Пекельні хостели

2 липня, 2018 понедiлок
14:56

Антисанітарія, п`яні розбірки, постійний галас і навіть стрілянина – ось, що доводиться переживати мешканцям житлових будинків через роботу, так званих, хостелів по сусідству. Розслідування журналіста програми "Шустрова LIVE" Анни-Єви Мельник.

Більшість жителів  будинку на вулиці Кустанайська 7, мають статус людей із вадами зору.  У свій час, квартири тут вони отримали від Всеукраїнського товариства сліпих.  Втім, із появою такого собі міні-готелю, який займає майже весь перший поверх  житлового будинку, мешканцям довелося  забути про спокійний сон та затишок у власних домівках. Люди переконують: більшість клієнтів закладу – підозрілі особи, які часто вживають алкоголь і влаштовують гармидер.

Дякуйте, що живий

Однак, тільки побутовими конфліктами не обходиться. Один із сусідів, обурений такою поведінкою, насмілився зробити зауваження компанії молодиків, за що жорстоко поплатився. У це не сила повірити – в  чоловіка випустили три кулі впритул. Потім зухвало добивали ногами з такою силою, що на його обличчі було видно сліди від кросівок. Дружина потерпілого Олександра Верещагіна переконана: її чоловіка ледь не вбили так звані тітушки, що працюють на власника гуртожитку і забезпечують "хостелу" так зване "кришування".  Чоловік переніс кілька операцій та чудом залишився живим: "Власник гостелу приходив в лікарню, сказав,що перестарались, повинні були тільки налякати”.

Хостели та закон

Після такого, люди почали оббивати пороги всіх інстанцій. Писали звернення з проханням допомогти до КМДА, поставили до відома дільничного інспектора і чи не щодня викликають правоохоронців. Крім того, перевірити роботу закладу намагалася і  голова Голосіївського району Наталія Бондар. Та у хостелі банально проігнорували такий візит, не відчинивши дверей. Домогтися реального  закриття нічліжки – справа не з легких, - розповідає юрист Денис Писаний. Справа в тім, що визначення, як мають працювати хостели – в українському законодавстві відсутнє. Саме і цим користуються недобросовісні бізнесмени, перетворюючи життя своїх сусідів на пекло: ”Ніде нема заборони щодо використання жилого приміщення для розміщення інших осіб. Якщо вони допустили б комісію з Київської міської ради чи з Голосіївського району. Вона зайшла і зробила припис то вони заплатять всього 51 гривню”.

Замість пояснень погрози

Тимчасовий гуртожиток, що облаштувався на вулиці Кустанайській 7, входить до цілої мережі хостелів, яка функціонує в столиці – "Хостел 24". В інтернеті можна знайти близько  40-ка адрес їхніх нічліжок. Ми намагалися поговорити з адміністрацією та з`ясувати наявність дозвільних документів на таку діяльність у житловому будинку. Однак, замість пояснень, почули погрози на свою адресу.

  • У них вдома навіть такої чистоти нема, нехай вони на себе подивляться.
  • То пустіть нас, ми подивимось яка у вас там чистота.
  • Ідіть звідси, поки Ви цілі!

Розширення та "кришування" гостелу

Таке знахабніле ставлення  власників та персоналу закладу – не дивина для місцевих. Активіст Максим Юр`єв розповідає: свавілля сумнівних бізнесменів перейшло будь-які межі. Півроку тому вони влаштували справжнє рейдерське захоплення. "Взялися" за цокольне приміщення та комори, які під час будівництва були спроектовані спеціально для людей із вадами  зору. Нікого не питаючи, «псевдо-господарі» вибили стіну зі свого гуртожитку до загального підвалу, розширивши у такий спосіб свою територію.  Як результат площа хостелу збільшилася на 221 квадратний метр. Ба більше, нові господарі навіть встановили сигналізацію та камеру відеоспостереження. Мешканці переконують: їхні речі нахабно привласнили або повикидали. За словами Юр`єва, "наглядачем" за гуртожитком призначили спортсмена-тітушку, бійця без правил Щербака Івана. Люди знають його  за прізвиськом "Добрий".

