Новий голова Офісу президента Зеленського. 10 фактів із життя Андрія Єрмака

Дмитро Добрий
12 лютого, 2020 середа
17:52

Останні місяці Андрій Борисович Єрмак все частіше з'являвся поряд з Володимиром Зеленським під час поїздок президента як в Україні, так і за кордоном. Розпочавши помічником глави держави міжнародних питань, він поступово відтіснив Андрія Богдана. 11 лютого 2020 року Андрія Єрмака було призначно головою Офісу прехидента

Ми підготували підбірку з 10 основних моментів життя і діяльності новопризначеного шефа президентської канцелярії

1. Кіноадвокат і кінопродюсер

Зеленський та Єрмак познайомилися ще за часів роботи в індустрії кіно. Попри диплом юриста від Київського національного університету ім. Тараса Шевченка й успішну адвокатську практику Андрій Борисович у 2000-их зайнявся створенням художніх фільмів. Для себе, для душі. Ім'я у світі кіно він здобув собі не за рахунок стрічок власного виробництва, а захищаючи інтереси відомих представників галузі. 

"Міжнародна юридична компанія" Єрмака 16 років надає послуги в сфері захисту прав інтелектуальної власності та авторського права. Ця компанія однією з перших почала юридично супроводжувати телеканали і медійні групи. Серед клієнтів - Інтер Медіа Груп, Disney, Pixar, Universal", - пише Liga.net про головну його фірму. 

Серед провідних клієнтів нового шефа ОПУ був і "Квартал-95" Зеленського.

З касової точки ж зору доля продюсованих Єрмаком стрічок "Сквот32", "Правило бою", українсько-словацької "Межі" склалася не просто. Скажімо, приязно прийнята на фестивалях у Карлових Варах та в Чикаго "Межа" заробила на іноземному ринку $2 млн, а в Україні лише $46 тис.

2. Працював з "регіоналом" Тедеєвим

Як і інші найбільш яскраві представники близького оточення президента Зеленського, свою кар'єру у великій політиці Єрмак починав з Партією регіонів. Згідно з базою даних "Посіпаки", людина саме з такими даними значилася помічником народного депутата Ельбруса Сослановича Тедеєва на громадських засадах упроовж цілих трьох парламентських скликань (V, VI, VII), а це не багато, не мало 8 з половиною років - з травня 2006-го по листопад 2014-го. Тобто, під час Революції Гідності й на початку російського збройного вторгнення він теж співпрацював з ПР.

Колаж "Новинарні". Зауважте - Тедеєв з георгіївською стрічкою

Слід пам'ятати і те, що осетин Тедеєв у фракції "регіоналів" виконував досить специфічну роль, а саме як  заслужений майстер спорту з боротьби, котрого свого часу запросив до України земляк Борис Савлохов (він же кримінальний авторитет "Солоха"), допомагав блокувати чи навпаки розблокувати трибуну ВР. Законодавчою діяльністю особливо не займався. За Харківські угоди, "диктаторські закони" і т.п., звісно ж, голосував. 

3. "Загиблий" на фронті брат. Скандал з Держдепом

Восени Конгрес США оприлюднив подробиці спілкування Єрмака та радника президента, футуролога Ігоря Новікова з колишнім спецпредставником Держдепу Куртом Волкером та тимчасовим повіреним у справах США в Україні Вільямом Тейлором. Вони бачилися 14 вересня. За словами Тейлора, а це він є першоджерелом даної заяви, Єрмак і Новіков назвали особисто Петра Порошенка винним у загибелі та пораненні їхніх братів у війні на сході:

" ...І пан Єрмак, і пан Новіков вийняли свої мобільні телефони та показали фотографії родичів. Один був братом, і один був двоюрідним братом, якого вбили або поранили на сході. І вони показали це Курту і мені. І вони сказали: "Порошенко відповідає за це".

У відповідь Єрмак звинуватив зовнішньополітичне відомство Сполучених Штатів в поширенні недостовірної інформації.

