Зустрінь літо гарно й смачно! Топ-20 найсмачніших страв червня

Тетяна Зінченко
1 червня, 2020 понедiлок
14:03

У "смачній" червневій добірці Еспресо.TV - рецепти відомих кулінарних майстринь: ягідна та сирна випічка, салати, омлети, оригінальні десерти і варіації овочів з м'ясом та рибою: швидко, доступно, корисно і дуже смачно!

От і довгожданне літо! А з ним - полуниці, черешні, абрикоси, кабачки, огірки, редиска, молода картопля, кріп, пір'я зеленої цибулі тощо! Ці продукти відтворювали на своїх картинах художники, їм навіть присвячували поетичні твори поети, отож ми маємо продукти для натхненної творчості і на кухні. 

Червень колись називали хліборостом і покладали на нього великі надії на зміцнення імунітету, організму в цілому, поліпшення самопочуття: з'являлося багато листкових овочів, різноманіття барвистого вітамінного, і це все використовувалося при приготуванні страв. Дієтологи радять при цьому не забувати і про білки: м'ясо (десь із сірникову коробку), рибу - приблизно двічі на тиждень, яйця, кисломолочні продукти, бобові, горіхи, олію. І, звісно, про воду та напої.

Однак мало мати все це, важливо знати, як приготувати та які є файні рецепти. Щоб не було так, як у відомій приказці: "Вміла готувати, та не вміла подавати" - продукти є, а не знаєш, що з ними робити. Відомі кулінарні майстрині, кулінарні блогери, фуд-блогери діляться з нами перевіреними рецептами страв, які особливо смакуватимуть у червні. Кожна з них наголошує на тому, що готуються ці страви просто і з натхненням, адже цьому сприяє саме літо!

Влітку готувати -  суцільне задоволення!

Так вважає кулінарна майстриня з Дрогобича, авторка багатьох власних дуже популярних рецептів, кулінарний блогер Лілія Цвіт. Вона наголошує на тому,  що все це буяння природи надихає і дарує безліч цікавих кулінарних ідей, які так і хочеться втілювати якнайшвидше.

"Це період, коли треба зловити момент: між грозами і спекою, у пахощах трав і перших соковитих дарах літа.  Треба все встигнути! Насититись, бо це все так швидко минає! У червні найкоротші ночі, вони прекрасні - теплі і вологі. Це я про гори згадую. Взагалі, червень яскравий і швидкоплинний. Соковитий і смачний. Характер - наче в привабливого юнака", - такі поетичні і романтичні асоціації з першим літнім місяцем у кулінарної майстрині Лілії Цвіт. 

Напевне, тому її  короваї такі високі від квітів, колосся і птахів - мало не до стелі, а торти - такі пишні, як червневі луги. Вона й пропонує, до речі, почати червень із троянд. 

Трояндове варення - це краса!

"Так гарно пахне весь дім, дуже приємно готувати це варення! Для мене варення з троянд - це найкраще варення на світі! І смак, і колір, і запах - неперевершений! Варення з троянд має густу консистенцію, тому ідеально підходить до пампушок та завиванців, які я готую на Різдво. Також, таким варенням добре перемащувати пляцки, бісквіти, додавати до пиріжків, булочок та  рулетів, чи просто до чаю. Рецепт варення з троянд дуже простий та швидкий. Так готує моя бабуся. Це варення добре зберігається на зиму. Рекомендую!" - надихає на приємний і смачний робочий процес кулінарна фея Лілія Цвіт. І, звісно, ділиться перевіреним її бабусею рецептом. 

Потрібно: квітки рози - 20-25 шт., цукор - 2 склянки, лимонна кислота 1/4 ч.л.
Відірвати листочки квітки, добре промити, обсушити, засипати їх цукром. Помістити у блендер, змолоти до однорідності ("моя бабуся перетирає макогоном в макітрі"). Додати лимонної кислоти. Поставити на вогонь, кип'ятити 3-5 хв. Зібрати шум. Гарячим залити в банку, накрити капроновою кришкою. Зберігати у темному прохолодному місці.

Рукола + полуниця = барвистий червневий салат

Лілія Цвіт запевняє, що поєднання руколи з полуницею - це щось особливе, а в червні має бути місце для особливого. Зрештою, салати й придумали для того, щоб експериментувати, міксувати і насолоджуватися!

