5 книжок про великі ідеї, які можна прочитати за один вечір

17 липня, 2017 понедiлок
17:51

Достатньо довгі, щоб дослідити ідею, достатньо короткі, щоб прочитати за раз. 5 книжок від платформи для лекцій TED, які вийдуть українською

Книжки від TED хоч і невеликі за форматом, але присвячені великим ідеям. Вони настільки короткі, що їх можна прочитати за один раз, але достатньо довгі, щоб занурити читача глибоко в предмет своєї розповіді. 

Ці публікації різноманітні за тематикою й охоплюють майже все — від архітектури та космічних подорожей до бізнесу і кохання. Книжки підійдуть тому читачеві, який має допитливий розум і жагу до нових знань.

Кожна книжка від TED іде в парі з відповідним виступом її автора, доступним онлайн на ресурсі TED.com. Вона продовжує і розвиває ту промову. 18-хвилинний виступ може зародити в читача зерно знання чи розпалити уяву, але часто такі відео породжують потребу поринути глибше, дізнатися більше, отримати повнішу інформацію. Цю потребу якраз і задовольняють книжки від TED.


TED — це некомерційна організація, метою якої є поширення ідей за допомогою коротких, але змістовних виступів (до 18 хвилин). TED розпочала свою діяльність у 1984 р. як щорічна конференція, де поєднуються теми технологій, розваг і дизайну (Technology, Entertainment and Design — звідси й абревіатура TED).

На сьогодні TED розповідає про майже всі сфери нашого життя більш ніж 100 мовами світу — від науки до бізнесу і глобальних проблем. Програма TEDx дозволяє регіональним спільнотам у всьому світі організовувати власні незалежні заходи протягом року.


 До Форуму видавців у Львові видавництво «Vivat» видасть перші 5 книжок з серії TED Books.

Зак Ебрагім за участі Джеффа Джайлз "Син терориста: історія вибору"

Зак Ебрагім народився в Пітсбурзі, штат Пенсильванія, 24 березня 1983 року. Cин єгипетського промислового інженера і американської шкільної вчительки. Коли Ебрагіму виповнилося сім років, його батько убив засновника Ліги захисту євреїв, рабі Меіра Кахане. Також, його батько Ель-Саїд Носаір, з-за ґрат був сокерівником вибуха 1993 року у Всесвітньому торгівельному центрі.

Ебрагім провів решту свого дитинства, переїжджаючи з міста в місто, ховаючи свою особистість від тих, хто знав про його батька. Тепер він присвячує своє життя розмовам про тероризм та його наслідки та розповсюдженню свого послання про світ і ненасилля.

«Існує причина на те, що кровожерної ненависті людей доводиться вчити — навіть не просто вчити, а ґвалтом її нав’язувати. Така ненависть не є природним явищем. Вона неправдива. І цю неправду переповідають знову й знову — часто таким людям, які не мають засобів і можливостей побачити все під іншим кутом зору. У цю неправду вірив мій батько і сподівався передати її мені.

Я все життя намагався зрозуміти, що довело мого батька до тероризму, і боровся з усвідомленням того, що в моїх жилах тече і його кров. Розповідаючи цю історію, я б хотів дати читачеві щось обнадійливе й повчальне: показати портрет молодого чоловіка, який, вихований у вогні фанатизму, все ж обрав шлях ненасильства.

Я не можу претендувати на якусь унікальність і величність, однак життя кожної людини має особливий лейтмотив, а мій поки що є таким: кожна людина має вибір»


Ханна Фрай "Математика любові: патерни, докази і пошук остаточного рішення"

Доктор Ханна Фрай є математиком у UCL Centre for Advanced Spatial Analysis. У своїй роботі вона використовує математичні моделі для вивчення закономірностей поведінки людей, від заворушень і тероризму до торгівлі і шопінгу.

