Чи можлива «єдина країна» після трагедії в Одесі?

Олег Хавич
6 травня, 2014 вiвторок
10:17

Проблема не у кількості жертв, а у тому, що прихильники єдиної України відверто радіюють цим смертям і закликають до нових. А їхні опоненти – до помсти.

Трагічні події в Одесі готувалися не один день. Ще 5 березня в «перлину біля моря» прибула з Києва 7-ма сотня Євромайдану. Хлопці в камуфляжах одразу висунули ультиматум керівництву УМВС та УСБУ – міняйте керівництво та залучайте нас до охорони громадського порядку. Правда, дуже скоро з’ясувалося, що цей термін «самооборонці» розуміють специфічно, бо вимагали вони насамперед участі у «кришуванні» бізнесу на одному з найбільших у колишньому СРСР ринку «7-й кілометр».

Одеса – місто торгове, тому домовилися швидко, і біля ринку виріс блок-пост «самооборони», який чітко дав зрозуміти торгівцям на ринку: тепер платити треба більше. Саме сюди 25 квітня кинули гранату, і досі жодної інформації про розслідування інциденту немає. Вочевидь, навіть мотивованим правоохоронцям важко знайти у традиційних для українського бізнесу розбірках «російський слід». Проте «самообороні» жодних доказів не треба – вона викликає на підмогу до Одеси 14-ту сотню Євромайдану.

Її приїзд «випадково» збігається з анонсованим заздалегідь маршем футбольних «ультрас» за єдину Україну, приуроченим до матчу «Чорноморець» (Одеса) – «Металіст» (Харків). Вболівальники на марш, правда, приходять якісь дивні: в камуфляжі, касках і масках, з битами і щитами. Більшість із них не з Одеси і не з Харкова, а чомусь з Дніпропетровська, Вінниці, Києва і навіть з Тернополя. Кількатисячна колона мету маршу не приховує: розгром табору Антимайдану на Куликовому полі, хоча узгоджений з владою маршрут – зовсім інший. І тут наче на замовлення з’являється кілька сотень людей із георгіївськими стрічками в супроводі міліції, і з-за спин правоохоронців починається стрільба по «вболівальниках». Серед них з’являються перші жертви (за різними джерелами – до чотирьох), після чого міліція «щезає», а стрільці, замість того щоб розбігтися одеськими двориками, рушають у бік наметового містечка на Куликовому полі.

Власне, саме там і розгорнулася основна трагедія: спочатку запалали намети, а коли їхні мешканці забарикадувалися у Будинку Профспілок неподалік – «вболівальники» підпалили і його. Результат – не просто понад сорок загиблих від вогню, диму та падінь з вікон, а добивання поранених, знущання над трупами і навіть фотографування на їхньому тлі. І все це – неодмінно з національною символікою… При цьому міліція жодного «вболівальника» не затримала, натомість «прийняла» понад 170 антимайданівців. Частину, правда, відпустили одразу, ще майже 70 осіб – наступного дня, після театралізованого «штурму» управління міліції. Юрба зустрічала їх криками «Ви – герої Одеси!», проте склалося враження, що міліціонери відпустили виключно своїх інформаторів та провокаторів – адже понад 40 затриманих було таємно перевезено в СІЗО Вінниці та Дніпропетровська. У світлі того, що губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський призначив винагороду у 10 тисяч доларів за кожного «сепаратиста», неважко здогадатися, як це оцінять в Одесі. Тим більше, що у місті активно циркулюють чутки, що серед «вболівальників» були бійці створених за гроші Коломойського батальйонів «Дніпро» та «Схід». У соціальних мережах поширюються «проскрипційні списки» з домашніми адресами – відповідно, «сепаратистів», яких треба добити, і «майданутих», яким треба помститися за смерті у Будинку Профспілок.

При цьому влада робить все, щоб набути в Одесі іміджу окупаційної: міліція передала «самообороні» перелік відпущених, а новим її начальником призначено уродженця Галичини Івана Катеринчука. Останній ввечері 4 травня розпочав спілкування з кількатисячною колоною «самооборони» з гасла «Слава Україні!» 5 травня в Одесу введено батальйон спецпризначення МВС, який складається з колишніх «майданівців».

Загалом, трагедія 2 травня дала новий поштовх процесу творення різних героїв для різних частин України. Під час подій на Майдані у Києві це були «Беркут» і «Небесна сотня», а тепер – «захисники Новоросії» і «герої антитерористичної операції». Останнє формулювання – з офіційного коментаря Олександра Турчинова до його указу про оголошення в Україні трауру 3-4 травня, де понад 40 жертв «одеської душогубки» – лише тло для смертей кількох військовиків, для яких це – професійний ризик. Проте в.о. Президента хоча б не «танцював на кістках» загиблих в Одесі, а от його представник, голова Одеської ОДА пан Немировський прямо заявив: дії одеситів, спрямовані на нейтралізацію і затримання озброєних терористів, вважаються законними. «Нейтралізували», правда, в основному пересічних людей, зброї досі не знайшли, – зате зобов’язання перед Києвом ліквідувати намети на Куликовому полі до 9 травня виконане, причому заздалегідь.

Провладні політики без посад дозволили собі значно більше. Нардеп і кандидат у мери Києва Леся Оробець, мати двох дітей, ввечері 2 травня у Фейсбуці так оцінила події в Одесі: «Ціною життів патріотів здобута видатна перемога. Колорадські скопища ліквідовані». Наступного дня нардеп від «Свободи» Ірина Фаріон написала у своєму традиційному репертуарі: «Нехай горять чорти у пеклі. Найкращі повстанці це футбольні фани. Браво». Ще більш відверті у «мові ненависті» журналісти та медіа-менеджери. Головний редактор «Дела» Катерина Венжик: «Потрібно дуже жорстко зараз розправлятися з сепаратистами и всіма примкнулими, просто неймовірно жорстко, розстріли на місці перед камерами». Колишній редактор газети «Сегодня», уродженець Донецька Леонід Цодіков: «Так, це ініціація. Тільки так народжується країна».

Якщо це справдиться – то ця новонароджена «єдина країна» має всі шанси отримати значно меншу територію, ніж Україна під час проголошення незалежності у 1991-му році. Вже зараз українські військовики, залучені до АТО на Донбасі, відверто не хочуть воювати за його повернення під владу офіційного Києва. У Львові бійці Спеціального батальйону міліції, колишні співробітники «Беркуту», відмовились їхати на Схід України для охорони громадського порядку – причому навіть під загрозою звільнення. На Буковині матері та дружини військовослужбовців заблокували десантний батальйон, намагаючись не допустити його передислокації у східні області і вимагаючи демобілізації своїх рідних.

У Чернівцях, до речі, конфлікт вирішили суто по-буковинському: оскільки демобілізувати призваних неможливо, то всіх їх відправили на повторне медичне обстеження до військового шпиталю – на невизначений термін. На жаль, неможливо зробити щось подібне з політиками та іншими політично активними громадянами, які вимагають «війни до переможного кінця». Навіть незважаючи на те, що він може стати кінцем не лише для «єдиної», але й для будь-якої України.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
07:54
Ту-22М3
У РФ упав літак Ту-22м3, що бив по Україні ракетами Х-22/Х-32
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:05
Оновлено
збитий "Шахед"
РФ атакувала Україну: на Дніпропетровщині загинула жінка, в Дніпрі є постраждалі, зруйновано багатоповерхівку
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
Більше новин