В квартирі, де начебто проживає цей спортсмен, ніхто не відчинив. Але нам вдалося поговорити із ним телефоном. Свою причетність до роботи гуртожитку хлопець заперечує.

На початку цього місяця на жителів багатостраждального будинку, чекав черговий шок. На сходах люди знайшли мертвого тридцятирічного чоловіка. Місцеві припускають:  він помер у гуртожитку, після чого тіло просто викинули на вулицю разом з усіма речами та документами.

Нелегальний бізнес

Тим часом, ми звернулися до Департаменту промисловості та розвитку підприємництва при КМДА з проханням роз`яснити законність роботи таких нічліжок у житлових будинках.  Відповідь керівників відомства на наш журналістський запит доводить - робота тимчасових нічліжок прирівнюється до підприємницької діяльності і має бути зареєстроване у встановленому законодавством України порядку. Отже, це означає, що бізнес є нелегальним та працює в тіні. Хоча повинен сплачувати податки,- розповідає директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко. Більше того, за словами Сергієнка гостел повинен функціонувати в окремій будівлі та мати власний вихід. Як на Кустанайській, 7 комунальна власність перетворилася на приватну, разом із прокуратурою пообіцяли встановити в Голосіївській районній адміністрації.

Як гриби після дощу

Між тим, нині, майже в кожному багатоквартирному будинку працюють нелегальні гуртожитки. Голова ОСББ житлового комплексу "Сосновий бір" Олена Гарас бідкається: ліквідувати  хостел, що розташувався в одній із квартир на другому поверсі не допомогли ані заяви до поліції, ані протести жителів.  

На спротив людей власник не зважає. І навіть оформив свою діяльність, як підприємницьку: "На діяльність він відкрив собі документи, але ця діяльність суперечить нормам проживання в житловому будинку”.

Борітеся – поборете

Оксана Кулишова згадує сусідство зі схожою нічліжкою на столичній вулиці Щербаківського, як страшний сон. Жінка розповідає: нежитлове приміщення експлуатували у якості хостелу. В результаті весь будинок перетворився на суцільний смітник, повсюди була пліснява, пацюки та безкінечні скандали  п`яних  квартирантів. Після року запеклої боротьби з непроханими сусідами та відписок з державних установ. Люди, почали збирати докази: зафільмували пожежу, котру влаштували постояльці, антисанітарію та бійки. Після чого, подалися шукати справедливості у суді: "Позовна оця історія тривала  майже рік, коли ми їх попередили, що ми позиваємось, вони просто зібралися і з’їхали”

Зміни гальмують

Нині по всій Україні функціонують тисячі хостелів.  Деякі справді нагадують європейські. З окремим входом, хорошим ремонтом, в одному номері не більше  восьми ліжок та безкоштовний wi-fi. Але копійчані нічліжки-притони, в котрих живе до 40 осіб – зовсім інша історія. Два роки тому у Києві поліція провела цілий рейд в підпільних міні-готелях. Однак після складання протоколу та припису, вони спокійно працюють і далі. Ба більше, у Запоріжжі, наприкинці минулого року, внаслідок пожежі в нелегальному хостелі живцем згоріло 5-ро людей. Для того, аби очистити багатоквартирні будинки від нелегалів, необхідно доповнити законодавство лиш кількома статтями, - переконаний співавтор змін до Житлового кодексу, народний депутат Олександр Кодола. За словами парламентарія, запропоновані зміни поки що  стосуватимуться будинків висотою понад 16-ть поверхів.