Однак, скандал на тому не закінчився. Під час брифінгу у Верховній Раді, що відбувся 13 листопада, лейтенант запасу ЗСУ Орест Каракевич заявив що обидва згаданих брати живі.

"Ми провели своє розслідування по заявах пана Єрмака і Новікова, що їхні рідні брати були вбиті на Донбасі внаслідок війни. Я одразу зайшов на сторінку до Дениса Єрмака і виявив, що він живий. Зокрема, 1 листопада цього року запостив фото "Айдару". Ми з ним перетинались у 2015 році, у батальйоні "Айдар". Він там не служив, служив в іншому підрозділі. Патріотично налаштований, до нього немає претензій. Факт - він живий", - заявив Каракевич (цитата за "Еспресо").

"Факт в тому, що в обох брати цілі й неушкоджені. Виявляється, що вони збрехали представникам США на цю тему", - наголосив військовий.

Пізніше Новіков особисто підтвердив у соцмережах: брат не загинув, сталася помилка і попросив "Не шукати зради там, де її немає".

Разом з тим, якби не розслідування, американські дипломати так би й вважали "мертвим" і "пораненим" близьких родичів нового українського керівництва, що звинувачували в тому персонально Порошенка.

"Пан Єрмак вводить в оману наших міжнародних партнерів, розповідаючи, що в Україні відбувається громадянський конфлікт. Поважні дипломати посольства США Тейлор і Волкер під присягою в Конгресі дають свідчення, що радник президента України сповідує ідею, що це Україна розв'язала війну", - прокоментувала ситуацію екс-міністерка у справах ветеранів Ірина Фріз.

Своєю чергою політичний аналітик Андрій Піонтковський (Вашингтон) прямо звинував Єрмака у поширенні тез російської пропаганди.

4. Бізнес-зв'язки з елітою РФ: однокурсники та друзі дитинства Путіна

Намагаючись розібратися, чому це раптом фахівець з медіа-права, хай навіть і зі світовім ім'ям, та кінопродюсер став займатися врегулюванням російсько-українського збройного конфлікту і, що при цьому найголовніше, чому на це погодилася "та сторона", як її називає президент, журналісти-розслідувачі з проекту "Схеми" вийшли на доволі цікаві матеріали. Як з'ясувалося, партнером Андрія Єрмака в українському бізнесі є Рахамім Емануїлов. Відповідно до даних системи YouControl, кілька років тому вони були бенефіціарами "Медійної групи європейського партнерства", яка спеціалізується на виробництві фільмів.

Окрім того, Єрмак та Емануїлов залишаються бізнес-партнерами в ЗАТ "Інтерпромфінанс Україна", яка займається комерційним консультуванням, та ТОВ "М.Є.П". Одна з них вже заробила 40 млн грн.

Своєю чергою, Рахамім Емануїлов є співвласником компанії "Інтерпромторг". Ця компанія є засновником "Інтерпромбанку", найбільший акціонер якого - член Ради федерації Федеральних зборів РФ від Камчатського краю Валерій Пономарьов. Серед акціонерів згаданого російського банку - Іван Садчіков, якого називають зятем першого заступника керівника апарату уряду РФ Сергія Приходька.

Через акціонерів "Інтерпромбанку" він також дотичний до однокурсників Володимира Путіна - Ільгама Рагімова та Ніколая Єгорова. 

Водночас Єрмак не заперечує факт знайомства з Емануїловим. Й наполягає, що "господарською діяльністю" він з ним не займався і не займається і, вазагалі, каже він, востаннє контактував з цією людиною 10 років тому та й то телефоном.

"Рахамім Емануїлов - старий знайомий мого батька. Вони познайомилися, коли мій батько працював в Афганістані. Батько працював у посольстві СРСР в Афганістані: поїхав туди очолювати команду радянських фахівців із профтехосвіти. 20 років тому, в 1999 році, Рахамім Емануїлов попросив мене допомогти йому зареєструвати компанію на території України, оскільки планував займатися консультаційною діяльністю з питань торгівлі. Я допоміг йому як юрист. Ніяка господарська діяльність через цю компанію в результаті не велася. В останній раз ми спілкувалися близько десяти років тому - я вітав його по телефону з днем народження", - пояснює посадовець.  