Крім академічної роботи, вона є співробітником по громадській співпраці Університетського коледжу Лондона. Ханна з задоволенням розповідає  про математику в  театрах, пабах і школах. Вона також представляє канал BBC Worldwide YouTube і регулярно з'являється на телебаченні і радіо у ВеликІй Британії.

"Любов, як і практично все у житті, має безліч патернів: починаючи з кількості наших сексуальних партнерів протягом життя й завершуючи тим, як ми вибираємо, кому написати на сайті знайомств. Ці патерни зазнають викривлень, відхилень, поворотів і розвитку; так само як любов, математика якраз і створена, щоб їх описувати.

Математика, по суті, є вивченням патернів: прогнозування погоди, руху елементарних часток і планет, розростання міст. Жодне з цих явищ не є бездоганно впорядкованим чи легко прогнозованим.

Я хочу запропонувати вам новий підхід до любові — найпопулярнішої теми протягом усієї історії людства, і математика нам у цьому допоможе".


Піко Айєр  «Мистецтво спокою: пригоди на шляху в нікуди»

Піко Айєр, британський есеїст та романіст індійського походження, відомий за його тексти про подорожі.  Має абсолютно виняткову чутливість. Він є автором численних книг про перетинання культур і цінностей.

"На якомусь етапі всі ці горизонтальні подорожі світом стають нездатними вдовольнити потребу людини в зануренні у глибини чогось неочікуваного й непростого. Рух набуває найбільшого сенсу, коли обрамлюєш його спокоєм.

Останнім часом на думку мені спадає, що в епоху швидкості ніщо так не збадьорює, як уповільнення руху. В епоху метушні й хаосу немає більшої розкоші, ніж концентрація уваги. І в епоху постійного руху немає нічого більш термінового, ніж не діяння".


Чіп Кідд "Що скажеш? Як відрізнити хороший дизайн від поганого"

Чіп Кідд - дизайнер і письменник з Нью-Йорка. Його книжкові обкладинки допомогли створити революцію в галузі упаковки американських книг. Він отримав Національну премію за комунікаційний дизайн, а також премії "Використання фотографії в дизайні" від Міжнародного центру фотографії. Кідд опублікував два романи "Сирники" та "Учні". 

"Ця книжка — веселий і грайливий погляд на важливість першого враження в житті і в книжці від відомого дизайнера, майстра книжкових обкладинок Чіпа Кідда. На його думку, саме від першого враження залежить, на що ми відразу звертаємо увагу, як вибудовуємо взаємодію з навколишнім світом, чи готові витратити гроші на щось.

Автор, показуючи нам приклади дизайну — хорошого, поганого, абсурдного, геніального, — із гумором відкриває секрети, аналізує їх, як це може робити лише професіонал, оцінюючи все прискіпливим натренованим оком, від дизайну ранкової газети чи цифрових книг до обгортки плитки шоколаду. Автор показує нам часто непомітні красу і нездарність у тому чи іншому дизайні й доводить, що саме перше враження, усвідомлюємо ми те чи ні, має величезний вплив на наше сприйняття світу".


Сіддгартха Мукерджі «Закони медицини: польові нотатки з невизначеної науки»

Сіддгартха Мукерджі - лікар і дослідник раку. Мукхерджи – доцент медицини в Колумбійському університеті і лікар-онколог в Медичному центрі Колумбійського університету. Вчений з Родоса, він закінчив Стендфордський університет, Оксфордський університет і Гарвардську медичну  школу.

«“Закони медицини” насправді є законами непевності, неточності й неповноти. Вони однаково надаються до всіх дисциплін, де діють такі сили. Ці закони є законами недосконалості».

Закон перший. Глибока інтуїція значно потужніша за легковажно проведений аналіз

Закон другий. «Норми» навчають нас правил, а «винятки» навчають законів

Закон третій. На кожен бездоганний медичний експеримент припадає бездоганна людська похибка»

Автор матеріалу: Юлія Орлова, директор видавництва Vivat Publishing

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:27
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя, кордон, торгівля: уряди України та Польщі провели перемовини
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
Більше новин