ФСБ, ГРУ та всі збройні підприємства. Російські компанії, які США покарають новими санкціями

Дмитро Гомон
27 жовтня, 2017 п'ятниця
15:05

Держдепартамент вже підготував список компаній та державних органів РФ, проти яких буде запроваджено санкції. Він непублічний, але його встигли "злити" у ЗМІ

Держдепартамент затвердив список російських державних органів, організацій та компаній, проти яких введено санкції. Відповідно до статті 231 Акту протидії російському впливу у країнах Європи та Євразії, держсекретар Рекс Тіллерсон доручив зробити публічною інформацію у цьому питанні, розповіла речниця Держдепу Хезер Науерт.

Багато компаній зі списку вже знаходяться під санкціями США. Але тепер вони перебуватимуть там на підставі ухваленого Конгресом закону, а не президентського указу. Тож вийти зі списку буде значно складніше.

"Держсекретар Тіллерсон підписав це рішення. Зараз Держдеп інформує Конгрес, ключових зацікавлених сторін в промисловості США і наших союзників та партнерів", - сказала Науерт.

Мають бути оприлюднені дані про людей та компанії, які діють від імені оборонного та розвідувального секторів російського уряду. Проте поки що між Конгресом та іншими партнерами ще відбуваються перемовини у цьому питанні. Якщо перевести це з дипломатичної мови на людську, то нам повідомили, що деякі компанії та особи намагаються докласти всіх зусиль, аби не потрапити до списка. Гонорари лобістів, за чутками, виросли в рази.

Тим часом до газети The New York Times вже потрапив список, проти яких компаній та держустанов введено санкції.

Акціонерне товариство "Адміралтейські верфі". Знаходиться у Санкт-Петербурзі, входить до складу "Об'єднаної суднобудівельної корпорації". Компанія займається проектуванням, будівництвом та модернізацією суден та військових кораблів. Наприклад, підводних човнів "Варшавянка".

Акціонерне товариство "Концерн повітряно-космічної оборони "Алмаз-Антей". Підприємство, яке спеціалізується на виробництві зброї, головним чином, засобів протиповітряної та протиракетної оборони. У 2015 році компанія намагалася довести, що малазійський "Боїнг" MH17 на Донбасі було збито ракетою з "Бука", який належить українським збройним силам. Під санкціями ЄС та США з 2014 року.

Долгопрудненське науково-виробниче підприємство. Входить до складу концерну "Алмаз-Антей". Виробляє засоби протиповітряної оборони, зокрема зенітно-ракетні комплекси "Бук".

Федеральний науково-промисловий центр "Титан-Барикади". Підприємство, яке конструює та виробляє артилерійську і ракетну зброю. Зокрема, воно брало участь у розробці та будівництві ракетних комплексів "Тополь-М" та "Іскандер-М".

Акціонерне товариство "Іжевський механічний завод". Входить до складу концерну "Калашніков" державної корпорації "Ростех". Виробляє стрілецьку зброю, наприклад пістолети Макарова та Яригіна.

Акціонерне товариство "Іжмаш". Вочевидь, потрапило в список помилково, бо в 2013 році компанію було перейменовано на концерн "Калашніков".

Концерн "Калашніков". Входить до складу державної корпорації "Ростех". Конструює та виробляє стрілецьку й артилерійську зброю, а також бойові десантні катери. Під санкціями ЄС та США з 2014 року.

Машинобудівний завод ім. Калініна. Входить до складу концерну "Алмаз-Антей". Виробляє пусково-заряжальні установки, зокрема й для комплексу "Бук".

Акціонерне товариство "Конструкторське бюро приладобудування". Один із головних виробників високоточної зброї в Росії, знаходиться в Тулі. Входить до складу компанії "Високоточні комплекси" державної корпорації "Ростех". Виробляє широкий спектр продукції - від складових протитанкових і зенітних комплексів до стрілецької зброї.

Акціонерне товариство "Військово-промислова корпорація "Науково-виробниче об'єднання машинобудування". Виробляє бойові комплекси з крилатими ракетами. Під санкціями ЄС та США з 2014 року.

"Молот зброя". Збройний завод, який знаходиться у місті В'ятські Поляни. Виробляє протитанкові комплекси, підствольні гранатомети, кулемети та іншу стрілецьку зброю.

Митищинський машинобудівний завод. Виробляє гусеничні шасі для бойових машин. Наприклад, для зенітно-ракетних комплексів "Бук" та самохідних артилерійських установок (САУ).

Конструкторське бюро "Новатор". Одна зі складових концерну "Алмаз-Антей". Займається проектуванням та виробництвом ракетних комплексів, зокрема, крилатих ракет.

Науково-виробниче об'єднання "Високоточні комплекси". Холдинг, який об'єднує 19 збройних підриємств. Усі вони займаються конструюванням та виробництвом ракетних, протитанкових, зенітних комплексів та бронетанкової техніки. НПО, у свою чергу, входить до складу державної корпорації "Ростех".

Науково-виробниче об'єднання "Сплав". Компанія, яка виробляє системи залпового реактивного вогню - "Град", "Смерч" та інші. Входить до складу державної корпорації "Ростех".

