ЄС скасував заборону на купівлю в Росії пального для польоту на Марс

Рада ЄС частково скасувала заборону купувати пальне в Росії, щоб забезпечити відправку місії на Марс у 2020 році

Про це повідомляє офіційний журнал ЄС.

Відповідні зміни було внесено до Регламенту № 833/2014 щодо санкцій за дії Росії, що дестабілізують ситуацію в Україні. Скасовано заборону на закупівлю гідразину для відправлення модуля оператора ExoMars.

"30 листопада 2017 року Рада ухвалила рішення дозволити певні операції з гідразином (CAS 302-01-2) в концентраціях 70% і більше, необхідного для польоту модуля оператора ExoMars, а також тести та польоти модуля спуску ExoMars в рамках місії ExoMars 2020", - йдеться в повідомленні.

Заборони скасовано щодо надання технічної чи фінансової допомоги, пов'язаної з продажем, постачанням, передачею або експортом та імпортом, придбанням або транспортуванням гідразину (CAS 302-01-2) у концентраціях 70% та більше.

Читайте також: Санкції США проти Росії стануть справді жорсткими. Як і по кому вони вдарять

У ЄС зазначили, що операції з купівлі гідразину в Росії дозволені лише в рамках місії ExoMars-2020. ExoMars - спільна програма по дослідженню Марса Європейського Космічного Агентства та Федерального космічного агентства Росії.

Гідразин — хімічна сполука із формулою N2H4, яку використовують у виготовленні полімерних пін, фармакології, а також як складову ракетного палива.

Читайте також: Болючі та жорсткі. Все про нові санкції США проти Росії