Потрібно: 100 г руколи, великий помідор, 150 г полуниць, 100 г сиру Фета, жменя гарбузового насіння.
Соус: 3 ст.л. оливкової олії, 3 ст.л. соєвого соусу, 3 ст.л.соку лимона.
Руколу промити, просушити. Викласти на велику тарілку. Помідор дрібно порізати і покласти на руколу. Посолити. Фету порізати на кубики , викласти на помідори. Полуниці порізати на 4 частини і викласти зверху на салат. Полити соусом, посипати смаженим насінням.
"Салат дуже соковитий і смачний. Рукола і полуниця - поєднання неймовірне!" - підсумовує кулінарна майстриня.

"Рубінове серце" Лілії, бо червень вартий полуничного торта!

null

Лілія Цвіт

"Поки є полуниця, приготуйте смачний полуничний торт! - підкидає чудову ідею Лілія Цвіт. - Я пропоную ось такий його варіант. Все досить просто, але виходить дуже цікаво. Прохолодна полуниця в желе, м'якенький киселевий бісквіт та ніжний сметанковий крем з шоколадом - це пухуе, смачне, хмаркове полуничне диво!". Інгредієнти (форма 24 см):

Бісквіт з киселем: 5 яєць,170 г цукру, 40 г полуничного киселю, 100 г борошна, 1 ч.л. (6 г) розпушувача.

Полуничний шар: 400 г полуниці, 2 п. (по 70 г) полуничного желе, 400 мл води.
Крем: 600 г сметани, 60 г цукру, 1 п. (16 г) ванільного цукру, 1 п загущувача, 100 г шоколаду.
Бісквіт: 5 білків збити в піну. Додати цукор та збивати, доки маса не стане густою. Додати жовтки, а затим – кисіль. У рецепті - полуничний кисіль (пакетик), але можна додати будь-який інший або замінити крохмалем. Додати борошно, розпушувач, замісити тісто. Викладаємо тісто на застелену форму та випікаємо при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин. 
Розрізаємо бісквіт на 2 частини, нижня частина має бути більшою за верхню. Ложкою виймаємо середину бісквіту. Щільно, одну біля одної, викладаємо в нижній бісквіт цілу полуницю. Полуничне желе розчиняємо в 400 мл окропу, даємо охолонути до драглеподібного стану. Напівзагусле желе викладаємо на полуницю. 
Відправляємо у холодильник для застигання. Тим часом готуємо крем. 
Середину з бісквіту подрібнюємо до крихти. Окремо збиваємо сметану, цукор та ванільний цукор. Якщо сметана магазинна, використовуйте загущувач для сметани. Але якщо сметана жирна і добре збивається - можна не додавати. До збитої сметани додати крихти з бісквіти і 100 г шоколаду - потерти шоколад на тертку або ж шоколадні дропси. Перемішати. Змастити другу частину бісквіту кремом та викладаємо на охолоджене желе. Залишаємо в холодильнику на кілька хвилин для стабілізації. Полити шоколадом і прикрасити на свій смак. Смачний, ніжний, м'якенький, соковитий тортик на вашому столі виглядатиме чудово!
Справжнє шоколадне морозиво без морожениці - це дуже реально!
"Готую таке морозиво вже багато років/ Діти його дуже люблять! А для мене важливо, що всі продукти - нартуральні та корисні. Можливо, рецепт не найпростіший, але результат того вартий!" - коментує свій літній рецепт Лілія Цвіт.
До речі, тисячі бажаючих, не виходячи з власної кухні, приготувати морозиво, вже переглянули розповідь кулінарки Лілії Цвіт, як це робити. Долучаймося й готуймо разом з нею, це вдасться!

Потрібно на 14 - 18 порцій: молоко - 250 мл, шоколад - 100 г, яйця - 3 шт., цукор - 200 г, какао - 10 г, вершки - 400 г.

Молода картопля з салом на шпажках - це в червні не можна пропустити!
 
І так - уже піде молода картопля! Її відварити в підсоленій воді, присмачити розтопленим маслом і свіжим кропом - це вже класика жанру, як кажуть, смак маминого чи бабусиного літа.

Марина Гармаш, відома нам кулінарна блогерка із Запорізької області, невтомно створює нові й нові варіанти старих добрих страв. Дивіться: молода картопля на шпажках!

"Таку картоплю можно готувати як в духовці, так і на мангалі. Страва чудово підійде на будь-який пікнік, особливо пасуватиме до шашлика", - каже Марина Гармаш і ділиться рецептом. .
Потрібно: 500 г молодої дрібної картоплі, 1 - 1, 5 ст. л. олії, 50 г копченого чи солоного сала, сіль за смаком, зелений кріп, 5 шпажок.
Шпажки замочіть у воді на 20 - 30 хвилин. Картоплю помийте, додайте сіль, олію. Добре перемішайте. Сало наріжте тонкими смужками. Нанизуйте картоплю та сало на шпажки. Запікайте в духовці, 25 - 30 хвилин. Зверху картопельку посипте кропом.

