Україна та Польща домовилися скоротити "чорний список" нев'їзних осіб

Президенти України та Польщі домовилися скоротити чорний список осіб, нев’їздних у обидві країни, а також обговорили історичні питання та відновлення українських пам'яток

Про це президент Петро Порошенко заявив під час прес-брифінгу після зустрічі із президентом Польщі, передає Еспресо.TV.

"Ми домовилися, щоби скоротити перелік осіб, яким заборонено в’їзд до наших країн", - відзначив Петро Порошенко. Він підкреслив, що у Польщі та України є спільне розуміння: від історичних конфліктів виграє лише Росія.

"У нас є абсолютно чітке розуміння , і в мене, і в пана президента: від історичних конфліктів між Україною та Польщею виграє одна сторона. І це не Україна, не Польща, а Росія", - наголосив Порошенко.

Історичні питання

Для вирішення конфліктних історичних питань між Україною та Польщею президенти двох країн домовилися про підвищення рівня двосторонньої історичної комісії до рівня віце-прем’єрів.

"Ми дійшли спільної думки, що історія не має впливати на стосунки України та Польщі. Ми маємо своїх героїв, вшановуємо їх, але це не має впливати на майбутнє наших відносин", - заявив Порошенко.

Для вирішення проблем президенти домовилися підвищити рівень історичної комісії – тепер її очолюють віце-прем’єри двох країн. З українського боку її очолить Павло Розенко.

"Комісія має зібратися найближчим чином та вирішити питання, що виникли з ексгумацією та похованнями. А ще ми маємо орієнтуватися на героїв, що є спільними для обох країн", - як приклад Петро Порошенко назвав маршала Польщі Пілсудського.

Ініціатива підвищити рівень історичних консультації є давньою ініціативою Польщі. Українська сторона ж висловлювала побоювання, що таким чином Польщі буде легше лобіювати історичні питання, поєднуючи їх з економічними.

Відновлення українських пам'яток

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що відновлення поховальних пам’яток вояків УПА у Польщі можливе лише після встановлення осіб загиблих. "Мені болить кожен такий випадок, але мені також болить, що деякі монументи ображають почуття інших.

Але стосовно конкретних пам’яток – ми готові до їх відновлення, але спочатку треба провести всю необхідну роботу: встановити осіб, що поховані, дати їхньої смерті, а вже тоді переходити до увічнення", - заявив польський президент.

Читайте також: Польща з адвоката України перетворюється на прокурора. Як до цього дійшло