Територія А: міфи і реальність

Анжеліка Рудницька
14 вересня, 2016 середа
11:28

21 рік легендарному хіт-параду "ТЕРИТОРІЯ А" виповнюється 17 вересня 2016 року

Ми вирішили згадати міфи і розповісти про реальність)
 
Міф 1. Про назву: "Територія А" - це територія Анжеліки. Найпоширеніша версія виникнення назви легендарної телепрограми, що вона вигадана на честь незмінної ведучої хіт-параду Анжеліки Рудницької, яка була культовою особою кінця 90-тих.
 
Це міф. Насправді ж назва "Територія А" виникла задовго до появи хіт-параду.
 
Спочатку це була лише ідея. Майже за рік до появи телепрограми в ефірі була зареєстрована однойменна агенція. Її засновники - Анжеліка Рудницька і Олександр Бригинець ставили перед собою мету популяризувати українське мистецтво (арт) і однією з версій назви була "Територія Арт", але це було аж надто конкретно. Вирішили додати назві більше інтриги, загадковості.
 
Так народилася назва "Територія А". Офіційна її реєстрація відбулася 17 листопада 1994 року. Хіт-парад "Територія А" з'явився в ефірі 17 вересня 1995 року. І увійшов в історії української музики та телебачення як перший український телевізійний хіт-парад.
 
 
Міф 2: Телевізійний хіт-парад "Територія А" виник, бо в Україні створювалося чимало кліпів. Насправді на момент запуску хіт-параду в запасі "Території А" кліпів було лише на два місяці.

На той час хіт-парад виходив у форматі ТОП-5. Колеги- телевізійники і музиканти вважали божевіллям ідею робити щоденний хіт-парад без великого багажу кліпів. Команда "Території А" ризикнула, розраховуючи на нову хвилю музики і кліпів. І перемогла. Віра, впевненість і бажання діяти сильніші за сумніви. 

Щоправда, для того, щоб хіт-парад виходив безперебійно, доводилося іноді вмовляти артистів знімати кліпи. Допомогали ідеями, технікою, підказками локаціями, вибором пісні. Декому самі знімали кліпи і фінансували виробництво. 
 
Декого вмовити не вдалося. Приміром, наша команда була готова безкоштовно зняти кліп "Старенький трамвай" "Пікардійській терції", але цей проект не стався. "Територія А" під час однієї з церемоній подарувала сертифікат на зйомку кліпа Тарасові Петриненку. 
 
Чому метр кліп так і не зняв кліп - історія замовчує. В один з років існування хіт-параду "Територія А" фінансувала і зняла понад 30 кліпів.
 
Завдяки цьому хіт-парад мав оригінальний контент, котрий більше ніде не можна було побачити.
 
 
Міф 3. Відсутність конкурентів.
 
Згадуючи 90-ті роки, головною умовою успіху "Території А" традиційно вважають відсутність конкуренції. Це міф.
 
Насправді хіт-парад кліпів "Територія А", стартувавши 17 вересня 1995 року на телеканалі ICTV, став першим в історії українського телебачення хіт-парадом, який дуже швидко набув популярності завдяки своїй креативності, нестандартності, яскравій картинці, енергійній та життєрадісний ведучій, привітності до глядача, невтомності та інтерактивності.
 
Легендарний хіт-парад виходив в ефір тричі на день кожного будня. Через місяць на інших вітчизняних телеканалах - від дрібних до найбільших - почали з'являтися хіт-паради, як гриби після дощу.
 
Однак усі вони брали за основу концепцію "Території А" й так і не змогли перевершити її у популярності , креативності та впливовості.
 
Міф 4. "Територія А" - це лише хіт-парад. "Територія А" - це просто телевізійний хіт-парад кліпів. Це міф.
 
Насправді хіт-парад "Територія А" існував у рамках однойменного мистецького каналу. Мистецький канал "Територія А" пропонував глядачам багато програм.
 
На каналі ICTV виходила програма мистецьких новин, яка потрапляла у всі найпопулярніші на той час рейтинги, театральну програму "Homo ludens".
 
Команда готувала спеціальні випуски хіт-парадів альтернативної музики, рок-музики; ток-шоу із найцікавішими митцями; створювали окремі проекти з іншими ведучими про модні тенденції, про музичну техніку та музичні інструменти, проект "Казка для попелюшки", де здійснювали мрії глядачів "Території А", який породив пізніше цілу серію кавер-версій на інших каналах.
 