Молода картопля з пательні - часникова!

"З молоденьким ароматним часником та зеленим кріпчиком", - смачно деталізує наступний свій "картопляний" рецепт Марина Гармаш.


Потрібно: 1 кг дрібноі молодої картоплі, 3 - 5 зубчиків часнику, сіль за смаком, 1 пучок кропу, 4 - 5 ст. л. олії.
Ретельно промийте картоплю, вона повинна бути однакового розміру. Розігрійте сковороду, налийте олію. Через хвилинку відправте в сковороду картоплю, накрийте кришкою. Готуйте, періодично струшуючи сковорідку, 15 - 20 хвилин. Кришку не відкривайте. Подрібніть кроп та часник. За 5 хвилин до готовності додайте сіль, часник та кріп. Зніміть з вогню, залиште під кришкою на 5 - 7 хвилин. Така картопля швидка в приготуванні - усього 20 хвилин. Не відкладайте таку смакоту!

Карась, запечений на мангалі - ароматно і соковито!
 "Чудова страва для пікніка - карась на мангалі. Незважаючи на те, що рибка має дуже велику кількість кісток, вона дуже популярна в моїй родині. Готується просто, виходить смачно і ароматно. Напевно, немає нічого прекраснішого, ніж приготування їжі на природі в колі рідних і близьких", - зізнається Марина Гармаш.


За її рецептом потрібно: 2 - 4 карася, 0, 5 лимона, суміш перців мелена, сіль - за смаком, 1 ч. л. паприки, 1 - 2 головки молодого часнику, 3 ст. л. олії ( 2 ст. л. для маринування риби та 1 ст. л. - для змащення решітки).
Карася очистіть від луски, видаліть зябра і нутрощі. Ретельно промийте під проточною водою. У глибоку миску покладіть рибу, додайте сіль і суміш мелених перців, паприку. З лимона вичавити сік (додайте за смаком), часник наріжте на кiльця. Перемішайте рибу, не забуваючи натерти її всередині. Полийте олiєю 1 - 2 ст. л., залиште маринуватися на 15 - 20 хвилин. Готуйте рибу на мангалі близько 15 - 20 хвилин, періодично перевертаючи решiтку з одного боку на інший. Готова рибка виходить ніжною, ароматною і дуже смачною. "Страви, приготовані на природі завжди дарують море радості та гарного настрою", - впевнена Марина Гармаш.

Малосольні огірочки на газованій воді
Ніжні, хрумкі огірочки, з ароматом молоденького часничку, кропу та естрагону - ще один чудовий рецепт від кулінарної чарівниці Марини Гармаш.


Потрібно: 1 кг огірків, 1 л газованої води, 2 ст. л. з невеликою гіркою солі, 1 пучок кропу, 1 головка часнику, 5 гілочок естрагону( тархун) за бажанням.
На дно каструлі покласти помиту зелень, далі - огірочки (зрізати хвостики), знову зелень та часничок. Заливаємо газованою водою, змішаною з сіллю. Накриваємо тарілкою, відправляємо в холодильник на добу. Ось і все, огірочки виходять чудові. Газовану воду брати звичайну (не лікувальну, звісно).

 Плавлений сир з грибами та зеленню - смакує до всього!
"Плавлений сир готується дуже просто з цілком доступних інгредієнтів. Гриби чудово доповнюють такий сир. З ним смачні домашні грінки, бутерброди, лаваш, млинці. Подати його можна до печеної картоплі або спагеті. Готую такі сири вже більше 10 років", .- розповідає Марина Гармаш про наступний свій кулінарний шедевр.


Знадобиться: 500 г (домашнього сиру), 2 - 3 ст. л. сметани (домашньої), 2 яйця, 0, 5 ч. л. солі, 0, 5 ч. л. соди, 3 - 5 гілочок петрушки, 4 - 5 шт. печериць
Гриби наріжте дрібними кубиками. Обсмажте спочатку на сухій сковороді, до випаровування рідини, потім до рум'яності з додаванням рослинної олії. Наприкінці приготування злегка посоліть, додайте суміш мелених перців. Подрібніть петрушку. У каструлі змішайте сир, сметану, яйця, сіль, соду. Ретельно збийте масу занурювальним блендером до пастоподібного стану. Поставте каструлю на водяну баню, варіть, помішуючи до однорідного стану. Зазвичай цей процес займає 10 - 15 хвилин. Наприкінці приготування додайте смажені гриби і зелень. Перемішайте, перелийте сир в баночки або харчовий контейнер. Відразу накрийте плівкою, щоб сир не обвітрювався. Дайте охолонути, затим відправте в холодильник.

