Десятка ЗЕ. Чим запам’ятався рік Зеленського на посаді президента

Марина Данилюк-Ярмолаєва
20 травня, 2020 середа
12:41

Хороший комік на екрані — у реальному житті завжди драма. Можна констатувати, що за рік президенства Володимир Зеленський так і не став видатним політиком. Це абсолютно по барабану його палкому виборцю, який не цікавиться політикою, але за мінімального критичного мислення можна побачити очевидне

Володимир Олександрович усього боїться. Мітингів під вікнами, називати війну війною, а Росію окупантом. Він лякається шукати державні кадри деінде, аніж в “Вечірньому Кварталі”. Шостий до скону боїться незручних проблемних історій. Не хоче згадувати ім‘я Путіна навіть коли конче треба в інтересах держави. А ще конче боїться незручних журналістів.

Якщо рік тому кандидат і новоспечений президент збирали усі ЗМІ на демократичну шаурму-паті в ліс, то нині Зеленський все більше хоче залізти у тепле джакузі. Із бульбашками і зручними питаннями.

Мабуть, власне тому під приводом боротьби з COVID-19 у акредитації Скрипіну, “Главкому”, “Буквам” і “Бабелю” відмовили. Зате дали зелене світло спецагентам сусідів Гордону і Шарію. Щоби перший і другий поміж рекламою російського наративу згадали про ЗЕ-владу. А також смачно розповіли вищезгаданим “лузерам” — що перші “завистливая серость”, а вони майбутня влада, яка кидатиме незгодних на нари.

Катастрофи ще не сталося, але загроза перетворитися у fail state нависає чорними хмарами. Найгірше, що ті, хто може прийти на зміну ЗЕ ще гірші аніж боязкий і несмішний комік. 

А тепер, власне, згадаємо, ключові моменти року ЗЕ і його команди.

Парламент ЗЕ

Уже в день своєї інавгурації президент оголосив, що розганяє попередній парламент і йому для потужної боротьби з олігархами та турбореформ треба свій. Трішки гри рук і використання шпарин виборчого законодавства — і улітку під брендом “Слуга народу” до Верховної Ради зайшла пістрява юрба із колишніх реформаторів, ноунеймів, безробітних, м‘ясників та міських божевільних на кшталт Лізи Богуцькоі. 

Якщо перші два місяці монобільшість працювала хоч якось, бо зі звільненням з посади очільника ОПУ Андрія Богдана — вся ця випадкова команда сиплеться так, що мама не горюй. Є групи впливу Дубінського і Бужанського, які працюють на Коломойського. Є абсолютно незрозумілі брагарі, чия повістка більше схожа на лозунги ОПЗЖ. Є куми Єрмака та чолі з Колею Тищенком, якому все можна. І є група близько 40 людей, які зберігають державні інтереси всередині СН.

Зеленському усе важче збирати цю юрбу воєдино, щоб провести якесь серйозне рішення. Доводиться все більше залежати від опонентів — від Порошенка та Вакарчука, коли ухвалюють щось прогресивне. Зате, коли якась відверто негативна фігня — плече завше підставить ОПЗЖ.

Обмін Сенцова, Гриба і моряків

30 серпня Україна отримала своїх політв’язнів — Олега Сенцова, Павла Гриба, Олександра Кольченка і так далі. Натомість віддали Цемаха, Гліба Вишинського та інше біосміття.

Перемога, яка допомогла ЗЕ утвердити флер позитиву. По суті чи не єдина подія, яка однозначно добра і без підводних каменів.

Формула Штайнмайєра і “я не лох”

Чи не перший епізод, який показав настільки ЗЕ-президент боїться гострих питань. Можливо, тому на нинішній прес-конференції його оточують або підлабузники або #какаяразніца від ЗМІ. 

Після серії мітингів проти “Формули Штайнмайєра” та критики розведення військ на Золотому-4, президент показав майстер-клас як треба спілкуватися із добровольцями.

“Мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь” — сказана на емоціях фраза — просто квінтесенція першого року Зеленського у ріал політік. 

Нормандський формат

Кілька місяців поспіль Володимир Зеленський пояснював спроби повісити на шию України “формулу Штайнмайєра” та небажання різко висловлюватися щодо Кремля і РФ бажанням затягти Володимира Путіна на “нормандський формат” і там усе вирішити. По великому рахунку єдиним позитивом стали домовленості про обмін 76 українських громадян напередодні Нового року. Реальні умови цього та ще одного обміну потім так і лишаються таємницею. Українські ЗМІ не пускають на КПВВ, де обмінюються бусиками з ОРДЛО. Від того — цитували лише сепарів і їхніх лжечиновників. Сам обмін напередодні Нового року ста в об’єктом скандалів і заклав бомбу уповільненої дії в українське правосуддя. Так, заради обміну 12 військовослужбовців та решти цивільних Україна віддала беркутів, харківських терористів, які отримати довічне ув’язнення та найманих убивць. Деякі з цих людей одразу оскаржили свої вироки. Епізоди розслідування розстрілів на Майдані одномоментно канули в невизначеність. 

Оманський зашквар

Той, хто страшно критикував попередника Петра Порошенка, офіційного мультимільйонера багато років поспіль — за відпочинок на Мальдівах — сам стрибнув у ту ж гречку. Зеленський на Новий рік розповів усім про шпроти та “Олів’є”, виклав фотку для прикриття із Буковеля. Але виявилось, що його велика родина у цей час засмагала у Омані. Коли 8 січня іранська ракета збила український літак МАУ — країна спитала, а де ж президент в скрутний час? І президент чітко показав, що він боїться усього. Додому він летів майже дві доби. У Єрмака і Мендель божилися, що Володимир Олександрович працює, не покладаючи рук. А потім за місяць виявилось, що паралельно з Зеленським в готелі відпочивав улюблений ФСБшник Путіна Микола Патрушев. А ще далі у Зеленського брехали, що чартер додому оплачував то султанат Оману, то перша леді. Жахливий кейс про боягуза на чолі держави. 

