Наднова зірка вибухнула та створила умови для життя. Відео від NASA

Коли наднова зірка Кассіопея А вибухнула, вона випустила кисень, водень і інші необхідні для створення ДНК елементи

Про це пише The National Geographic.

За мільйони років до того, як була сформована Земля і Сонячна система, простір складався із газоподібних елементів, що утворилися після вибуху наднової(их).

Іншими словами, блоки, з яких у майбутньому розвинуться форми життя, утворилися саме з таких масивних зірок. Для цього вчені і вивчають наднові, такі, як Кассіопея А.

Візуалізація космічної рентгенівської обсерваторії NASA Chandra ілюструє, як ці елементи поширюються. Рентгенівські знімки, зроблені телескопом, показують залишки Кассіопеї А, розташовані в 11 тис світлових роках від Землі у сузір’ї Кассіопеї.

На відео кремній пофарбований червоним, сірка показана жовтим кольором, кальцій показаний зеленим, а залізо — фіолетовим. Кольори окреслюють те, що очі побачити не здатні.

Вчені вважають, що Кассіопея А вибухнула в 1680 році. Коли це сталося, були випущені великі концентрації кожного елемента. Згідно з інформацією, опублікованою NASA, найбільше було кисню. Але цей елемент надто поширений в різних формах енергії, щоб дослідники могли відтворити його в симуляції.

Різні телескопи, що вимірюють електромагнітні спектри, змогли зафіксувати менші концентрації вуглецю, азоту, фосфору і водню з наднової.

"У поєднанні з виявленням кисню це означає, що всі елементи, необхідні для створення ДНК, молекули, яка несе генетичну інформацію, знаходяться в Cas A" — йдеться в заяві NASA.

Читайте також: Марс, позаземне життя та 9-та планета. Як люди за рік наблизились до зірок