Київ безалкогольний. Як борються з алкоголізмом у світі

12 жовтня, 2016 середа
18:53

Заборона на продаж алкоголю вночі може привести до зростання ринку сурогату та проблем для людей, які страждають від алкоголізму

"За різними підрахунками від алкоголю помирає до 40 тисяч осіб на рік. Багато психологів б'ють на сполох, тому що для підростаючого покоління прийняття алкоголю - це абсолютно нормально", - заявляє Владислав Михайленко, депутат Київської міської ради від партії "Солідарність".

Саме Михайленко був одним із депутатів, які запропонували проект щодо обмеження продажу алкоголю в столиці. Відповідно до його пропозиції, спиртні напої можна буде придбати лише з десятої ранку і до одинадцятої вечора. А вже 12 жовтня рішення про заборону продажу алкогольних напоїв і пива в Києві в цей час вступило в дію.

Завдання подібних обмежень - убезпечити більшу частину людей від незручності і небезпечних ситуацій - розповів Еспресо.TV сам Михайленко.

Магазини з цілодобовим графіком роботи створюють безліч проблем. Люди, які купили алкоголь у нічний час не розраховували цю покупку заздалегідь, а так як рішення прийнято раптово, найчастіше куплений алкоголь розпивають неподалік від магазину або в сусідньому дворі, каже київський депутат.

Обмежиться тихим розпиванням алкоголю ніхто не може, і все це переростає в веселі гуляння в тому ж дворі. Подібне "свято життя" своєю тривалістю вже не дивує ні школярів, які йдуть зранку до школи, ні перехожих, які поспішають на роботу.

Антиалкогольна домовленість

Подібні обмеження вже діють у низці міст України, але є проблема законодавчого рівня. Вона полягає в тому, що місцеві ради, на думку державних служб і антимонопольного комітету, не можуть обмежувати бізнесменів в графіку продажу алкоголю.

Але в багатьох містах України подібні обмеження діють на рівні домовленості між підприємцями та міською громадою. "Зрозуміло, що в менших містах це зробити простіше, ніж в такому мегаполісі, як Київ. Ми не мали ілюзій, розуміючи, що знайдуться свідомі підприємці, які виконають волю киян, але знайдуться й ті, хто відмовиться виконувати рекомендації", - говорить Михайленко.

Нещодавно народним депутатом Дмитром Білоцерковцем було подано законопроект, покликаний змінити повноваження місцевих рад обмежувати і забороняти на своїй території продаж алкоголю.

У ньому прописані і можливі санкції - місцеві ради зможуть звертатися до фіскальної служби з метою відкликати ліцензію у продавців, які порушують порядок продажу алкоголю. Наразі місто не може застосовувати ніяких покарань.

Противники подібних ініціатив вважають, що їх виконання призведе до появи підпільних точок продажу алкоголю і самогонних апаратів у квартирах українців. Заступник голови Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу "Фортеця" Віталій Андрєєв упевнений - подібні обмеження будуть підтримувати тіньову економіку.

"Дурість рідкісна! Кількість сурогатного алкоголю різко збільшиться, що зіграє на руку господарям тіньових підприємств. Рентабельність подібних підприємств 200-300 відсотків. Пити менше не стануть, вакуум заповниться сурогатом", - каже Андреев.

Вже зараз через велику кількість контрафактної продукції продаж слабоалкогольних напоїв знизилася на 27 відсотків.

Але Михайленко вважає подібні страхи надмірними - в містах, де ці заборони діють, є подібні прецеденти, але вони поодинокі, запевняє він. "Зрозуміло, що хвора на алкоголізм людина буде знаходити можливість випити. Завдання подібних обмежень - убезпечити більшість", - говорить Михайленко.

Закордонний досвід

Існує кілька моделей регулювання продажу алкоголю і боротьби з алкоголізмом. Наприклад, у більшості країн, де іслам є державною релігією, алкоголь повністю заборонено.