5. Партнер Ротенберга? 

Телевізійний канал "Прямий" побачив ще одне свідчення присутності клана Путіна у ділових справах Єрмака. 

" ...Єрмак через власну компанію "Інтерпромфінанс-безпека" має спільний бізнес із компанією "Сарич".

Раніше це була українська компанія, яка володіла землею в бухті Ласпі, але вона переєструвалася в Росії за тамтешніми законами і змінила власників. Рік тому її новими господарями стали люди, наближені до Аркадія Ротенберга - друга Путіна, будівника Кримського мосту і найтоксичнішого з російських олігархів", - читаємо ми на сайті каналу.

Так, мова про тих самих братів Ротенбергів, з якими нинішній незмінний правитель РФ замолоду займався самбо і влаштовував бешкети, а зараз спільно "розпилює" державний бюджет.

Володимир Путін та Аркадій Ротенберг

Єрмак із закидами щодо Ротенбергів теж не згоден.

"Ще задовго до початку війни, я не мав жодних відносин з ТОВ "Сарич", як не маю і зараз, і не несу жодної відповідальності за діяльність цієї юридичної особи чи її бенефіціарів. Більше того, в мене немає зв‘язку з ними, і через це я весь цей час не мав змоги закрити ТОВ "Інтерпромфінанс-безпека", - каже він.

6. Новий головний переговорник української влади з Росією

В статусі президентського помічника (з 21 травня 2019 року) Єрмак займався підготовкою двох визначальних як для Зеленського, так і для України закордонних зустрічей глави держави - з Дональдом Трампом та з Володимиром Путіним, Емманюелем Макроном, Ангелою Меркель під егідою "Нормандського формату" в Парижі. Експерти обережно висловлюються про підсумки кожного з цих візитів, позаяк нічого суттєвого Україні вони поки що не принесли. Принаймні успішними їх назвати аж ніяк не можна, оскільки у Сполучених Штатах наша нова влада опинилася в епіцентрі розслідувань навколо імпічменту Трампа, а у столиці Франції український президент хоча ніби то й не перейшов "червоних ліній" (якщо відштовхуватися від спільного брифінгу), однак отримав на квітень "домашнє завдання" у вигляді підготовки до розведення сил по усій лінії фронту, закріплення "особливого статусу" ОРДЛО у Конституції та підготовки до місцевих виборів на окупованих територіях.

Єдиний прорив у стосунках з Росією стався поки що в площині обміну заручниками. Останні два великі обміни - літній та осінній - мали місце за безпосередньої участі Єрмака. Щоправда Україна втратила особливо цінних свідків та обвинувачених в знакових злочинах: Цемаха та екс-бійців "Беркуту". 

7. Консультації з Сурковим, Козаком та "багатьма в Адміністрації Путіна"

Також Єрмак погодився на таємні перемовини з росіянами, спражній зміст яких ми, певно, не дізнаємося ніколи. Як і усіх їхніх учасників.

"Якщо аналізувати цю особу, то він достатньо серйозно інтегрований в російський істеблішмент і він спілкується не тільки із Козаком. Він спілкується з Сурковим, він спілкується з оточенням Суркова дуже тісно. Він спілкується з багатьма в Адміністрації Путіна", - повідомив 16 листопада український політик та дипломат Роман Безсмертний в ефірі Еспресо.TV.

Тоді ще Суркова не відправили у відставку і він був фігурою №1 на "українському напрямку" Москви. Й на координуванні терористичних організацій "ДНР"-"ЛНР" - також.

При цьому гість студії зазначив, що в даному випадку йдеться не про особисту позицію Єрмака, а про виконанння ним "доручень Зеленського". Українські спецслужби зі змістом цих "доручень" цілком і повністю обізнані, додав політик.

