В ЄС хочуть змінити закони, щоб зменшити загрозу від "Північного потоку-2"

Єврокомісія підготувала пропозиції змін до Газової директиви ЄС, щоб поширити європейське законодавство на роботу газопроводу "Північний потік-2", який Росія планує збудувати до Німеччини дном Балтійського моря

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Так, Єврокомісія пропонує змінити визначення поняття "інтерконектор". У чинній директиві воно означає трубопроводи, які пов'язують газотранспортні системи держав-членів ЄС. Зміни визначають інтерконектор як "трубопровід, що перетинає або поєднує кордони між державами-членами чи між державами-членами та третіми країнами до кордону юрисдикції ЄС".

Внаслідок ухвалення таких змін Газова директива поширюватиметься на роботу трубопроводів до та з третіх країн, включно з наявними та майбутніми трубопроводами. Таким чином, Єврокомісія поширить свої повноваження і на "Північний потік-2" в разі запуску.

У Брюсселі цю пропозицію вважають такою, що може позбавити проект "Північний потік-2" економічного сенсу.

Долю пропозиції вирішуватимуть Європарламент і Рада ЄС. Єврокомісія планує запропонувати її вже в середу, 8 листопада.

Північний потік-2 - магістральний газопровід між Росією та Німеччиною, що проходить дном Балтійського моря. У проекті беруть участь Росія, Німеччина, Нідерланди та Франція. Проти його реалізації виступили країни-транзитери російського газу та країни Балтії.