Спочатку сирна маса буде трохи рідкою, але в холодильнику злегка загусне. Такий сир легко намазати на хліб. Рекомендую використовувати тільки жирний сир, сметану можна замінити на вершкове масло високої жирності - 82, 5% (знадобиться близько 50 - 70 грам). Сода додається обов'язково (з нею сирна маса стає ніжною, та однорідною). Сіль можна додавати на свій смак. Термін зберігання такого продукту - близько 3 діб.

Хліб особливий: із сиром та оливками

Це - авторський рецепт чудової господині, рецепти якої шануються не лише на теренах нашої країни, Оксани Назар (Швайгер). Кулінарна майстриня родом з Сокаля, але вже декілька років проживає у Відні, там вона спеціалізується на приготуванні салатів і соків-фреш. Пані Оксана утворила цікаву кулінарну спільноту, де ділиться власними кулінарними секретами.

Отож хліб від кулінарної умілиці пані Оксани. У мисці змішати 400 г просіяної пшеничної муки, 200 г цільнозернової пшеничної муки , 1/2 ст л цукру, 2 ч л солі, 2,5 ч л меленого кмину, 160 г потертого на середньому вічку тертки сиру Гауда, 120 г навпіл порізаних чорних оливок (металева доза) без кісточки , 35 г подрібненого насіння гарбуза. В окремій посуді змішуємо 400 мл теплої води , 25 г пресованих дріжджів , 3 ст л оливкової олії.

Затим до сухих інгредієнтів додати рідкі та замісити тісто. Перекласти тісто на посипану мукою дошку та ще там підмісити, підсипавши 1 ст л муки . Миску змазати олією, викласти сформовану кулю тіста, накрити рушничком. Поставити в попередньо розігріту до 30 градусів духовку на 1,5 години, щоб тісто підросло . Підготувати чавунну круглу форму, вистелити її папером для випічки. Коли тісто піднялося, на дошку підсипати муки, викласти тісто, притрусити зверху мукою і не місити.

Складаємо тісто з одного краю до центру, навпроти складеного краю теж до центру, справа до центру, зліва до центру - робимо форму подібну до конверта. Те ж саме повторити 3 рази і сформувати кулю. Покласти у форму, зробити візерунок і поставити в холодну духовку, на низ на решітку, накрити хліб зверху кришкою. Включити режим духовки верх-низ на температуру 220 градусів.

Пекти хлібчик 1 годину, в кого скоринка не зарум'яниться, зняти кришку і ще 5 хвилин без кришки пекти. Після випічки покласти хліб на решітку (без форми). Смакуйте хліб через 4 години, таким він особливий.

Салат з тунця із зеленою цибулею

Також авторський рецепт пані Оксани Назар (Швайгер).

Потрібно: тунець (консерва в власному соку або сардини в маслі), 3 варених яйця, 3 варені картоплини.

Яйця та картоплю порізати кубиками, як на салат олів'є, додати також порізані кубиками цибулину порей і кілька стебел зеленої цибулі. Додати банку консервованої кукурудзи і червоний перець смужками, сіль, перець, заправити майонезом. Салат дуже смачний!

Сирник - але не простий, а медовий!

Такий особливий рецепт сирника - також від Оксани Назар (Швайгер).

Спочатку спечемо 3 медові коржі. До 4 яєць додати 1 стакан цукру, збити міксером на пишно, далі туди ж додати 1 стакан меду, злегка. Додати 1 стакан олії, 1 стакан міцного ледь теплого чорного чаю, збити . Тепер туди додати 3 стакани просіяної муки і 2,5 ч л розпушувача та приправи до медівника (порошок 1 ст. л. ). Вийде лите тісто.

Затим прямокутну форму застелити папером для випічки і вилити 1 частину тіста, дві інші залишити (можете додати порізаний чорнослив або грецькі горіхи ). Випікати при 160 градусах 20 хвилин. Вийде кілька коржів.

Тим часом варимо сир. Все робимо в баняку - в 1 кг сиру додати 4 яйця, 200 - 300 г цукру (залежно від сиру), 120 мл молока, 150 г масла, ванільний цукор пакетик, 90 г кукурудзяного крохмалю - все збити блендером. Варити на найменшому вогні, постійно помішуюючи до легкого загустіння. Гарячим кремом перемазати коржі, прикрасити за бажанням.

Як вистигне, накрити харчовою плівкою і відправити на ніч в холодильник . Пляцок виходить в міру вологим і дуже смачним! 

Куряча печінка з морквою та ревенем - це щось новеньке і особливе!