Також "Територія А" створювала хіт-парад західної рок-музики "Музичний простір", що виходила на каналі УТ-2; хіт-парад української музики "Успіх", який розповсюджувався в ефірах регіональних каналів.
 
Одним із найпопулярніший проектів був також Всеукраїнський телевізійний фестиваль танцювальної музики "Територія ДАНС", що виходив в ефір на телеканалі "1+1". Окрім телевізійних проектів «Територія А» продюсувала артистів та окремі музичні проекти; була організатором масштабних концертних турів, великих свят, зокрема державних, благодійних акцій.
 
Випускала газету «Музичний тиждень»; функціонувала як інформаційно-мистецька агенція, розповсюджуючи новини про українське мистецтво. Координувала діяльність офіційних та стихійних фан-клубів «Території А» по всій країні.
 
Міф 5. Музика в "Території А" була лише україномовною. Це міф.
 
Уся музика, усі кліпи були українськими, тобто українського виробництва. Однак мова пісень була різною. Англійська, французька, російська, навіть неіснуюча "тарабарська", якою співала "Табула Раса".
 
Але україномовним кліпам завжди було зелене світло у хіт-параді - вони потрапляли у програму без черги. У команді це жартома називали корупцією. Такий підхід спонукав артистів знімати кліпи українською мовою.
 
Ще одним важелем лагідної українізації країни була життєрадісна, комунікабельність, модна ведуча, у яку були закохані хлопці та чоловіки і яку наслідували дівчата, у тому числі намагаючись говорити, як Анжеліка - українською.
 
Міф 6. У 90-тих російська музика була популярнішою за українську. Це міф.
 
Насправді, організуючи концерти, "Територія А" ніколи не враховувала календар російських гастролерів, наша команда не раз переконувалася, що росіяни відміняли концерти, довідавшись, що в цей час у цьому ж місті виступатиме "Територія А".
 
Таке часто траплялося у нашій гастрольній практиці. Цікаво було спостерігати, як під час «Слов’янського базару в Одесі» російські артисти зі своїми сольними концертами виступали у напівпорожніх залах, а на концерт «Території А» зібрався одеський палац спорту.
 
Більше того, рекорд найграндіознішого за відвідуваністю концерту «Гранд-шоу "Територія А на Печерську", за участі виключно українських артистів, коли на Співочому полі зібралося 500 000 глядачів, - досі не побив ніхто.
 
Міф 7. Українською музикою у 90-тих цікавилися лише на Західній Україні. Міф.
 
Насправді, "Територія А" гастролювали усією Україною. Наші концерти користувалися неймовірним успіхом від Луганська до Мукачевого, від Одеси до Києва. Перший концерт "Території А" відбувся в Одесі. Другий - у Херсоні.
 
З легкої руки найгарячішого, найемоційнішого і вибагливого українського міста Одеса почався концертний тріумф "Території А". Пам’ятних гастролей “Територія А» - безліч, серед інших – наш концерт у м.Теплик, де на стадіоні глядачів за квитками було двічі більше, аніж на той час мешкало у місті.
 
Один із великих концертів під назвою "Територія А" у твоєму місті" відбувся у 2005 році в українському Луганську, на який зібралися тисячі меломанів. Концерти «Територія А» проходили не просто з аншлагами. Експресивні фани пробиралися на концерти правдами і неправдами.
 
Вони проривалися через вікна, чорний вхід, якщо ж не вдавалося – виламували вхідні двері і все одно заходили.
 
Після таких концертів наші автобуси і машини були розмальовані освіченнями у любові, написаними маркерами і помадами, а артистам доводилося вибиратися із концертних залів разом із нарядами міліції і охорони.
 
Міф 8. Про заборону в хіт-параді російськомовних пісень. Це міф.
 
Насправді заборони на російськомовні кліпи не було, це легко перевірити: зайдіть на наш канал  і побачите, які кліпи і якою мовою збереглися у нашому архіві.
 
Але завжди був пріоритет української пісні. Щотижня в хіт-парад з’являлося два 2 нові кліпи. Усі українські кліпи йшли поза чергою, а російські ставали в чергу. Тож, ті музиканти, які хотіли потрапити в хіт-парад швидше знімали кліпи на україномовні пісні.

