Китай створює 290 "розумних міст". Як це виглядатиме

Дослідники прогнозують, що світова індустрія "розумних міст" до 2040 року зросте до $1 трлн, а лідером у ній буде Китай

Про це пише China Business.

Вже зараз у Китаї запущені пілотні проекти по створенню інфраструктури "розумного міста" в 290 населених пунктах країни.

З них мінімум 93 міста в Китаї запустили масштабні програми, які включають в себе створення мобільного середовища з  автономним транспортом, елементами каршерінгу ( володіння автомобілем разом з іншою людиною або людьми, тобто володіння часткою авто з правом користуватися) і райдшерінгу (використання вільних місць приватних легкових автомобілів, що дозволяє знизити сумарну кількість палива та транспортні витрати учасників поїздки), а також "розумної" міської інфраструктури.

При цьому ситуація в Китаї унікальна не тільки з точки зору технологій, але і з точки зору соціуму. Лише 26% китайців вважають безпілотні автомобілі небезпечними, тоді як у минулому році так вважали 62%. Для порівняння – в США "алармістів" куди більше – 47%.

В IHS Markit вважають, що масове впровадження автомобілів-безпілотників затягнеться до 5 років. Варто зазначити, що Китай вже став лідером світової гонки електромобілів, так що поява "розумних міст" – лише питання часу.

Так, за даними Markit, з січня по вересень 2017 року в Китаї було продано понад 234 тис. електромобілів, що на 24% більше, ніж у минулому році. Для порівняння, за той же період у США було продано трохи більше 140 тис. електромобілів — на 26% більше, порівняно з попереднім роком.

Концепція "розумних міст" передбачає запровадження як безпілотних автомобілів, так і "Інтернету речей".

Довідка:

Інтерне́т рече́й (англ. Internet of Things, IoT) — концепція мережі, що складається із взаємозв'язаних фізичних пристроїв, які мають вбудовані давачі, а також програмне забезпечення, що дозволяє здійснювати передачу і обмін даними між фізичним світом і комп'ютерними системами, за допомогою використання стандартних протоколів зв'язку.

Окрім датчиків, мережа може мати виконавчі пристрої, вбудовані у фізичні об'єкти і пов'язані між собою через дротові чи бездротові мережі. Ці взаємопов'язані пристрої мають можливість зчитування та приведення в дію, функцію програмування та ідентифікації, а також дозволяють виключити необхідність участі людини, за рахунок використання інтелектуальних інтерфейсів.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це