Про таку літню, соковиту, особливо ніжну, пікантну страву розповіла Оксана Дорош. Рецепти пані Оксани, кулінарної майстрині зі Львова, дуже точні, їх готувати просто, страви - корисні і вишукані, користуються великою популярністю у господинь. Публікуємо кілька її нових рецептів, які точно стануть улюбленими і у вашій родині.


"Це дуже цікава і незвичайна страва, а саме через овочевий склад. Ревінь надає печінці досить нестандартного для неї кисло-солодкого смаку", - розповідає Оксана Дорош.
Потрібно: куряча печінка 400 г, борошно 50 г, морква 1 пучок, ревінь 1 пучок, цукор 1 ст. л., цибуля ріпчаста - 2 шт., олія 4 ст. л., вершкове масло 50 г., сіль, перець, вода 100 мл.
Ревінь миємо і нарізаємо шматочками завдовжки в 3-4 см. Затим поміщаємо його в миску і присипаємо цукром.
Очищаємо моркву та цибулю. Моркву нарізаємо невеликими шматочками, а цибулю - крупними дольками. Після цього на помірному вогні ми трохи підсмажуємо моркву і цибулю.(5-7 хвилин).
Печінку присипаємо борошном і обсмажуємо на другій половині олії 5-7 хвилин. Солимо її.
Всі підготовлені продукти перекладаємо у форму, посипаємо нарізаним вершковим маслом, після цього потрібно влити 100 мл води та запікати при 180С - 25-30 хвилин. Що смак, що аромат - неперевершені!

 Куряче філе з базиліком та шпинатом

Ще один з незвичних рецептів - так само дуже смачна страва від кулінарної чарівниці Оксани Дорош.

Потрібно: куряче філе 1 шт., вершки 15%-20% 200 мл., шпинат - 1 пучок, базилік зелений -1 гілочка, сіль, перець, спеції до смаку.
Порізати філе на кубики. Розігріти добре сковорідку, скропити олією й викласти філе, присипавши спеціями. Смажити до золотистої скоринки.
Подрібнити шпинат. Додати шпинат до філе, накрити кришкою й тушкувати 5 хвилин, після чого 
посолити та залити страву вершками. Тушкувати на повільному вогні 10-15 хвилин. Наприкінці додати базилік, перемішати і можна подавати. Дуже ошатна страва!

Омлет зі шпинатом - просто, корисно і дуже смачно!
 Кулінарна порадниця Оксана Дорош каже, що ця страва - ідеальна для червневих сніданків.


Потрібно: шпинат свіжий - 1 пучок, масло вершкове - 20 г., цибуля ріпчаста - 1 шт., яйця - 3 шт., молоко - 100 мл., сіль та мелений чорний перець.
Миємо шпинат і трохи його підсушуємо. Цибулю чистимо та нарізаємо її. Шпинат потрібно бланшувати в киплячій воді біля 2-3 хвилини. Відкинути на сито та дрібно нарізати. На сковорідці на маслі обсмажити цибулю до прозорості. В горнятку злегка перемішати молоко та яйця. 
До цибулі додати шпинат і готувати ще біля трьох хвилин. Потім залити яєчною масою, посолити та поперчити. Готувати поки краї не підрум'яняться. Готовий омлет перекласти на тарілку та полити топленим маслом. І запрошувати родину до сніданку!

Плов - додай те, що любиш!

А додавати можна зелень, спеції, родзинки в прямому і переносному значенні: червень сприятливий для кулінарних фантазій! Рецептом плову поділилася львів'янка Марта Левицька - авторка багатьох дуже оригінальних рецептів, кулінарний блогер.

Потрібно: 300 г м'яса (свиняча шия), 300 г моркви, 300 г цибулі, 300 г рису довгого пропареного або спеціального для плову, 1 велика головка часнику.
Спеції для плову, сіль, вода, 50 мл олії.
Головне, щоб каструля (якщо для плити) була з товстим дном, і ви були впевнені, що не пригорить.
Спочатку готуємо м'ясо: нарізаємо крупними шматками складаємо на дно каструлі, на середину кладемо головку часнику, на м'ясо викладаємо шар нарізаної цибулі, не дуже дрібно, на цибулю кладемо моркву, порізану брусочками.

"Ставимо на середній вогонь накриваємо кришкою, в мультиварці це програма випічка на одну годину. Далі слідкуйте за процесом. Ми нічого не вимішуємо, не доливаємо воду і не кладемо жир. Коли це все готується, запах на кухні неймовірний! Ми тим часом промиваємо рис у декількох водах, щоб вода залишилася прозорою. Заливаємо його дуже гарячою водою і залишамо настоюватися, поки морква не стане готова, але не переварена, це якраз мине година", - ділиться дуже важливими моментами ідеального плову майстриня ідеальних рецептів Марта Левицька.

