Увосьме одна й та сама дієта стала найкращою у світі. Що в ній такого корисного

Менше солі, жирних продуктів та лише свіжі овочі та фрукти. Найкраща у світі дієта DASH допомагає лікувати гіпертонію та худнути

Дієта DASH вже увосьме посідає перше місце серед усіх дієт світу. Головне американське видання U.S. News and World Report визнало її найкращою, адже ця дієта — найбільш збалансована та дієва.

За своїми принципами, DASH дуже схожа на середземноморську та вегетаріанську, які закрили трійку найдієвіших дієт.

Що таке DASH

Найчастіше дієта DASH (перекл. з англ. - "енергія") потрібна для профілактики та лікування гіпертонії — стійкого підвищення артеріального тиску. Вона з'являється через часті нервові перенапруження, стреси та психічні травми, відтак, порушується робота центральної нервової системи.

Це відбивається на судинному тонусі, тому виникає спазм в дрібних артеріях і підвищується артеріальний тиск. Високий тиск із часом наносить шкоду судинам, мозку, серцю та ниркам, а це може призвести до інсульту, серцевої недостатності, інфаркту та інших складних захворювань.

Читайте також: 50% українців мають зайву вагу. Як це хочуть змінити

Та не варто думати, що "сісти" на цю дієту можна лише при гіпертонії. DASH стане корисною і для тих, кому потрібно понизити рівень холестерину і покращити показники ліпідного профілю в цілому.

Вона буде корисна і здоровим людям, які хочуть тримати себе у тонусі.

Як працює дієта DASH

Дієта DASH насправді дуже проста. Головне у ній — збалансоване та правильне харчування. Здоровий режим, який пропагандує DASH, є ключем до зменшення кров'яного тиску, а також до зменшення ваги і її подальшого контролю.

У цій дієті правильно врівноважені усі потрібні речовини: калій, кальцій, білок та магній. За їх кількістю слідкувати не обов'язково, варто лише правильно обирати продукти.

Особливість у DASH – це поєднання таких продуктів як фрукти, овочі і знежирені молочні продукти. Разом вони здатні збагатити організм необхідними речовинами та потужно вплинути на нормалізацію кров'яного тиску.

Найефективніше ж дієта працюватиме, якщо зменшити кількість солі у раціоні. Та різких змін на самому початку робити не варто. Спочатку знизьте кількість споживаної солі до 2400 мг в день (приблизно 1 чайна ложка).

Читайте також: Гостра їжа допомагає їсти менше солі і цукру та зменшує апетит

Потім, коли організм звикне до дієти, знизьте споживання солі до 1500 мг в день (близько 2/3 чайної ложки). Цей обсяг включає в себе всю споживану сіль: і ту, що знаходиться в харчових продуктах, і ту, яку ви додаєте в їжу.

Зменшити кількість солі не так важко. Для цього потрібно забути про напівфабрикати або продукти, які вже пройшли первинну обробку - вони часто містять масу солі.

Копчене, солоне або попередньо мариноване м'ясо дуже небезпечне, тому краще обмежити його споживання. Свіжу рибу, птицю або інші продукти слід готувати самостійно, а для смаку можна додавати трави або натуральні спеції без солі.

Як забути про шкідливу їжу і почати DASH-дієту

Раціон на два дні за дієтою DASH

Основна ціль дієти — не схуднення, а нормалізація тиску, тож калорійність страв буде достатньою. Та ті, хто хоче за допомогою цієї дієти скинути зайву вагу, можуть змінювати кількість калорій.

Середня калорійність раціону – 2000 ккал.

Читайте також: 6 варіантів корисних перекусів до 25 грн, які легко приготувати вдома

Бонус: Бананове печиво з вівсянки

Таке печиво можна використовувати як легкий перекус. Наявність екзотичного фрукта дозволяє без цукру і меду спекти солодке вівсяне печиво, а вітаміни, що містить банан, ліквідують недуги кишечника і розлади сну.