Усик - Гассієв. Все про найпринциповіший бій року

Дмитро Марценишин
21 липня, 2018 субота
08:00

Сьогодні у Москві відбудеться бій за титул абсолютного чемпіона світу між українським боксером Олександром Усиком та росіянином Муратом Гассієвим

Олександр Усик (Україна) - Мурат Гассієв (Росія)

Бій за титули чемпіона світу у першій важкій вазі (до 90,7 кг) за версіями WBC (Всесвітньої боксерської ради), WBO (Всесвітньої боксерської організації), WBA (Всесвітньої боксерської асоціації), IBF (Міжнародної боксерської федерації) та журналу The Ring, фінальний поєдинок Всесвітньої боксерської суперсерії за трофей Мохаммеда Алі

21 липня, Москва, спорткомплекс "Олімпійський"

Початок 21:20

Пряма трансляція на телеканалі "Інтер"


Олександр Усик

null

Вік: 31 рік

Зріст: 190 см

Розмах рук: 198 см

Стійка: шульга

Статистика: 14 перемог (11 нокаутом) - 0 поразок


Олександр Усик на момент запрошення до участі у WBSS (Всесвітній боксерській суперсерії) де зібралися чемпіони світу за усіма найпрестижнішими версіями, володів титулом чемпіона світу WBO. Його він відібрав у вересні 2016 року у поляка Кшиштофа Гловацькі.

Усик, на правах одного з чемпіонів, обрав собі суперником по чвертьфіналу Марко Хука з Німеччини, який раніше утримував титул WBO шість років. У вересні 2017-го бій у Берліні показав, що кращі роки німецького боксера залишилися позаду. Він зумів створити українцеві певні проблеми лише на початку бою. Після цього Усик домінував на ринзі та здобув перемогу технічним нокаутом у десятому раунді, коли рефері був вимушений припинити побиття Хука.

Набагато складнішим виявився півфінальний поєдинок Олександра Усика у Ризі проти чемпіона WBC Майріса Брієдіса. Українець дозволив нав'язати собі бій у зручній для суперника манері. У протистоянні на зустрічних курсах, із взаємними розмінами ударами, перевага була на боці латвійця, який вигравав за очками. Проте Усику вдалося у другій половині зустрічі перехопити ініціативу і, завдяки кращій фізичній підготовці, вирівняти становище. Долю бою вирішив один суддівський голос, відданий на користь українця у 12 раунді.


Мурат Гассієв

null

Вік: 24 роки

Зріст: 192 см

Розмах рук: 193 см

Стійка: ортодокс

Статистика: 26 перемог (19 нокаутом) - 0 поразок


Мурат Гассієв є одним із найталановитіших боксерів крузервейту і ще у 22 роки став чемпіоном світу. Боєць із Осетії відібрав титул IBF у іншого росіянина - Дениса Лебєдєва та завдяки цьому отримав запрошення до WBSS, де з самого початку вважався другим після Усика фаворитом.

У чвертьфіналі у Нью-Джерсі Гассієв знищив екс-чемпіона світу Кшиштофа Влодарчика із Польщі, який останнім часом виглядав не кращим чином. Росіянин нокаутував суперника у третьому раунді.

У півфіналі, який відбувався у Сочі, росіянин зустрічався із набагато небезпечнішим суперником - Юнієром Дортікосом з Куби, який володів титулом WBA. Кубинець боксував з Гассієвим на рівних лише у першій половині бою, а потім помітно втомився. Перевага росіянина стала тотальною у 12 раунді, коли він двічі відправив Дортікоса у нокдаун, а потім вклав на підлогу нокаутом.


Що відбувалося перед боєм

null

Фінальний поєдинок WBSS мав відбутися ще 11 травня у Саудівські Аравії. Проте, бій довелося перенести через травму Олександра Усика, який ушкодив лікоть.

Це був лише початок перипетій перед фіналом. З'ясувалося, що WBSS більше не має наміру проводити поєдинок у Джидді. Водночас, з’явилися чутки, що бій хочуть перекупити росіяни. Масла у вогонь підлив Олександр Усик, який заявив, що за жодних обставин не буде битися у Москві і якщо організатори перенесуть туди бій, то у фіналі з Гассієвим боксуватиме хтось інший.