Поки в Україні діяльність хостелів складно регулюється законодавством, власники нічліжок влаштовують справжнє свавілля та відкрито демонструють свою безкарність, вдаючись навіть до бандитизму. Вони отримують надприбутки, виснажуючи й так застарілі комунікації будинків  і  знущаючись над людьми, які бояться за власне життя через небезпечне сусідство.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.35
    Купівля 39.35
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 41.99
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
08:33
Лисичанськ
Колишній російський військовий розстріляв двох жителів окупованого Лисичанська
08:31
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ вдарив по об'єктах "Хезболли" в Лівані
08:30
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. На Франківщині впали уламки
08:28
Ексклюзив
Юнармія
Росіяни пропагандою створюють "машини для вбивств" з дитинства, - депутат Маріупольської міськради
08:20
вугілля порт
Австралійська гірничодобувна компанія виходить з ринку РФ
08:02
OPINION
Олег Манчура
Чому вважають, що на граблях танцюють лише українці?
07:54
Оновлено
обстріл, ППО
Міноборони РФ заявило про знищення 46 повітряних цілей у трьох областях
07:46
Олександр Сирський
Сирський провів розмову із командувачем ЗС США в Європі
07:39
Інфографіка
знищений російський танк Т-72
ЗСУ за добу ліквідували 910 окупантів, 13 артсистем та 3 танки
07:37
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака на Україну 17 квітня: у Чернігові зросла кількість загиблих
07:35
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: розклад повторних матчів чвертьфіналу
07:25
"Реал", Андрій Лунін
Лунін наголосив на "складній ситуації" в Україні після виграної серії пенальті в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів
07:03
Іран
Лідери ЄС готують нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль
07:00
Анонс
Анатолій Трубін, Бенфіка - Реал Сосьєдад
Ліга Європи: розклад повторних матчів чвертьфіналу
06:46
"Під Харковом загинули Буданов та Сирський": РФ розганяє черговий фейк
06:19
Сергій Марченко
З початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від партнерів $83,7 млрд
05:56
світ Індонезія виверження вулкана
В Індонезії почалося виверження вулкана: евакуйовано декілька сіл
05:36
мзс Росії
У Росії розробили концепцію гібридної війни з Заходом, - WP
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
02:20
У Британії запровадять заборону продажу сигарет народженим після 2009 року
01:52
Кирило Буданов
Буданов запевнив, що в України є план зменшення військової міці РФ, - WP
01:24
землетрус
У Японії стався землетрус неподалік атомної електростанції
00:56
міністр оборони США Ллойд Остін
Остін та начальник штабів США Браун закликали ухвалити допомогу Україні
00:47
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Лунін став героєм серії пенальті з "Ман Сіті" та вивів "Реал" до півфіналу ЛЧ
00:28
Грузія акції протестів
Парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів". Протестувальники вимагають зустрічі з прем'єром
00:27
Росія продовжує продукувати фейки
"В Україні запропонували мобілізувати політбіженців з РФ та Білорусі": російські фейки за 17 квітня
2024, середа
17 квітня
23:56
ЗРК Patriot
Прем’єр Нідерландів запропонував спосіб, як Україні отримати більше систем Patriot
23:53
Йозуа Кімміх та Габріель Мартінеллі (ліворуч), Баварія - Арсенал
"Баварія" перемогла "Арсенал" та вийшла до півфіналу ЛЧ
23:15
Оновлено
На фото: Юлія Навальна на обкладинці TIME
Навальна, Єрмак та Кайлі Міноуг потрапили до 100 найвпливовіших людей TIME. Голова ОП відреагував
22:51
Оновлено
Світло
Промспоживачів попередили про можливі обмеження енергопостачання 18 квітня. У Yasno також заявили про високі ризики відключень
22:45
Оновлено
Вибухи під Джанкоєм
"Дякую за влучність": Зеленський підтвердив успішні удари ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
22:42
Володимир Зеленський
"ППО та фронт – це ключовий пріоритет": Зеленський взяв участь у роботі Європейської ради
22:33
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Національно-визвольні рухи оголосили війну Кремлю. Вашингтонська декларація
22:27
ПАРЄ
ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом не визнавати Путіна легітимним президентом РФ
22:23
Суд
Суддя Деснянського суду Києва вирішила мобілізуватися. І попросила ВРП зупинити справу щодо її п'яного водіння, - ЦПК
Більше новин