Бій Усик - Брієдіс. Чи врятується українець від ударів полісмена-нокаутера

Дмитро Марценишин
5 жовтня, 2017 четвер
09:32

Олександр Усик у січні 2018 року в півфіналі Всесвітньої боксерської суперсерії спробує відібрати титул чемпіона світу WBC у непереможного латвійця Майріса Брієдіса

Як Брієдіс вийшов на Усика

Латвієць Майріс Брієдіс став одним із учасників Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS). У цьому турнірі зібралося вісім найсильніших бійців першої важкої ваги (до 91 кг) – у тому числі й чемпіони світу за чотирма найпрестижнішими версіями.

Перед початком змагань чемпіона світу за версією WBC (Всесвітньої боксерської ради) Брієдіса, вважали одним із головних претендентів на успіх у WBSS та трофей Мохаммеда Алі, який отримає переможець. У котируваннях букмекерів він з коефіцієнтом 4.50 йшов другим після Усика, на якого давали 2.00.

30 вересня першим суперником Брієдіса був кубинець Майк Перес, відомий завдяки виступам у надважкому дивізіоні, де він бився з такими зірками, як американець Брайянт Дженнінгс та росіянин Олександр Повєткін.

null

Минулої суботи Брієдіс мав проблеми з Пересом у першій половні бою, коли кубинець боксував першим номером і завдяки своїй агресії та потужності виграв кілька раундів та захопив лідерство за очками. Проте на всю дистанцію сил у Переса не вистачило і він помітно здав фізично.

Читайте також: Українець Усик хоче виграти боксерську Лігу чемпіонів. Що це таке

Після цього Брієдіс перехопив ініціативу та став методично набирати очки, атакуючи суперника багатоударними комбінаціями. Оскільки бій відбувався у Ризі, латвієць прагнув подарувати глядачам перемогу нокаутом та вкладався в свій коронний аперкот.

Втім акцентовано влучити у Переса Майрісу так і не вдалося, а удари, які проходили, кубинець витримав і не побував навіть у нокдауні.

Брієдіс виграв одноголосним рішенням суддів, але несподівано віддав кубинцю чимало раундів – 116:110, 114:112, 115:111.

Нагадаємо, що Усик у чвертьфіналі переміг колишнього лідера першого важкого дивізіону Марко Хука з Німеччини набагато переконливіше, вигравши технічним нокаутом у 10-му раунді.

Як Майріс Брієдіс став чемпіоном

Історія 32-річного латвійського чемпіона водночас банальна та оригінальна. У секцію боксу він прийшов у 16 років, щоб навчитися давати відсіч хуліганам. Проте перших успіхів Брієдіс досягнув у іншому виді єдиноборств – кікбоксингу. У 2008 році він став чемпіоном Європи у категорії до 86 кг.

Дебют латвійця у професійному боксі відбувся 2009 року за парадоксальних обставин. Його запросили за 400 євро відбоксувати в бійцівському шоу в Ризі, де він мав вийти на ринг проти литовця Рауля Раціляускаса.

Брієдіс і гадки не мав, що цей бій має статус професійного та назавжди зачинить йому шлях на любительський ринг (раніше профі там виступати було заборонено).

Тривалий час кар'єра Брієдіса розвивалася досить кволо. Щоб засвітитися він навіть виступав на телешоу Bigger’s Better на каналі Eurosport, де змагалися представники різних видів єдиноборств, та став його переможцем у 2012 році.

Читайте також: Як Усик покарав Хука за нахабство

Переламним став 2013 рік, коли Брієдіс спочатку виграв у переможця легендарного Майка Тайсона – американця Денні Вільмса, а потім здобув титлу чемпіона світу у першій важкій вазі за маловідомою версією IBA (Міжнародної боксерської асоціації), достроково перемігши Любоша Суду з Чехії.