Далі на моркву кладемо рис без води, рівненько його розподіляємо, беремо воду (зо дві склянки), розводимо 1/2 ст. л. солі, і 1/2 ст. л. спеції для плову заливаємо рис. Рідина повинна покрити рис висотою в палець, якщо мало води - долийте. Далі слід влити олію. Ставимо ще на 30 хвилин у мультиварку (це програма "плов"), на плиті вогонь трішки підбавити. Волога повинна випаруватися, а рис має бути не твердим, але не перевареним. Далі добре каструлю окутати рушником, дати трохи постояти. Часник забираємо, плов вимішуємо і смакуємо!

"П'яна вишня"  - бо червоніють вишні!

"Хочу поділитися стареньким перевіреним рецептом пляцка "П'яна вишня", який переписала із старого маминого зошита", - сказала Марія Пташнік, добре відома і нам, і багатьом господиням майстриня чудової випічки з Тернопільщини. І, що важливо, - ледве встигла Марійка поділитися цим рецептом, як ніби з рогу достатку, посипалися вдячні відгуки господинь: спекли, вдалося, чудовий торт!

Отже за родинним рецептом Марії Пташнік потрібно: 6 яєць, 1 склянка цукру, 3 ч. л. какао темного, 200 г муки, 1 ч. л. амонію (погасити 1 ст. л. оцту).
Відділити білки від жовтків і збивати з цукром (цукор додавати в три етапи) в стійку піну. В окремій посудині збити жовтки до посвітління (збивала 3 хвилини) і з'єднати з білками, легенько перемішуючи лопаткою. Муку просіяти з какао і додати до яєчної маси, також легенько перемішуючи лопаткою. Наприкінці додати амоній, погашений оцтом. Викласти готове тісто на змащену форму і випікати 30 хвилин, готовність перевірити дерев'яною шпажкою.
Охолодити спечений корж, зрізати приблизно 1 см зверху, з більшої частини коржа вибрати середину тіста, залишаючи по краях приблизно 1 см товщини. 
Крем: 170 г масла збити з  0,5 л вареного згущеного молока, 0,5 л мелених просушених горіхів, 0,5 л вишень, попередньо замочених в алкоголі, крихта з коржа. Оформити за бажанням! Пофантазуйте трохи!

Цей довершено простий хачапурі!

Дуже смачний, корисний і швидкий рецепт приготування хачапурі з житнього борошна нам пропонує приготувати Тетяна Козак з Почаєва. Рецепти пані Тетяни давно і впевнено користуються попитом у господинь, тому цей - новий - також уже завоював велику увагу.


Тісто: сир кисломолочний - 250 г, яйце - 1 шт., борошно житнє - 80-100 г, прованські трави -1/2 ч .л., сіль
Начинка: сир моцерелла або сулугуні 150-200 г, яйця - 4 шт.

Сир кисломолочний, яйце, сіль, прованські трави старанно перемішати, додати борошно і замісити тісто.
Тісто буде липкуватим, так має бути. Форму застелити пергаментом і трішки притрусити її борошном, де будуть розташовані заготовки для хачапурі. Тісто поділити на 4 частини, надати форму кульки.
Формуємо основу для хачапурі. Обов'язково потрібно зробити бортики і наколоти виделкою перед випічкою
(можна зробити 4 менших або 3 більших хачапурі).
Випікаємо заготовки при температурі 200 градусів 20 хвилин.Затим виймаємо, кожну посипаємо тертим сиром, робимо невелику виямку і в неї вбиваємо яйце. Повернути хачапурі в духовку і ще випікати 10-15 хвилин. Це варто приготувати!

М'ясо з овочами: додай м'ясу барвистостей!

Дуже смачний рецепт свинини, тушкованої в овочах, пропонує нам Юлія Стець-Грещук, кулінарна умілиця зі Львівщини, шанована авторка наших кулінарних рубрик.

Ще Гіппократ казав: м'ясо ховай в овочах. Видатний філософ мав на увазі те, що м'ясо потрібне людському організму, але споживати його краще з овочами.

Юлія розповість, як утворити ідеальний мікс цих продуктів. Отож, 300-400 г свинини нарізаємо смужками, миємо і викладаємо на сковорідку. Додаємо води, щоб покрило м'ясо (якщо смажити на олії,то може вийти як гумка, а на воді м'ясо просто буде танути в роті). Тушкуємо свинину на середньому вогні до готовності (це приблизно 30 хвилин -1 година, залежить від м'яса і товщини смужок). Якщо м'ясо легко розділяється вилкою, значить готове. Зливаємо свинину на сито, щоб злити воду.

