичний термінатор". 10 яскравих цитат Луценка про прокуратуру

Владислав Красінський
12 травня, 2016 четвер
20:00
Зміст

Еспресо зібрало найцікавіші висловлювання нового очільника Генпрокуратури Юрія Луценка щодо відомства в цілому та окремих його співробітників зокрема

Сьогодні Верховна Рада прийняла законопроект, що дозволяє Юрію Луценку стати Генпрокурором. Лідер фракції БПП написав заяву  із відповідним проханням на ім’я президента Порошенка. Пізніше народні обранці таки підтримали кандидатуру Луценка. Колишній очільник МВС тепер спробує себе у ролі головного прокурора країни.

Політичний термінатор

Після Помаранчевої революції Юрій Луценко без досвіду роботи у силових структурах очолив Міністерство внутрішніх справ. Наразі він став Генпрокурором без юридичної освіти, як того до сьогоднішнього дня вимагало законодавство. Коментуючи своє призначення у 2005 році Луценко був досить оптимістично налаштований:

"Я призначений політичним термінатором, я не знайомий з менталітетом та специфічними сторонами роботи міліції. Сподіваюсь, моїх людських та політичних якостей буде достатньо для зближення з працівниками МВС. Я мрію через рік виступити у Верховній Раді та доповісти депутатам та президенту: "Міліція з народом". Це стане кращим результатом моєї роботи".

"Злочинна змова з водієм"

В інтерв’ю "Дзеркалу тижня" від 17 грудня 2010 року коментуючи провадження прокуратури проти себе, Луценко відзначав вибірковість дій працівників цього відомства.

"Занадто вибірково все відбувається. Якби в полі зору прокуратури опинилися всі нібито незаконні призначення всіх водіїв усіх міністрів за всі 19 років незалежності України, всі нібито незаконні накази про присвоєння звань і рішення житлових комісій, у мене не було би жодного аргументу заперечувати. 

Факт залишається фактом: усе, що змогла накопати прокуратура на главу трьохсоттисячного міністерства зі щорічним бюджетом одинадцять мільярдів за дві міністерські каденції, — це злочинна "змова" з водієм".

Цироз для прокурорів

27 вересня 2011 року під час судового засідання Луценко обурився, що прокуратура розголошувала його діагноз "цироз печінки".

"Єдине: падлюк-прокурорів на всіх не вистачить, а це обов’язково входить в лікування. Але в цьому допоможе Верховна рада, яка на наступний рік хоче збільшити фінансування прокуратури на 50%. Це все для профілактики і лікування печінок наших громадян і гостей країни".

Шахрайство ГПУ

Коментуючи дії обвинувачів у судовому засіданні 25 липня 2012 року у його справі, Луценко заявив, що прокуратура "продовжує виконувати замовлення". Раніше, 27 лютого, його засудили до 4 років ув’язнення за перевищення службових повноважень та нецільове використання державних грошей.

"Ми є свідками спроби ГПУ провести гру із перерахунком терміну давності. 6 серпня термін у справі закінчується. Тому, за аналогією із Тимошенко, готується постанова про переривання строку одного злочину іншим. Це шахрайство, прозоре і зрозуміле".

"Посади Луценка або сядеш сам"

В інтерв’ю "Лівому берегу" від 1 червня 2012 року новий Генпрокурор  досить гостро критикував діяльність працівників прокуратури.

"Я уже пройшов Печерський суд, де мене судив суддя  Вовк, який одночасно був фігурантом двох кримінальних справ відкритих Генпрокуратурою.  Не дивно, що мене визнали винним за формулою "Посади Луценка або сядеш сам". Після цього правосуддя Вовка я протестував правосуддя трьох поросят Апеляційного суду, які "не помітили" ні того, що кожен третій свідок не був допитаний; ні факту оплати тієї суми, яку розумово безробітні із Генпрокуратури називають "збитками" від святкування Дня міліції".

Прокурорський напалм

В інтерв’ю телеканалу ТВі 8 квітня 2013 року Луценко дійшов висновку, що реформувати систему МВС, прокуратури та судів неможливо - "напалм і ще раз напалм".

