Подвійне громадянство: для кого і чому

Лариса Волошина
5 жовтня, 2018 п'ятниця
13:50

Відсутність визначеності і дірки в законодавстві руйнують довіру громадян до держави та стають ґрунтом для провокацій

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що в Україні треба розпочати дискусію про запровадження інституту подвійного громадянства. На його думку, це питання виходить далеко за рамки україно-угорських відносин. "Події в Береговому викликали жваву дискусію про проблеми подвійного громадянства, потреба в якій давно назріла... Розмова про інститут громадянства нам необхідна", - написав Клімкін у своїй статті, що була оприлюднена на сайті "Європейська правда" в середу, 3 жовтня.

Питання відвертої дискусії не тільки назріло, але й перезріло. Справа в тому, що питання можливості - неможливості для українців мати кілька паспортів давно переведене в площину політичних маніпуляцій. Кожен раз, коли з‘являється повідомлення про негаразди з українським паспортом, або іноземним паспортом в руках українського громадянина, це стає початком для потужної інформаційної кампанії. Говориться про співпрацю з ворогом, про принесення в жертву патріотів, про небажання позбавлятися від високопосадовців-ренегатів. І кожен раз Україна постає слабкою та корумпованою.

Відсутність визначеності і величезні дірки в законодавстві руйнують довіру громадян до держави і стають приводом до чергового нагнітання хаосу та ненависті.

 

Захисники, але не громадяни

Тема складнощів в отримані українського громадянства, з якими стикаються іноземці, які воювали в українській армії, є найболючішою. Адже в багатьох випадках ці люди потрапили в певну пастку. Їм і додому повертатися зась - особливо якщо мова йде про росіян чи білорусів - і в Україні залишатися неможливо. Потрібні "законні підстави" та пакет документів, які дуже часто ґрунтується на довоєнному українському законодавстві. Наприклад, щоб стати громадянином України, добровольцям потрібно надати довідку про відсутність до них кримінальних претензій від державних органів країни походження. Виникає певна логічна колізія. Офіційна українська позиція одночасно полягає в тому, що Росія масштабно фальсишує все, що стосується української боротьби з агресором і тут же є необхідною довідка про наявність, чи відсутність кримінальних претензій до тих росіян та білорусів, які встали на боротьбу з агресором. Фактично вояки шукають притулку у України, вірність якій вони довели кров‘ю. Тому надати їм громадянство, у разі винекнення такого бажання, це не тільки право, але й обов‘язок України.

Анатолій Пашинін (REUTERS)

3 жовтня Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України)". Законопроектом пропонується визнати іноземців, які брали участь у захисті територіальної цілісності України, такими, що перебувають на законних підставах на території України. Крім цього, законопроектом встановлюється обмеження щодо добровільного або примусового повернення таких іноземців та осіб без громадянства до держави-агресора або країн, що не визнають територіальну цілісність України або підтримують агресію проти України.

Спрощення процедури в нашому випадку означає обмеження ворожої присутності у процесів пов‘язаних з українським інститутом громадянства. Але чи супроводжувала це рішення парламенту широка інформаційна компанія? Чи знають українці, що держава намагається змінити правила та припинити міждержавні діалоги з країною-окупантом? Принаймні по цьому питанню. Враховуючи, що питання громадянства для іноземців-добровольців неодноразово ставала приводом для акцій протесту, то чи не варто починати дискусію зі звіту про зроблену роботу?

 

Довести наявність подвійного громадянства майже не можливо

Питання громадянства використовується у якості прикладу слабкості української влади. Маємо зараз скандал з роздачею угорських паспортів на Закарпатті та заяви з цього приводу, зроблені міністром іноземних справ Угорщини Томашом Менцером. Він наголосив, що українське законодавство не забороняє громадянам приховувати подвійне громадянство. І це одразу ж викликало обурення українців.