"Треба розуміти - те, що говорить і озвучує Єрмак, це те, що думає, і те, що робить, президент Зеленський. Не розділяйте ці речі", - наголосив Безсмертний.

Ця ж інформацію підтвердив і київський політолог Юрій Романенко.

Зі згаданих вище кола осіб Єрмак підтвердив лише зустрічі з Козаком.

8. Супроводжував Зеленського в Омані

5 січня 2020 року президента України Володимира Зеленського помітили на узбережжі Індійського океану в Омані. Кілька електронних видань розмістили світлини з його сімейного відпочинку.

Не минуло й кількох годин як Офіс президента підтвердив, що Зеленський дійсно перебуває в Омані. Начебто для проведення "зустрічей на найвищому рівні". А потім широкому загалові було продемонстровано фото президента з виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Султанату Оман Абдулсаламом аль-Муршиді та міністром, відповідальним за закордонні справи Султанату Оман, Юсуфом бін Аляві бін Абдаллою. В супроводі Єрмака.

Опальний російський політолог, звільнений за нелояльність з Московського державного інституту міжнародних відносин (рос. МГИМО) професор Валерій Соловей, з посиланням на власні поінформовані джерела у Кремлі заявив, що насправді зустріч була не лише з чиновниками Султанату Оман, а насамперед з людьми Путіна, що, власне, і пояснює присутність там Єрмака. І не одна зустріч, а кілька. При цьому Зеленський був "чемний" (рос. "обходителен"), додав Соловей.

"Ні, ми зустрічалися публічно тільки з тими, кого ви могли бачити на офіційних джерелах Офісу президента", - повідомив натомість Єрмак.

9. "Закрита" сім'я

Про дружину й дітей чиновника наразі нічого не відомо. 

Із зазначеного ним у соцмережах можна дізнатися лишень про його маму, Любов Єрмак (проживає в Брюсселі, Бельгія), й сестру Анастасію.

Він є хресним батьком старшого сина нардепа й ресторатора Миколи Тищенка, Данила.

10. Не здав податкової декларації

Перед призначенням на посаду Єрмак не подав декларацію про доходи та майно.

Станом на 17:00 середи, 12 лютого, в Єдиному держреєстрі все ще немає декларації Єрмака Андрія Борисовича.

Народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Олексій Гончаренко кваліфікує дану обставину не інакше як порушення антикорупційного законодавства. 

“Такі дії Єрмака підпадають під статтю 366 Кримінального кодексу України та можуть каратися позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років”, - зазначив депутат у себе в Facebook.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.06
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному із супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
16:10
Ексклюзив
ЗРК Stormer
"В нас є сили й засоби для ураження літаків РФ": у Повітряних силах ЗСУ прокоментували збиття Ту-22М3
16:09
На фото: система ППО
Країни Великої сімки зобов'язалися посилити українську ППО
16:07
РФ атакувала Одещину ракетами: є постраждалий, пошкоджено припортову інфраструктуру
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
15:54
Конгрес США
У США додали нафтові санкції проти Ірану в законопроєкт про допомогу Україні
15:53
G7
Країни G7 перенесли розгляд питання передачі Україні заморожених активів РФ на саміт у червні
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
15:04
Сергій Лавров
Лавров заявив, що РФ не припинить вогонь навіть у разі початку перемовин з Україною
14:52
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Російська компанія "Башнефть" встановлює антидронові сітки на свої НПЗ, щоб захистити їх від атак БПЛА
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
13:36
Тейлор Свіфт
Тейлор Свіфт випустила новий альбом The Tortured Poets Department
13:30
діти, злочини росії
Україна повернула з Росії 17-річну дівчину
13:28
У Дніпрі 20 квітня оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного обстрілу
13:27
конгрес США
Республіканці внесли 135 поправок до законопроєкту про допомогу Україні
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
Більше новин