Євро-2016. Чи зіпсують аутсайдери прогулянку Роналду та Португалії

Дмитро Марценишин
8 червня, 2016 середа
09:03

Група F виглядає найслабшою на Євро-2016. У ній збірна Португалії зустрінеться з дебютантом чемпіонату Ісландією, а також Австрією і Угорщиною, які вже давно забули, що таке великі перемоги

Беззаперечним фаворитом групи F вважається Португалія, на вихід якої з групи букмекери пропонують коефіцієнт 1,07. Також вони вважають, що не повинно виникнути проблем з потраплянням до наступної стадії й у Австрії (1,23), слідом за якою ставлять Ісландію (1,70), а роль аутсайдера відводять Угорщині (2,40).

Португальська безвідповідальність

Попри міцний склад та наявність такого лідера, як Кріштіану Роналду, загалом шанси збірної Португалії на успіх на чемпіонаті Європи оцінюються стримано. На її перемогу на Євро-2016 пропонується коефіцієнт 19,00, а у котируваннях вона поступається одразу п'ятьом – Франції (4,20), Німеччині (4,75), Іспанії (6,00), Бельгії (10,00), Англії (10,00) та Італії (15,00).

Причина у нестабільності португальської команди, яка може на одному турнірі претендувати на перемогу, як це було на Євро-2012, де вона дійшла до півфіналу, а на іншому – провалитися, як на чемпіонаті свті-2014, де "червоно-зелені" не змогли вийти з групи.

Найвищим досягненням Португалії на великих турнірах залишається вихід до фіналу домашнього Євро-2004, яке стало дебютним для нинішнього лідера команди – 31-річного Кріштіану Роналду.

А чемпіонат Європи-2016 може стати для "Красунчика" одним з останніх шансів виграти щось суттєве з національною командою. Адже на чемпіонаті світу-2018 йому буде 33 роки, а на Євро-2020 – 35.

Відсутність перемог на великих турнірах у завжди добре укомплектованої збірної Португалії багато хто пояснює низькою дисципліною. Приміром, звичним явищем стало безвідповідальне ставлення португальців до відбіркових турнірів, у яких вони самі створюють собі проблеми.

Не стала винятком і кваліфікація Євро-2016, яку Португалія розпочала з домашньої поразки від Албанії – 0:1. Ця невдача коштувала посади головного тренера Паулу Бенту, замість якого призначили Фернанду Сантуша.

Цей фахівець зробив ставку на прагматичніший футбол і Португалія, попри не надто видовищну гру, виграла решту матчів та фінішувала у групі I першою, випередивши Албанію, Данію, Сербію та Вірменію.

Кращим бомбардиром Португалії у кваліфікації за традицією став Кріштіану Роналду, який забив п'ять голів у шести матчах. Триразовий володар "Золотого м'яча" примусив португальських і не лише вболівальників похвилюватися, коли травмувався на початку травня, але швидко відновився і навіть допоміг "Реалу" водинадцяте в історії виграти Лігу чемпіонів.

А от захисник "Монако" Фабіу Коентрау та хавбек російського "Зеніту" Данні Євро-2016 через травми пропустять. Не буде у Франції і півзахисника "Динамо" Мігеля Велозу, який не часто з'являвся у основі свого клубу і по завершенні сезону залишив Київ. Але відсутність цих гравців не повинна суттєво позначитися на грі команди.

Особливо на груповому раунді, де португальцям дісталися зручні суперники. Ісландію вони двічі впевнено перемогли у відборі до Євро-2012 (3:1, 5:3), а Угорщину - у кваліфікації чемпіонату світу-2010 (1:0, 3:0). А от остання зустріч Португалії та Австрії відбулася ще 1995 року та завершилася унічию 1:1, так що у цьому випадку робити якісь висновки про стосунки команд не варто.

Австрійське відродження

Між тим, збірна Австрії не даремно котирується у групі майже на одному рівні з Португалією. Команда Марселя Коллера за своїм потенціалом цілком спроможна стати одним з відкриттів чемпіонату Європи.

Вона має у складі таких класних виконавців як Давід Алаба з "Баварії", якого вважають одним з кращих флангових оборонців світу, та центральний захисник київського "Динамо" Александар Драговіч, що є трансферною метою багатьох європейських топ-клубів.

До того ж австрійці просто фантастично пройшли кваліфікацію Євро-2016, втративши лише два очка через нічию зі Швецією та вигравши решту дев'ять матчів і фінішувавши у групі G попереду Росії, Швеції, Чорногорії, Ліхтенштейну та Молдови.

Збірна Австрії здолала кваліфікацію чемпіонату Європи вперше у історії. Дебютувала команда на Євро у 2008 році на правах господарки турніру, який австрійці приймали спільно зі швейцарцями, але так і не змогли здолати групового раунду.

