Лікарям дадуть півроку на підготовку до медреформи, - МОЗ

З липня 2018 року заклади первинної ланки, які приєднаються до реформи, отримають виплати за медичні послуги за кожного пацієнта від Національної служби здоров'я України, а до цього, як і раніше, отримуватимуть за субвенцією через місцеві бюджети

Про це сказав на брифінгу заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє Укрінформ.

"Нова система фінансування починається з другого півріччя 2018 року. Всі медичні заклади будут мати півроку на спокійну підготовку. В першому півріччі медичні закладі буть отримувати фінансування за звичним механізмом медичної субвенцїї. Ніхто не залишиться без грошей", - сказав  Ковтонюк. 

Також Ковтонюк повідомив, що з січня 2018 року має розпочатися підготовчий етап реформи: реорганізація закладів первинної медичної допомоги з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства.

Тільки за цієї умови заклади зможуть укласти договори з Національною службою здоров'я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету.

Читайте такожПечінка неіснуючої качки від грипу. Чому вас не вилікує гомеопатія

Автономізація медзакладів "первинки" передбачає можливість укладати договори, мати рахунок в банку, отримувати від держави оплату за медичну послугу,  право самостійно планувати штатний розпис і бюджет. 

З квітня розпочинається національна кампанія "Обери свого лікаря", під час якої пацієнти мають обрати свого сімейного лікаря та укласти з ним декларацію про надання медичних послуг. До цього часу підписання декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

У червні планується запуск Національної служби здоров'я, яка здійснюватиме оплату за медичні послуги лікарям. Фінансування закладів первинної медичної допомоги за новою моделлю розпочнеться з липня.

Заступник міністра поінформував, що перехід закладів первинної меддопомоги в нову модель фінансування може відбуватися в три етапи: у липні, жовтні і грудні 2018 року, коли відбувається перегляд бюджету.

Медичні заклади зможуть приєднуватися до реформи тільки одночасно цілим районом, містом або об'єднаною територіальною громадою.

Читайте також: Провокаційні запитання до лікаря, які перевірять його професійність

Це зумовлено тим, що субвенція перераховується на місцевий бюджет, і, відповідно, може бути замінена повністю для цього бюджету, а не окремого закладу. Заклади вторинної і третинної допомоги будуть фінансуватися за субвенцією до кінця 2018 року.