Міф 9. У хіт-параді була тільки попса. Міф.
Насправді, кожен запам’ятовує те, що йому найглибше потрапляє у серце. Тож велика кількість наших прихильників пригадують у першу чергу «Фантом 2», «Аква Віту», Юрка Юрченка, Ольгу Юнакову.
 
Хоча насправді, ні до «Території А» ні після неї ніхто ніколи не показував у ефірі стільки рок і альтернативної музики. Форматом програми був у першу чергу кліп. Тому У хіт-параді легко уживалася музика різних жанрів та стилів.
 
Завдяки хіт-параду українські меломани першими побачили і чули кліпи гуртів «Брати Гадюкіни», «Грін Грей», «Скрябін», «Актус», «Конгрес», «Біокорд», «Рок-ліцей», «Всяк випадок» «Табула Раса», «ТНМК», «ВВ» і багато інших гуртів.
 
Міф 10. У «Території А» було по 30-40 концертів на місяць. Так! У нашій історії траплялися місяці, коли ми працювали майже по 30 концертів.
 
Це було під час гастрольних турів. Окрім вечірніх концертів для наших прихильників ми проводили акції, зустрічі, міні-концерти у школах, інтернатах, ліцеях, куди нас запрошували і де нас чекали.
 
Але таких турів було небагато. Зазвичай, концерти відбувалися у п’ятницю, суботу, неділю, коли у людей є можливість дозволити собі провести вечір не вдома. Тому історії про щоденні концерти, які розповідають деякі артисти того часу, м'яко кажучи, - перебільшення, або ж казка, яку вони собі вигадали.
 
До того ж, це були тури, в яких кожен з артистів чи гуртів виконували по 2-3 пісні, а весь інший час присвячували собі. Найбільше навантаження падало на команду «Території А», яка завжди залишалася за кадром.
 
Міф 11. Хіт-парад "Територія А" припинив вихід в ефір, бо Анжеліка Рудницька почала сольну кар'єру співачки. Це міф.
 
Анжеліка співала з народження - в родині, у дитячому хорі, ансамблі, в університетському студентському театрі, у спеціальний проектах "Території А". Після професійного запису своїх перших пісень Анжеліка, незважаючи на постійні пропозиції продюсерів, не збиралася займатися сольною кар'єрою.
 
Причиною закриття найпопулярнішого українського музичного телепроекту стала зміна власників каналу, які доклали зусиль не лише до закриття хіт-параду на каналі ICTV, а й фактично закрили можливість з'являти Рудницькій у будь-яких ефірах.
 
Однак після зникнення з ефіру, «Територія А» продовжує займатися мистецтвом, організацією фестивалів, виставок, концертів, благодійни акцій.
 
До свого 20-ліття «Територія А» взяла зобов’язання провести 20 благодійних акції і не лише виконала обіцянку, але й зробила набагато більше.
 
Міф 12. Про золото «Території А».  Деякі ЗМІ та артисти люблять публічно смакувати, підраховуючи гроші, зароблені «Територією А» у пік своєї популярності.
 
Десятиліттями шукають ці скарби, як «золото рейха» і ніяк не можуть знайти. Бо мільйонні прибутки – це міф.
 
Насправді нашим найбільшим скарбом були і залишається наші глядачі, слухачі, читачі, прихильники, разом з якими ми виросли, сформувалися, вчилися разом співати і веселитися, українізувалися, здружувалися у 90-тих і разом у новому тисячолітті будували барикади під час Революції Гідності.
 
«Якби не «Територія А» - мене б тут не було, бо саме завдяки вам я став українцем», - зізнавалися деякі революціонери і лише заради цього нам варто було народитися, жити, творити і далі мріяти і розбудовувати нашу спільну територію, наш дім, наш країну.
 
Міфів ще багато. І доки ми живі – ми зможемо розповісти вам, які з них реальність, а які вигадки. «Територія А» продовжує існувати, діяти, творити.
 
Твоя «Територія А»: із 90-тих - назавжди! 
  
Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
10:18
Оновлено
Вночі двоє чоловіків розстріляли поліцейських на Вінниччині: один правоохоронець загинув, другий поранений
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви щодо доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
08:05
порт
У Фінляндії виявили компанію портового оператора, яка наполовину належить росіянам
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
Більше новин