Об'єднана промислова корпорація "Оборонпром". Машинобудівельна група, дочірні компанії якої об'єднують двигунобудівні та вертольотобудівні підприємства. Входить до складу державної корпорації "Ростех".

Концерн "Радіоелектронні технології" (КРЕТ). Компанія створює радіоелектронні системи для військових. Входить до складу державної корпорації "Ростех".

Концерн "Радіотехнічні та інформаційні системи" (РТІ). Компанія, яка об'єднує близько двох десятків підприємств оборонної промисловості. Вони виробляють радіотехніку, системи управління та зв'язку, двигуни, низковольтну апаратуру тощо.

Акціонерне товариство "Науково-виробнича корпорація "Уралвагонзавод". Компанія, яка виробляє танки та іншу бронетехніку, зокрема Т-90 та "Армата".

"Рособоронекспорт". Єдина російська державна компанія, яка має право торгувати зброєю та пов'язаною з нею продукцією. Входить до складу державної корпорації "Ростех".

"Ростех". Гігантська державна корпорація, створена в кінці 2007 року. Об'єднує більше 700 оборонних компаній, холдингів та підприємств.

Акціонерне товариство "Російська літакобудівельна корпорація МіГ". Конструює та будує бойові літаки серії МіГ.

Акціонерне товариство "Вертольоти Росії". Дочірня компанія корпорації "Оборонпром", яка об'єднує більшість вертольотобудівельних підприємств Росії. Вони, зокрема, створюють бойові вертольоти Ка-25, Мі-24, Мі-28Н тощо.

Концерн "Сузір'я" ("Созвездие"). Підприємство займається розробкою засобів військового зв'язку. Входить до складу холдингу "Роселектроніка", яке своєю чергою є складовою державної корпорації "Ростех".

Акціонерне товариство "Науково-виробниче об'єднання "Базальт". Підприємство, яке виробляє боєприпаси - бомби, снаряди, гранати тощо. З 2014 року знаходиться під санкціями, входить до складу державної корпорації "Ростех".

Акціонерне товариство "Сухой". Конструює та будує бойові літаки серії Су.

Акціонерне товариство "Корпорація тактичне ракетне озброєння". Холдинг, який об'єднує 19 підприємств. Вони виробляють крилаті ракети, керовані бомби тощо.

Науково-дослідний інститут приладобудування ім. Тихомирова. Компанія, яка розробляє системи керування озброєнням для літаків-винищувачів та зенітно-ракетних комплексів. Воно наполовину належить корпорації "Алмаз-Антей", а наполовину - концерну "Радіоелектронні технології".

Акціонерне товариство "Туполев". Створює бомбардувальники серії Ту. Зокрема, літаки компанії складають основу авіації далекої дії.

Об'єднана авіабудівельна корпорація. До структури входить 30 компаній авіабудівельної галузі. Зокрема, підприємства АО "Сухой", корпорації "МіГ", група компаній Іл'юшин, конструкторське бюро Яковлєва тощо.

Акціонерне товариство "Об'єднана двигунобудівна корпорація". Компанія об'єднує числені підприємства, які конструюють та виробляють двигуни для кораблів, літаків, вертольотів тощо. Входить до складу корпорації "Оборонпром".

"Об'єднана приладобудівна корпорація". Компанія об'єднує 50 підприємств, які виробляють радіотехніку, зокрема, засоби радіоелектронної боротьби. Входить до складу державної корпорації "Ростех".

"Об'єднана суднобудівельна корпорація". Холдинг об'єднує компанії, які будують судна, зокрема й бойові кораблі.

Автономна некомерційна організація "Професійне об'єднання конструкторів систем інформатики" (АНО ПО КСІ). У Держдепі вважають компанію однією з тих, що несуть відповідальність за втручання в американські вибори в 2016 році. На її базі, як припускають, тренувались хакери. Підприємство знаходиться у селі в Підмосков'ї та виробляє, наприклад, сканери виборчих бюлетенів. З грудня 2016 року входить до санкційного списку США.

Федеральна Служба Безпеки (ФСБ). Спецслужба, яка вважається однією з відповідальних за спроби втручання в американські вибори 2016 року. З грудня 2016 року входить до санкційного списку США.

Служба зовнішньої розвідки (СВР). Спецслужба, яка займається контррозвідкою.

Головне розвідувальне управління (ГРУ). Орган зовнішньої розвідки Міноборони РФ. З грудня 2016 року входить до санкційного списку США, бо вважається відповідальним за втручання в американські вибори.

Спеціальний технологічний центр (СТЦ). Компанія виробляє засоби радіоконтролю та безпілотники. З грудня 2016 року входить до санкційного списку США. У Вашингтоні вважають, що підприємство допомогало /ГРУ керувати кібератаками.

ЦОР Security. Підприємство, яке складається, переважно, з хакерів. У США вважають, що воно надавало допомогу ГРУ для керування кібератаками на виборчу систему. Під санкціями з грудня 2016 року.

Слід пам'ятати, що наведений список неофіційний, тож у ньому можуть з'явитися зміни.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
Більше новин