Затим м'ясо повертаємо на сковорідку, даємо трохи олії, додаємо натерту на тертці сиру моркву і нарізану півкільцями цибульку (чим більше - тим смачніше, а цибуля взагалі тут смачна, для тих хто її не любить, в цій інтерпретації точно вподобає). Я приблизно даю 5-7 середніх морквин і так само ж цибулин. Приправляємо приправами до смаку. Накриваємо кришкою і тушкуємо до розм'якшення овочів. Перед подачею посипати зеленню. Це дуже смачно - приготуйте для літнього обіду!

Кавові зернята - казкові печивка з ароматом кави!

Мрія, а не печивко, додам від себе: крихітні, хрумкі, апашні, мініатюрні - якраз те, що треба для літнього кавування! А рецепт - також від Юлії Стець-Грещук, уміють же наші господині смачно креативити!


Потрібно: 220 г борошна, 25 г какао, 1/2 ч.л. порошку до печива, 60 г вершкового масла, дрібка солі, 120 г цукрової пудри, 3 жовтки (або 1 яйце), 35 г сметани, 2 ч.л. розчинної кави. Усі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
Масло, сіль і цукрову пудру збиваємо міксером до побіління масла, додаємо по одному жовтки. Потім додаємо сметану і каву, добре вимішати. За один прийом додати просіяне борошно з какао і порошок до печива, тісто вимішати лопаткою. Закрити плівкою і поставити в холодильник мінімум на 2 години.
Формуємо печиво  - набирати ложкою однакові шматочки тіста (я набирала чайною ложкою), скатати кульку в руках, злегка приплюснути її для надання видовженої форми і посередині негострою стороною ножа зробити заглиблення, як у кавових зернят. В мене вийшло 38 зернят, розмір - як на фото.
 Викласти на деко, вистелене пергаментним папером. Випікати 10-12 хвилин при 180 градусах.

Дуже важливо не пересушити печиво, інакше воно стане твердим (приблизно 10 хвилин). Печивко дуже цікаве!

Пироги для відпочинку на природі мають бути красивими, як природа!

"Ділюся смачним рецептом тіста для закусочних пирогів. Воно не тільки смачне, а й дуже слухняне, з ним працювати - суцільне задоволення! І начинка може бути найрізноманітніша: м'ясо, гриби,картопля, квасоля, горох, капуста", - каже Светлана Чепурная, майстриня смаколиків з Києва. Пані Світлана якраз і наголошує на красі, бо на те воно і літо, щоб і милуватися красою, і творити красу. І, звісно, творити неперевершені смаки!

Отож тісто: 400 г борошна/380 і 20 на підпил при розкачуванні, 1 неповна чайна ложка розпушувача, 100 г розтопленого вершкового масла, 200 мл сметани, 0,5 чайної ложки солі, 0,5 чайної ложки куркуми.
Начинка:1 кг грибів ( у мене білі), 2 шт. цибулі, 2 шт. моркви, зелень,сир (за бажанням).
До просіяного борошна всипаємо розпушувач, куркуму, сіль, все перемішуємо, додаємо сметану і масло, замішуємо тісто. Залишаємо його на 30 хвилин на столі.
Обсмажуємо гриби,моркву і цибулю у зручний і звичний для кожного спосіб. Зелень подрібнюємо ножем, сир тремо на терці з великими вічками, перемішуємо.
Розкачуємо тісто тонко (риблизно 2 - 3 мм), викладаємо гриби, зверху з- елень із сиром, і формуємо вироби які тільки підказує ваша фантазія. Я почала з невеличких виробів, закінчила великим.
Це може бути як відкритий пиріг, так і закритий або один великий на усе деко. Надзвичайно смачний у всіх формах і з різними начинками! - резюмує господиня.

Барвистий літній Кіш Лорен зі шпинатом та паприкою   

Від львів'янки Вероніки Степанченко, добре відомої нам майстрині найбарвистішої випічки. Вероніка всюди радить додавати барв і власних родзинок, бо знає з досвіду, що це і вдається, і що це додає барв і комусь.

"Тонесенький пісочний корж, ніжна, ароматна, соковита овочева начинка, соковиті шматочки червоного солодкого перцю та зелень кропу - це так смачно!" - каже майстриня красивого і смачного Вероніка Степанченко.


