Венеційська комісія офіційно відзвітувала про мовну статтю українського закону про освіту

Європейська комісія "За демократію через право", відома як Венеціанська комісія, офіційно оприлюднила рішення щодо мовної статті закону України "Про освіту"

Про це йдеться на сайті комісії.

Комісія дійшла висновків, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до ст. 7 - тієї, якою встановлюється мова навчання.

При цьому комісія вважає, що при виконанні ст. 7 у чинній редакції Україна має повною мірою використовувати пункт 4 для забезпечення необхідного рівня викладання офіційними мовами ЄС. Крім того, Україна має надалі забезпечувати достатню частку освіти мовами меншин у початковій та середній школі на додаток до вивчення державної мови.

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має права Угорщина погрожувати Україні

Комісія також рекомендує покращити якість викладання державної мови для представників меншин і внести зміни до перехідних положень закону "Про освіту", забезпечивши довший перехідний період для поступового здійснення реформи.

При цьому приватні школи мають звільнити від нових мовних вимог відповідно до ст. 13 Рамкової конвенції. З представниками національних меншин та усіх зацікавлених сторін щодо мовного питання у освіті має бути забезпечений новий діалог.

Виконання закону не повинно загрожувати збереженню культурної спадщини меншин та безперервності вивчення мов меншин у традиційних школах.

Читайте також: Угорщина "розганяє" тему автономії Закарпаття. Історія "м'якої окупації"