Трагедія у Тегерані

8 годин знадобилося Зеленському і його гуру комунікацій Юлії Мендель аби хоч якось відреагувати на заяви США і Канади, що МАУ був збитий російською ракетою на озброєнні Ірану.

При чому написали потім так співчуття загиблим, що ні вашим, ні вашим.

Особливого жаху додавало те, що Зеленський сам дві доби повертався із Оману, а його головний спецслужбіст Баканов катався на лижах у Куршевелі. 

У трагедії в тегеранському небі загинув український екіпаж. Але український президент боявся запитати щось сам в Ірану. І тільки рішучість світових лідерів дозволила з’ясувати правду, що це не пілот помилився, а іранські озброєні угруповання убили 168 пасажирів.

Цинізму додало і те, що коли додому повертали тіла 9 членів екіпажу — ОПУ влаштувала відеострім заради особистого піару.

Єрмак проти Богдана 

У сутичці за вплив на президента епатажного Андрій Богдана переміг улесливий продюсер Андрій Єрмак. Раніше Єрмак мріяв контролювати ринок МАФів у Києві, а от у 2020 зміг стали фактично віце-президентом. Замість побудови якоїсь вертикалі Зеленського, що намагався робити Богдан — у Єрмака вирішили домовлятись із усіма. І торгувати національними інтересами. Періодично від Андрія Єрмака українцям пропонують отруєну таблетку — то давайте спробуємо продавати воду до Криму, то може, спробуємо протянути вибори в ОРДЛО до взяття під контроль кордонів. Єрмак та його брат Денис стали уособленнями корупції по-новому. Замість реакцій та розслідувань — зловтішання і відмовки, що Денис живе з батьками-пенсіонерами. І просто шукає нові таланти у владу. Що за гроші — то таке. Крім того, Єрмак дуже хоче заробляти через “чорну діру” ОРДЛО і, щоб капало від Росії. Тому йому абсолютно і на національний інтерес, і на майбутнє ЗЕ-президента, з якого спитають першим. 

Шмигаль замість Гончарука

Дуже зручного і маловідомого Олексія Гончарука поставили у серпні 2019 на посаду прем’єр-міністра, щоби слово Зеленського завше було зверху. Щоб ніхто не заважав і не створював конкуренцію. Але варто було цьому складу уряду зайти на поле інтересів Ігоря Коломойського та Ріната Ахметова — його одразу замінили на улюбленого кочегара останнього — Дениса Шмигаля. Формально приводом стали крики від Дубінського і Бужанського про жахливих “соросят” та зливи прослушок, де Гончарук розказує про слабке розуміння економіки Зеленським. А насправді — Зеленський вирішив віддати країну на поталу олігархам. Які пропонують своє плече і безлімітний позитивний піар на своїх ресурсах. Десь через це мало хто почув про корупцію в оточенні Єрмака.

Коронавірус не для усіх

Країну на два місяці загнали на жорсткий карантин. При чому частина обмежень, як зізналися потім в уряді — була чисто для психологічного тиску.

Зате елітні “Слуги народу” могли гарно потусити в карантин у «Велюрі» кума Єрмака Миколи Тищенка. А позитивний піар на масках із Китаю втридорога команда ЗЕ робила на іще одних елітних порушниках — компанії «Епіцентр».

Вся Банкова зустрічала літак “Мрію”... із комерційним вантажем мережі цих супермаркетів. Які оплатило подружжя Герег. Бо це красиво і кіногенічно. Натомість реальні вантажі для лікарень зустрічали без помп. 

Цікаво, що під час карантину ЗЕ-президент не відвідав жодної лікарні ані в Києві, ані в регіоні — де ситуація із забезпеченням була набагато гірша, аніж у столиці.

Не випадково після серії цих випадків — для багатьох громадян карантин закінчився 24 квітня. Люди достроково завершили свою відсидку удома аби рятувати свої бізнеси. Бо одним можна усе, а іншим ні.

Спецагенти для Зеленського

Президент, який до обрання дуже любив публіку і овації — все більше тікає у затишну нірку. Він дуже рідко пише відео в інстаграм, він не хоч виходити в люди. А ще — президент заграє із проросійською повісткою.

СБУ та ГПУ дуже мляво відреагували на інтерв’ю Дмитра Гордона із колаборанткою Наташею Поклонською та Ігорем Гіркіним-Стрєлковим. Розмови із убивцями і терористами перебувають у вільному доступі. Гордон обіцяє чергове щемне інтерв’ю із Віктором Януковичем.

На підсумкову прес-конференцію до президента запросили того ж Гордона, який зазначає у питанні, що мир в Україні може бути лише не на українських умовах.

Все це значить, що єрмаки і власний внутрішній хохол втягують Зеленського у проросійський наратив. І намагання упевнити, що може бути або російська Україна, або ніякої.

Лише опір вулиць і активізація проукраїнської частини —  так званої “войовничої меншості” може утримати президента у рамках курсу на Захід.

Зеленський уже обмовився, що йому може не вистачити два президентських терміни. Перший рік каже — дякуємо за досвід, але ніколи знову. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:48
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:09
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сел
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
Більше новин