Але що такого сказав Томаш Менцером, про що вже двадцять років поспіль не волали б українські експерти? Так, Україна не визнає подвійного громадянства. Суть в тому, що стаття 17 Закону України про громадянство чітко визначає, що добровільне отримання громадянином громадянства іншої країни, є підставою для втрати ним громадянства України. Ось тільки добровільним вважається власноручно написана заява до іноземної держави. Виходить, що якщо навіть громадянин буде хизуватися іноземним паспортом, без його власного зізнання, або довідки від іноземної держави про наявність у них звернення на отримання громадянства, довести "добровільність" неможливо. Ізраїль, Румунія, Угорщина та Росія довідок про подвійне громадянство не видають. Але і це ще не все. Навіть якщо країна не приховує інформацію про набуття українцями їхнього громадянства, інколи встановити цей факт можна лише випадково.

Згадаємо, як Ігор Мосійчук розповідав про те, що на допиті в прокуратурі Криму колишній депутат від Радикальної партії Андрій Артеменко надавав прокурорам свій канадський паспорт. Але коли пана Артеменко позбавляли українського громадянства, він стверджував, що ніякого іншого громадянства крім українського у нього нема і що канадське громадянство набуто ним не добровільно. Тоді в нагоді стала офіційна відповідь Канади про те, що Артеменко добровільно став їх громадянином. І, звісно ж, глупство та пиха самого Артеменко, який підказав слідчим, до якої країни треба звертатися з відповідним запитом.

 

Попередні спроби розпочати дискусію

Кількість українців, які мають іноземні паспорти, неухильно росте. Більшість з них не поспішають повідомляти Україну про те, що тепер вони мають іноземний паспорт, принесли присягу, або якось по іншому зв‘язали себе з іноземною країною. Спроби внести в українське законодавство норму, що посилює відповідальність за приховування іноземного паспорту або прописати дієвий механізм встановлення наявності у громадянина України іншого громадянства, викликали шалений скандал в Україні.

Згадаємо, який галас піднявся з приводу внесеного президентом на розгляд Верховної Ради в квітні цього року законопроекту 8156. Ним, між іншим, встановлювалася норма про те, що добровільним набуттям іноземного громадянства, а отже, підставою для втрати українського громадянства, може вважатися інформація про таке громадянство в іноземних офіційних джерелах.

Іншими словами, якщо громадянин України раптом купив на свій британський паспорт квартиру в Іспанії, що, безумовно, буде відображено в іспанських реєстрах зі сканами та особистими підписами чиновників, які прийняли іноземний документ та засвідчили його справжність, то Україна вважає такого громадянина таким, хто добровільно набув іноземне громадянство. Логіка проста. Якщо громадянин України має іноземний паспорт і користується ним, він робить це добровільно.

Саме українські правозахисники та активісти зробили все, щоб спрощена процедура доказу наявністі іноземного громадянства так і залишилася казочками на користь бідних. Тоді навіть була використані відверта брехня та маніпуляція. Поки правозахисники говорили про те, що спрощуючи процедуру встановлення добровільного набуття іноземного громадянства, президент позбавляє мешканців Криму українських паспортів, юристи з тих самих правозахисних організацій - які несуть професійну відповідальність за свої слова - розповідали на прес-конференціях про те, що "немає підстав вважати, що президент збирався позбавити кримчан українського громадянства, але законопроект має інші недоліки, які не стосуються мешканців окупованих територій".

 

Не Угорщиною єдиною

А тим часом проблема набуває загрозливих масштабів. Тільки за перше півріччя 2018 року більш ніж 39,5 тисяч громадян України отримали російські паспорти. Такі данні оприлюднила міграційна служба МВС РФ. Чи можна вірити цим цифрам? Цілком. Адже в Росії ще в 2017 році була введена спрощена процедура набуття громадянства. Задля отримання російського паспорту українцям тепер достатньо надіслати на адресу російської міграційної служби нотаріально підтверджене звернення. І все. Навіть виїзд на територію РФ не обов‘язковий. Також відтепер від громадян України не вимагатимуть підтвердження про вихід із попереднього українського громадянства. Натомість, обов’язковою є присяга на вірність Росії.