"Повірте, що я собі навиставляв негативних оцінок більше, ніж будь-який Фейсбук. Але підсумок моїх роздумів такий - у 2005 році цю систему можна було б змінити, якби була така команда, яка була в Грузії. В якій були: а) президент, який щоденно проводив нараду з командою; б) більшість у парламенті; в) план змін не тільки в міліції, а й у прокуратурі та в судах. У нас не було ні такого президента, ні такого плану, ні такої команди.

Так-ось, сьогодні, стикаючись з цією системою, я впевнений - систему МВС, прокуратури і судів змінити, реформувати неможливо. Відповідь - напалм і ще раз напалм! Це називається прибалтійський варіант - закрити цю систему, набрати персонал з нуля. Набрати нових людей під нові закони, нові повноваження, нові права і нову відповідальність".

Пробачити всіх

7 червня 2013 року Луценко заявив про свою готовність пробачити Генпрокуратуру за переслідування себе, у разі звільнення тодішнього очільника відомства Рената Кузьміна.

"У новому кримінально-процесуальному кодексі є таке поняття, як примирення сторін. Я готовий примиритися з Генеральною прокуратурою ціною звільнення Рената Кузьміна з його посади. Це позбавить дуже багатьох людей страху перед цим надутим великим інквізитором, який вирішив, що він заміняє закон в Україні".

Ліквідувати Генпрокуратуру

24 лютого 2014 року в ефірі "5 каналу" він сказав, що МВС, ГПУ та суди потрібно ліквідувати указом президента, а новий персонал набирати із застосуванням детектору брехні та контролем за деклараціями про доходи.

"Саме це і буде законною люстрацією. Саме тому не може бути персональних справ. Помста має бути на другому плані. Винні мають бути покарані. Ті, хто вбивав людей, хто грабував країну, знищував демократію, мають отримати заслужене покарання".

"Біловоротничкові" злочинці

20 вересня 2014 року пояснюючи в ефірі телеканалу "112" Луценко зазначив, що для роботи в правоохоронних органах потрібно мати як мінімум 5 років досвіду.

"У прокуратурі та в СБУ треба мати, бодай, 5-6 років практики. Я не уявляю, хто туди зараз може прийти. З нуля. Людей треба вчити для того, щоб бути професіоналом державної безпеки, професіоналом протистояння "біловоротничковій" злочинності". 

Критика Шокіна

27 березня 2016 року в ефірі телеканалу "Інтер" Луценко розкритикував колишнього очільника ГПУ Віктора Шокіна за відсутність відчутних реформ.

"Реформу цього напівмафіозного генерального могильника не може провести той, хто був прокурором. Я думаю, це може зробити людина зі сторони, яка має особисту та політичну мужність зруйнувати цю систему кругової поруки", – зазначив він.

"Цементування системи"

21 квітня 2016 року політик заявив, що прокуратура виходить з-під контролю та "цементує систему". Так Луценко прокоментував наміри прокурорів створити органи самоврядування із повноваженнями призначати та звільняти працівників прокуратури.

"Уже ніякий генпрокурор у середу не зможе зняти заступника прокурора, прокурора або слідчого без рішення органу, який зараз прокурори створюють самі для себе. Ми вступаємо в нову реальність, коли ГПУ вийшла з-під контролю політиків. Я думаю, що це велика проблема, яку політикам доведеться вирішувати протягом наступних трьох тижнів за межами пленарних засідань".