Усик вже давно встиг відновитися від травми та розпочати підготовку до бою, а WBSS усе тягнув із призначенням дати та місця бою. Врешті було оголошено, що фінал 21 липня таки прийме Москва. Зважаючи на свої попередні ультиматуми, український боксер відреагував на це рішення навдивовижу спокійно та заявив, що йому байдуже, де битися.

Ймовірно, така апатія пояснюється безпорадністю промоутерів Усика із компанії братів Кличків - K2 Promotions, яка не відстояли інтереси свого найкращого боксера. Власне це відбулося не вперше - досить показово, що головний фаворит WBSS усі поєдинки проводив на чужому рингу.

null

Скидається на те, що WBSS банально примусив Усика проводити поєдинок у Москві, пригрозивши штрафними санкціями за розірвання контракту із суперсерією. На цю думку наштовхує й той факт, що пристрасті не вщухли й безпосередньо перед боєм. Наприкінці минулого тижня генеральний директор K2 Promotions Олександр Красюк заявив, що бій може зірватися через організаційні проблеми - команді Усика у Москві, нібито, не забезпечили належних умов для розташування та охорону.

Навіть після прибуття до Москви Олександр Усик висловлював сумніви, що бій відбудеться та скасував відрите тренування. Все це свідчить про продовження залаштункової боротьби навколо фіналу.

Вирішальним у фіналі WBSS може стати й тренерський фактор. Особливо, зважаючи на те, що з Гассієвим працює один із найсильніших тренерів світу - американець Абель Санчес, а Усик підходить до найважливішого поєдинку у своїй кар'єрі фактично без тренера. Незадовго до бою він оголосив, що звільнив Сергія Ватаманюка, який був його головним тренером у двох попередніх боях WBSS.

До поєдинку із Гассієвим українця готував канадець Рас Абнер. Але проблема у тому, що він не тренер, а катмен (фахівець, що працює із розсіченнями та травмами під час бою) і має замало досвіду.


Хто буде фаворитом

null

У фінальному поєдинку зустрінуться протилежні за стилем боксери. Усик відомий своїм різноманітним технічним арсеналом, відмінною роботою "на ногах" та функціональною підготовкою. Гассієв не так добре рухається по рингу та, передовсім, робить ставку на потужність та силу свого удару.

Тож фахівці очікують, що спираючись на це, боксери й обиратимуть тактику. Гассієв працюватиме першим номером, намагатиметься постійно тиснути на суперника та прориватися на ближню дистанцію. Усик буде багато маневрувати та триматиме росіянина на відстані, роблячи ставку на багатоударні контратаки.

Президент Української ліги професійного боксу Михайло Зав’ялов впевнений, що український боксер використає усі свої сильні сторони та вважає фаворитом бою Олександра Усика.

"Хоча Гассієв і має жорсткий удар, але Усик швидший, різноманітніший та технічніший. Якщо він випадково не пропустить удар, то це буде не дуже складна здобич для Усика. Думаю, він переможе", - переконаний Зав’ялов.

null

Екс-чемпіон світу у важкій вазі британець Тоні Беллью також відзначив чесноти Усика, але зауважив, що український боксер має прогалини у обороні, якими може скористатися Гассієв.

"Усик вражає - його темп, чіпкість, комбінаційна робота, акуратність, швидкість, таймінг. Українець найуніверсальніший крузер у світі. Але, він занадто багато пропускає, все може вирішити єдиний удар", - сказав Беллью.

Колишній тренер Олександра Усика - Джеймс Алі Башир закликав Усика не повторювати помилок, яких він припустився у бою з Брієдісом, а використовувати власні переваги.

"Усику нізащо не можна вступати в силове протистояння з Гассієвим, це не його стиль. Стиль Усика - дипломатія, рух, швидкість. Йому варто продовжувати цим користуватися і не зраджувати собі, щоб комусь догодити", - порадив Башир.

Букмекери вважають шанси боксерів у фіналі Всесвітньої боксерської суперсерії рівними. На перемогу Усика та Гассієва вони пропонують однаковий коефіцієнт - 1,91.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
07:27
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено людину, пошкоджено ТЕС і ГЕС
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
07:03
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Ворог проводить активні наступальні дії на 6 напрямках: на фронті - 59 бойових зіткнень
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
Більше новин