29 жовтня 2009 року румунський парламент вніс поправки до закону про громадянство, які суттєво спростили процедуру оформлення громадянства Румунії. Відповідно до цього закону, румунське громадянство за спрощеною процедурою можуть отримати особи, які народилися або проживали на території, що була частиною Румунії з 1918 до 1940 років, та ті, які мають таких родичів. Чи додається до румунського паспорту обов‘язкова присяга на вірність, наразі не відомо. Навіть Польща, яка все ж таки вимагає від набувачів польського паспорту знання мови та історії, внесла зміни в своє законодавство, зробивши претендентами на польський паспорт тих іноземців, які більше двох років легально живуть та працюють на території Польщі.

 

Подвійне, множинне громадянство та громадяни Вінницької області

Стаття 4 Конституції України є у нас також є приводом для дискусій. Чітке формулювання "В Україні існує єдине громадянство" дехто розуміє як відсутність в Україні іншого територіального паспорту. Поборники цієї трактовки говорять, що у громадянина України не може бути громадянства, наприклад, Вінницької області чи Криму. Але наявність у людини паспортів кількох країн називається "множинним громадянством". А про нього в Конституції та законах нічого не сказано. Що не заборонено, то дозволено, говорять вони.

 

Як вирішується питання з подвійним громадянством у світі

Насправді існує кілька моделей. До прикладу, в 2012 році французький міліонер Давід-Гі Лесюєр був арештований ізраїльською воєнною поліцією за ухиляння від військової служби. І хоча 25-літній Лесюєр стверджував, що мав подвійне французько-ізраїльське громадянство, що став ізраїльтянином несвідомо - в 14 років, що не міг відгукнутися на повістку бо був в той момент у Франції біля хворого батька та взагалі ще в 18 років надіслав Ізраїлю листа з відмовою від громадянства - військових цікавило тільки те, що він не з‘явився на призовний пункт. Ніяких подвійних громадянств Ізраїль не визнає. Ба більше, припинити громадянство Ізраїлю неможливо. Раз ізраїльтянин - завжди ізраїльтянин.

Німеччина навпаки визнає подвійне громадянство. Але виключно для того, щоб обмежити присутність іноземців на певних державних посадах. Людям, які мають додаткове громадянство, заборонена служба в армії та поліції. Росія, до речі, теж забороняє державним службовцям бути громадянами інших держав.

 

Не про громадянство мова

Насправді, визнання або заборона подвійного громадянства - то вторинне питання. Зараз набагато важливіше очистити державний організм від агентів країни-агресора та від чиновників, які давно присягнули іншім країнам. Потрібно зняти невизначеність, щоб припинити маніпуляції на темі громадянства. Ось про що має бути широка громадська дискусія.

Можна скільки завгодно сперечатися про різницю між "подвійним" та "множинним громадянством", але поки Конституційний суд не дасть роз‘яснення стосовно 4 статті Конституції, теза про те, що Україна визнає подвійне громадянство, дозволяє його, або не карає за нього, буде продовжувати збурювати суспільство.

Необхідно спростити механізм доведення наявності у українця іншого громадянства і застосувати його для всіх держслужбовців, депутатів та військових.

Треба негайно відокремити маси неперебірливих "маленьких українців" від чиновників, які вже давно служать не Україні.

Наведення ладу в царині громадянства необхідне ще й для того, щоб позбавити маніпуляторів можливості збурювати суспільство. В решті-решт, якщо ті, хто колись взяв іноземний паспорт, будуть знати, що ніхто не буде навмисно їх шукати та карати, це виб‘є підґрунтя з-під ніг ворожих пропагандистів.

Але якщо люди зрозуміють, що для того, щоб вони могли працювати на державній службі, обиратися, робити військову кар‘єру, їм необхідно повідомити про наявність іншого паспорту та відмовитися від іноземного громадянства, "подвійників" в країні суттєво поменшає.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
07:25
Літак. авіація, Польща
Польща двічі за ніч підіймала в небо літаки через ракетну атаку РФ по Україні
07:17
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Росіяни поскаржилися на атаку дронів на Краснодарський край: загорілися два НПЗ
07:12
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами: у Харкові є влучання і постраждала
06:50
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
У Ємені розбився американський безпілотник MQ-9 Reaper: хусити заявили про його збиття
06:25
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
Більше новин