Про Брієдіса-нокаутера боксерський світ заговорив у 2015 році, коли він у надважкій вазі провів поєдинок проти німця Мануеля Чарра, який у 2012 році став останнім суперником у кар'єрі українця Віталія Кличка.

Попри те, що Чарр важив 111 кг та переважав латвійця на 15 кг, Брієдіс відправив його у глухий нокаут – після правого аперкоту та лівого бокового німецький важковаговик упав непритомний - обличчям на ринг та довго не міг отямитися.

Майріс Брієдіс тверезо оцінив свої шанси у надважкій категорії, де йому через зріст 186 см було б складно протистояти двохметровим суперникам, та повернувся у рідний дивізіон, аби стати у ньому чемпіоном.

На шляху до титулу Брієдіс у лютому минулого року здолав Денні Вентера із ПАР. Того самого, який у 2014 році завдав неабиякого клопоту Усику, відібравши у нього кілька поспіль раундів на початку поєдинку та капітулював лише у дев'ятому раунді. Латвійцю, аби розібратися із Вентером, вистачило двох раундів.

За звання чемпіона світу WBC Брієдіс мав битися проти британця Тоні Беллью, але він залишив титул вакантним заради бою у надважкій вазі проти співвітчизника Девіда Хея. Пояс було оголошено вакантним, а другим претендентом на нього став Марко Хук.

Бій відбувався у Дортмунді, а його організатором стала промоутерська компанія німця, що давало йому певну перевагу. Але на ринзі на рівний бій не було й натяку – Брієдіс діяв впевнено і не залишив титулованому супернику жодних шансів. Судді одноголосно віддали перемогу латвійцю – 118:109, 116:111, 117:110, який став першим чемпіоном світу з боксу у історії своєї країни.

Таким чином Майріс Брієдіс підтвердив свій високий клас, про який давно знали у світі боксу. Латвієць неодноразово допомагав готуватися до поєдинків Володимиру та Віталію Кличку. Про його рівень також свідчить і запрошення на спаринги від одного із найкращих боксерів світу – росіянина Сергія Ковальова, з яким 25 листопада зустрінеться українець В'ячеслав Шабранський.

Попри видатні досягнення, бокс досі не став основною професією Майріса Брієдіса. З 2008 року він суміщає виступи зі службою у поліції. Роботу там він отримав завдяки своїй перемозі на чемпіонаті Європи з кікбоксингу.

null

Міністр внутрішніх справ Латвії Маріс Рієкстиньш дізнавшись, що чемпіон працює звичайним охоронцем, запропонував Брієдісу стати полісменом. Майріс погодився і доріс до звання старшого лейтенанта. Нині боксер очолює службу безпеки фармацевтичного холдингу Rigvir.

Де та коли відбудеться бій

Організатор WBSS Калле Зауерланд 3 жовтня повідомив, що півфінальний бій між Олександром Усиком та Майрісом Брієдісом відбудеться у січні наступного року. Одним із вірогідних місць проведення поєдинку німецький промоутер назвав Київ.

Також зустріч може відбутися у США, якщо там вдасться розкрутити бій, або у Ризі, де латвієць бився з Пересом та забрав 10 тисяч глядачів. Точну дату та місце поєдинку Зауерланд пообіцяв назвати наприкінці жовтня.

Хто буде фаворитом

Букмекери вважають беззаперечним фаворитом бою Усик – Брієдіс, українського боксера. На його перемогу пропонують коефіцієнт 1.16, в той час, як на виграш латвійця дають 5.45.

Насправді - різниця у класі суперників не така відчутна, як у котируваннях. Усик, дійсно, переважає Брієдіса у швидкості та маневреності, але й у латвійця є свої плюси. Він відмінно діє другим номером і б'є назустріч у контратаках та володіє руйнівним аперкотом, після якого падали набагато більші за нього хлопці. Легко Усику точно не буде.

null

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
04:40
Оновлено
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами". Ситуація під ранок 19 квітня
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
Більше новин