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.81
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
8 травня
18:06
Олег Синєгубов
Росіяни створюють угруповання військ на північ від Харкова, - Синєгубов
18:03
OPINION
Лана Зеркаль
Децентралізована генерація: абсолютно нові для України рішення
17:58
На Дніпропетровщині запустили ділянку магістрального водогону
Лишилися без води після підриву Каховської ГЕС: на Дніпропетровщині запустили ділянку магістрального водогону
17:52
Вінісіус Жуніор, Реал, Ліга чемпіонів
"Реал" - "Баварія": букмекери дали фінальний прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
17:46
військовий квиток, мобілізація
Арахамія розповів про дві моделі економічного бронювання від мобілізації: одну з них точно запровадять
17:44
Оновлено
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
Росія вдарила по житловому району Харкова: кількість постраждалих зросла, серед них 4 дитини
17:42
Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук
Росіяни намагалися штурмувати острів Нестрига, використовуючи гідроцикл, - Плетенчук
17:21
Оновлено
суд обирає запобіжний захід у справі про вбивство підлітка у фунікулері
Убивство підлітка на фунікулері в Києві: слідство встановило, що співробітника УДО ніхто не провокував
17:18
Кевін Спейсі
Кевін Спейсі виграв суд за звинуваченням у сексуальному домаганні
17:14
Давид Арахамія
У "Слузі Народу" озвучили ресурс потенційно мобілізованих ув'язнених
17:14
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав зрадник, який наводив фосфорні снаряди рф на Миколаївщину
Наводив фосфорні снаряди РФ на Миколаївщину: агент росрозвідки отримав 15 років тюрми
17:07
прапор Росії
Велика Британія висилає військового аташе РФ: названо причину
16:57
Василь Ломаченко та Анатолій Ломаченко (праворуч)
"Церква Московського патріархату промиває мізки": український боксер пояснив, у чому проблема Ломаченка
16:52
інавгурація путіна
У ЄС заявили про відсутність єдиної позиції щодо невизнання легітимності Путіна
16:51
Часів Яр
Очільник Донецької ОВА Філашкін розповів, скільки мешканців залишаються у Часовому Яру
16:51
Підробка картини Моне, виставлена за $599 тис.
Фейкові Моне та Ренуар: ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay
16:47
Ексклюзив
Від "Ніколи знову" до "Пам’ятаємо, перемагаємо": активістка Попович про еволюцію слоганів Дня пам'яті
16:45
малюнок, діти
Україна повернула з окупації 11 дітей, серед них - двоє сиріт
16:44
Ліна Костенко і Валерій Залужний стали почесними громадянами Києва
Ліна Костенко і Валерій Залужний стали почесними громадянами Києва
16:32
навчання з протидії ДРГ
Ворожа ДРГ спробувала зайти на Харківщину: в ОСУВ "Хортиця" розповіли подробиці
16:28
Південноукраїнська АЕС
Енергоатом планує збудувати два нові енергоблоки на Південноукраїнській АЕС
16:19
фейк, пропаганда, Володимир Соловйов, дезінформація, російські фейки
РФ активізувала ІПСО про "масовий переїзд українців з ЄС у Росію"
16:19
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
16:11
До суду передали обвинувальні акти стосовно двох екскомандирів "Беркуту"
Справи Майдану: до суду передали обвинувальні акти стосовно двох екскомандирів "Беркута"
16:10
Оновлено
Укрзалізниця, потяг, поїзд
Фахівці завершили ремонт залізниці в Херсоні, пошкодженої внаслідок обстрілу РФ
16:07
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Звідки взялись футболки "дружина ухилянта"?
15:54
військовий квиток, мобілізація
Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених
15:53
Новини компаній
Підприємство Ferrexpo
Втрата ринків ЄС на користь російських виробників: Полтавський ГЗК про наслідки дій ДБР
15:53
"Русскій воєнний флот - до дна"
"Русскій воєнний флот – до дна!": Укрпошта за підтримки ВМС ЗСУ випустила нову марку
15:42
Ексклюзив
росія - китай
РФ та Китай діють так, що мирні перемовини зараз неможливі, - політичний експерт Денисенко
15:35
відключення електроенергії
В Україні ввечері можливі відключення світла: ситуація в енергосистемі станом на 8 травня
15:17
росія прапор занепад
У РФ студентів відраховують за відмову проходити навчальну практику на військових підприємствах, - Спротив
15:15
На фото: Джентльмен-клуб "Гаррік"
Лондонський джентльмен-клуб "Гаррік" уперше за 193 роки існування почне приймати жінок
15:04
фейкові новини, fake news
"РФ застосує ядерну зброю проти Франції, якщо НАТО введе війська в Україну": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 8 травня
14:46
ракета Х-101
Росіяни спорядили ракети Х-101 двома боєголовками: розвідка Британії оцінила наслідки
14:42
Оновлено
Кропивницький кримінал суспільство
"Винити Путіна і рус.": у жінки, яка випала з оглядового колеса в Кропивницькому, знайшли передсмертну записку
14:24
Оновлено
Балістика, ракета, шахед, дрон, атака
РФ атакувала Україну ракетами зранку 8 травня: в низці областей є влучання, поранена дитина
14:20
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Чиновники, нардепи, представники громад: уряд створив штаб підготовки до опалювального сезону
14:06
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 8 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
14:03
Microsoft
Microsoft створила модель ШІ для американських спецслужб
Більше новин