У США і Канаді існують спеціальні організації, які борються з нелегальним обігом наркотиків, у тому числі і алкоголю, пропагується здоровий спосіб життя, проводиться загальна та індивідуальна профілактика алкоголізму серед підлітків. В Ісландії введено державну монополію на продаж і виробництво алкоголю.

У країнах Скандинавії діє більш комплексний підхід. Існують різноманітні асоціації тверезості, обмеження щодо продажу алкоголю - алкоголь можна купити тільки в нечисленних спеціалізованих магазинах і в певний час, - високі податки з роздрібних продажів, доступна безкоштовна медицина.

У Швеції, починаючи з кінця дев'ятнадцятого століття, вводилися різноманітні системи, націлені на боротьбу з алкоголізмом. Суть алкогольної політики полягала в тому, що право на поширення алкоголю належала філантропічній організації, податки з продажу алкоголю йшли на благоустрій міст, а сам момент продажу супроводжувався відволікаючими маневрами: в місцях поширення алкоголю були також чайні, і обов'язково подавалася закуска.

Зараз у Швеції працює компанія "Сістемболаджет", суть якої не змінилася з дев'ятнадцятого століття, - це монопольна компанія, що має право на поширення алкоголю. Ставка акцизу на 1 літр спирту доходить до 25 відсотків. Податки з роздрібного продажу в залежності від міцності алкоголю доходять до 50 відсотків.

"Сістемболаджет" існує з однієї причини: для того щоб звести до мінімуму проблеми, пов'язані з алкоголем, продаючи алкоголь відповідально, без бажання заробити", - розповідає Еспресо.TV представник компанії Елін Юлі-Торв.


Наразі середньостатистичний швед приймає 9,3 літра спирту на рік. У магазинах "Сістемболаджет" виводиться корисна інформація про алкоголь, його необхідна пропорція до їжі і до кількості людей.


Так що покупець може порахувати, скільки алкогольних напоїв йому необхідно для вечірки, що означає, що він не повинен купувати алкоголь "про запас". Також можна придбати пляшку вина на два келиха.

"Примітно в європейському досвіді те, що країни, які мають подібні обмеження, в рейтингу благополуччя життя населення знаходяться значно вище, ніж Україна", - зауважує Михайленко.

Зброя масового ураження

Якщо говорити про статистику, то за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в минулому році Україна посіла перше місце в світі з підліткового алкоголізму. За рівнем споживання алкоголю на душу населення Україна займає п'яте місце.

Називати конкретні цифри складно, так як неможливо відстежити споживання контрафактної продукції, яка за даними Державної служби статистики України займає 32 відсотки загального ринку алкогольних напоїв.


Якщо вірити офіційним цифрам, один українець у середньому вживає 15,6 літра спирту на рік. Чоловіки п'ють приблизно 22 літра в рік, тоді як жінки - близько 7 літрів на рік.


Нарколог Олег Перловський вважає, що будь-яка речовина має свій вплив. "Китайська держава загинула від опіуму. Чим більше речовина зібрала трупів, тим вона страшніша. Припустимо, героїн на початку ХХ століття використовували від нежиті. А потім почали вмирати люди. Я думаю, що алкоголь зібрав уже таку кількість жертв, що не існує допустимої дози", - каже Перловський.

Проте він відзначає, що будь-яке обмеження буде діяти лише як провокація. В Україні абсолютно не розвинена така послуга, як наркологічна допомога. Багато з тих, хто схильний до алкоголізму, не можуть дозволити собі лікування.

У алкоголіка будь-коли може настати такий момент, що якщо він не зможе прийняти дозу алкоголю, то його чекатимуть серйозні наслідки: набряк мозку, зупинка серця.

Перловський запевняє - є люди, які в такій ситуації просто змушені приймати алкоголь. "З медичної точки зору ми не надаємо таким людям ніякої альтернативи. Ви не можете розраховувати, що до вас приїдуть зі "швидкої" і введуть необхідні ліки, які замінять цей алкоголь. У "швидкої допомоги" просто немає таких ліків", - каже Перловський.

Можливо, надалі органи влади задумаються про регулювання не тільки продажу, а й лікування алкоголізму. Але наразі альтернатива розпивання алкоголю пропонується тільки людям, не схильним до недугу.