Тісто: 100 г холодного масла,натерти на тертці і 180 г борошна. Перетерти в крихту, додати щіпку солі і 2 ст. л. сметани. Все швидко з'єднати, зробити кулю, поставити на 1 годину в холодильник.
Начинка: 300 г шпинату, 2 цибулини, 4 яйця, 1 ст. л. крохмалю, 100 г вершків або сметани, сіль, перець,, мускатний горіх.
Цибулю порізати кубиками, спасерувати, до неї всипати нарізаний шпинат, все протушкувати разом до готовності. Додати сіль, перець, ложку масла.
Коли начинка охолоне, окремо збити виделкою 4 яйця,100 г вершків і 1 ст. л. крохмалю, додати спеції до смаку.
Крім цього підготувати нарізаний на кубики червоний перець ( половинка) і кріп. Овочі надають особливого смаку! Холодне тісто розтачуємо в форму з бортиками, роблячи боки з тіста, на тісто викладаємо тушкований шпинат, заливаємо яєчною сімішшю, посипаємо шматочками перцю, кропом. Випікати 30-35 хвилин при температурі 180 градусів.

Сирна запіканка з родзинками або з румбамбаром - для незабутнього літа!

Цікавий сирний витвір від художниці і лялькарки Марини-Бережі Суржок зі Сміли - з червневою кислинкою і родзинками.

Беру домашні перевірені продукти: сир - 1 кг, яйця - 2 великих або 3 дрібних, цукор - 150 г,манка - 6 ст. л. і 1 ст. л. для обсипання форми, масло - 50 г +1 ст. л. для змащування форми, родзинки - 0,5-1склянки (за смаком), сіль - дрібка, 1 пакетик ванільного цукру.
Все гарно збити до однорідної маси і залишити на 20 хвилин до набухання манки. Викласти в змащену форму і випікати до рум'яної скоринки. Нарізати на порції,притрусити цукровою пудрою та прикрасити полуницями. Родзинки в сезон заміняю на румбарбар.

А ще Марина-Бережа Суржок в сезон огірочків рекомендує віденський салат.

"Вибухово-свіжий смак", - каже вона.

Потрібно: огірки - 0,5 кг., сіль - 1 ст. л., винний оцет - 1/3склянки, цукор - 2 ч.л., часник - 1 зубчик, насіння кропу -1 ч.л., коріандр - 1 ч.л., кмин - 1 ч.л.

Огірки порізати кружечками, залить маринадом з перерахованих інгредієнтів і через 2-3 години салатик готовий!

Скумбрія, запечена з лимоном. Готувати просто, виходить смачно!

Так вважає Ольга Дума, авторка смачних рецептів з Новояворівська, що на Львівщині. Цей її рецепт - з тих, що особливо уподобали господині. Пані Ольга каже, що страви ще смачніші, коли готувати їх допомагають рідні - залучайте, хваліть, дивуйтеся!

Потрібно: сіль, перець,улюблені спеції - змішати. Натерти рибу всередині і зовні. Збризнути лимонним соком. Зробити надрізи, вставити півкільця лимона. Залишити на 30 хвилин маринуватися.
Одну велику цибулину і моркву спасерувати на невеликій кількості олії. Додати 200 г порізаних печериць і ще трохи протушкувати. Нафарширувати скумбрію, скріпити зубочистками. Викласти на деко, накрити двома шарами фольги. Запікати 35 хвилин при температурі 180 градусів, затим 10-15 хвилин допікати в розгорнутому вигляді до рум'яної скоринки.

І не забувайте про капусту!

Квашена, до речі, завжди актуальна, бо дуже корисна. Але зараз - про молоду, яка також не пасе задніх за корисністю та смаком.

Лілія Цвіт пропонує чудовий заливний пиріг з молодої капусти. Дуже соковитий та смачний! 

"Заливний пиріг з капусти є актуальним цілий рік. Але я найбільше люблю готувати такий пиріг з молодою капустою. Це дуже-дуже просто та надзвичайно смачно. Молоду капусту не потрібно попередньо тушкувати чи варити. Вона м'якенька, тому додаю сиру. Завдяки цьому пиріг виходить соковитий та ніжний. Супер рецепт на кожен день!" - починає кулінарна фея Лілія Цвіт і детально розповідає процес приготування. Це просто!

Інгредієнти: кефір -2,5 % - 400 г, яйця - 4 шт., борошно - 430 г +-20 г, сода - 0,5 ч.л. , оцет - 1 ст.л., сіль -1 ч.л., цукор - 1 ч.л.

Начинка: молода капуста - 600 г, зелена цибуля - 50 г, кріп - 50 г олія - 2 ст.л., сіль за смаком.

І про головне: влітку найлегше навчитися готувати, навіть природа цьому сприяє. І найприємніше створювати власні смаки, творити, креативити. Натхнення на кулінарію і не лише. Смачного червня!

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
Більше новин