Тому зараз складно повірити, що у 1930-1950 роки збірна Австрії вважалася однією з найсильніших команд світу та здобула бронзу на Мундіалі у 1954 році. Востаннє на світовій першості австрійці грали ще 1998 року і не спромоглися вийти до плей-офф.

За останні роки із суперників по груповому раунду Євро-2016 австрійці зустрічалися лише з ісландцями, з якими вони зіграли у 2014 році унічию 1:1. Остання зустріч з Угорщиною відбулася ще 2006 року та завершилася поразкою Австрії 1:2.

Угорське повернення

Збірна Угорщини багато в чому схожа на своїх австрійських сусідів. З тією поправкою, що у 1930-1950 роках ця команда взагалі домінувала у світовому футболі, а у 1938 та 1954 році грала у фіналі чемпіонату світу. Вспіли угорці відзначитися і на чемпіонатах Європи – у 1964 році вони здобули бронзові нагороди, а у 1976 році дійшли до півфіналу.

Останнім великим турніром, на якому грала Угорщина, став чемпіонат світу 1986 року, після якого збірній цієї країни довелося чекати повернення до еліти 30 років. Команді німецького фахівця Бернда Штока у відборі до Євро-2016 вельми пощастило з жеребом, який відправив їй у суперники Північну Ірландію, Румунію, Фінляндію, Грецію та Фарерські острови.

Угорці здобули у відборі лише чотири перемоги по два рази вигравши у фінів та фарерців, але зуміли фінішувати третіми та вийти до стикових матчів, де вони виявилися сильнішими за Норвегію (1:0, 2:1).

Угорщина має досить блідий склад, найпомітнішою фігурою у якому є хавбек турецького "Бурсаспору" Балаж Джуджак, та вважається одним з аустайдерів Євро-2016. На перемогу угорців у турнірі букмекери пропонують коефіцієнт 251,00, нижчими вважаються шанси лише Північної Ірландії та Албанії (по 301,00).

Хоча, з оптимізмом очікувати групового раунду Угорщині дозволяє, щонайменше, позитивний баланс зустрічей з одним із суперників – Ісландією у якої вона виграла чотири поспіль зустрічі. В останньому товариському матчі у 2011 році угорці вдома взагалі розгромили ісландців з рахунком 4:0.

Ісландське вторгнення

Проте за минулі п'ять років авторитет збірної Ісландії суттєво зріс. Спочатку ісландці дісталися до відбіркових стикових матчів чемпіонату світу-2014, де поступилися Хорватії (0:2,0:0). А потім у кваліфікації Євро-2016 взагалі стали авторами однієї з найгучніших сенсацій, вперше у історії здобувши путівку до фінальної частини великого турніру.

Ісландія фінішувала другою у сильній за складом групі A, слідом за Чехією, та випередила Туреччину, Голландію, Казахстан та Латвію. Особливо вражаючими виявилися перемоги ісландців над голландцями – 2:0 вдома та 1:0 у гостях, які залишили зіркову "помаранчеву" команду без Євро-2016.

Головним творцем успіхів збірної Ісландії вважається 67-річний шведський тренер Ларс Лагербек, який очолив команду у 2012 році і, незважаючи на скромний кадровий потенціал, перетворив її на помітну силу у європейському футболі.

Лідером команди є півзахисник валлійського "Суонсі" Гілфі Сігурдссон, який забив у відборі шість голів та віддав три результативні передачі, а в чемпіонаті Англії записав у актив 11 точних ударів. Поїхав на Євро й найвідоміший футболіст у історії Ісландії – 37 річний форвард Ейдур Гудйонсен, який на злеті кар'єри три роки відіграв за "Барселону", а зараз репрезентує норвезький "Мольде".

Гудйонсен через поважний вік рідко потрапляє до основи, але, коли з'являється на полі, все ще приносить користь. У відборі він забив один гол. Відзначився легендарний нападник і у попередньому контрольному матчі своєї команди проти Ліхтенштейну, який ісландці виграли 6 червня з рахунком 4:0. 

Розклад матчів групи F

14 червня, 19:00 – Австрія – Угорщина, Бордо

14 червня, 22:00 – Португалія – Ісландія, Сент-Етьєн

18 червня, 19:00 – Ісландія – Угорщина, Марсель

18 червня, 22:00 – Португалія – Австрія, Париж

22 червня, 19:00 – Ісландія – Австрія, Сен-Дені

22 червня, 19:00 – Угорщина – Португалія, Ліон

Котирування букмекерів на вихід команд з групи F

Португалія – 1,07

Австрія – 1,23

Ісландія – 1,70

Угорщина – 2,40

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
00:56
дрон, БПЛА
У двох районах Орловської області РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
00:09
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців із трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
Більше новин