"Почала розвиватися спортивна і велосипедна інфраструктура. Труханів острів перетворюється в рекреаційну зону з велодоріжками. Є всі приклади того, щоб показати підростаючому поколінню, що пити і курити у двориках вже не модно, а модно здорово і красиво виглядати, чого легко досягти, займаючись спортом", - говорить Михайленко.

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
18:41
Як-52
Захисники Одеси збили російського дрона-розвідника за допомогою учбового літака
18:33
малий бізнес
Харків скасує плату за землю та інші податки для бізнесу
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
У Одесі відбулась щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:07
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
16:59
Іл-76
ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки, - ЗМІ
16:36
повістка
Чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів: відповідь Міноборони
16:12
Роуз Ґоттемюллер
Питання вступу України до НАТО порушуватимуть на липневому саміті у Вашингтоні, - ексзаступниця генсека НАТО
16:10
напад з ножем
Приїхали з'ясувати стосунки: на Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів
16:05
OPINION
Богдан Данилишин
Валютні резерви НБУ витрачає на підтримку гривні
15:37
рф влучила FPV-дроном у вантажний автомобіль
РФ влучила FPV-дроном у вантажний автомобіль біля Вовчанська: важко поранено водія
15:29
обстріл Херсон
Російська армія вдарила ракетою по Херсону: частково зруйновано заклад освіти
15:16
Віола фон Крамон
Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний: заява депутатки Європарламенту фон Крамон
15:10
Оновлено
Голову Броварської РДА Майбоженка заарештували на 2 місяці
15:09
Boeing E-4B
США уклали контракт на суму $13 млрд на розробку наступника "літака Судного дня"
15:04
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Теракт у "Крокус Сіті холі": в Москві заарештували 12-го підозрюваного
15:03
Оновлено
танк Abrams M-1
У ЗСУ заперечують новину Associated Press про нібито відведення танків Abrams з поля бою
15:02
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Ті, хто зайшов у цей клин, - смертники": військовослужбовець ЗСУ Варченко про просування ворога біля Очеретиного
14:36
окупант рф
Британська розвідка назвала основні причини вбивств серед російських військових
14:35
Депутатка ЄП
Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон порадила Україні включити представників опозиції до виконавчих органів влади
14:34
обстріл
На прикордонні Чернігівщини росіяни обстріляли пожежну частину
14:20
Ексклюзив
Мирослав Чех
Війна на виснаження не на користь Росії, - історик Чех
14:20
Ексклюзив
Роман Безсмертний
Треба формувати спільний бойовий кулак: Безсмертний про Глобальний саміт миру у Швейцарії
14:02
Віктор Орбан
Через це страждає європейський середній клас, - Орбан заявив, що Україні треба давати менше грошей
14:02
В Одесі відкрили тимчасову експозицію, створену з 33-х куль
Зроблена із 33 куль: в Одесі до Великодня відкрили експозицію італійських та місцевих митців
13:57
Вокзал в Очеретиному
DeepState каже про втрату двох сіл біля Очеретиного, Генштаб не підтверджує
13:51
міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський
Поразка України призведе до "спеціальних військових операцій" Путіна у Центральній та Східній Європі, - голова МЗС Чехії
13:41
Ексклюзив
Чорне море, Крим
В "Інформаційному спротиві" назвали умови звільнення Криму та інших тимчасово окупованих територій
13:29
Україна Японія
Японія приєдналася до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей
13:26
Україна_Словаччина
"Якщо не уряд, то ми": у Словаччині за 12 днів зібрали понад €3,8 млн на снаряди для України
13:23
Дональд Туск
Одна з російських ракет впала за 15 км від польського кордону, - Туск
13:22
Євген Нищук
"Не обов’язково тільки актори": хто у Театрі Франка отримає бронь від мобілізації
13:11
Катаріна Матернова
"Україна на правильному шляху": посолка ЄС Матернова сподівається на старт переговорів із Києвом у червні
Більше новин