Чи можливе життя біля холодних зірок. Вчені створюють телескоп, щоб досліджувати Червоних карликів

Нова місія запустить невеликий супутник-телескоп SPARCS у космос для вивчення планетарних систем навколо найпоширенішого типу зірок

Про це повідомляє Sciencedaily.

Телескоп SPARCS  буде складатися із шести кубічних модулів, грань кожного з яких буде за розміром у 10 см. Його створюють в університеті штату Арізона для навчальних цілей і для тренування майбутніх інженерів, вчених і глав подібних місій.

Мета SPARCS

Передбачається, що телескоп запустять у космос в 2021 році. Його завдання — стежити за спалахами і плямами на маленьких зірках, а вчені оцінюватимуть, наскільки придатне для життя космічне середовище планет, що обертаються навколо них.

Проект, що включає в себе проектування космічного апарату, інтеграцію і наступну наукову роботу фінансується NASA.

"Ця місія знаходиться в прикордонній зоні астрофізики і астробіології", — сказала Євгенія Школяр, доцент в університету Арізони і головний дослідник місії SPARCS. "Ми збираємося вивчити населеність і високоенергетичний простір навколо зірок, які ми називаємо М-карликами".

Чому саме М-карлики?

Зірки, на які сфокусується SPARCS - Червоні карлики (М-карлики) є маленькими, тьмяними і прохолодними в порівнянні з Сонцем. Їх діаметри менші за сонячні у близько 3 рази, а яскравість — у сотню разів.

Температура поверхні червоного карлика сягає 3,500 °К, що можна порівняти з розжевреною спіраллю жарівки, отож, попри свою назву, червоні карлик, аналогічно лампам, сяють світлом не червоного, а радше вохристо-жовтуватого відтінку.

Вибір цільових зірок для SPARCS може здатися нелогічним. Якщо астрономи шукають екзопланети в населеній зоні, навіщо турбуватися про зірки, які так відрізняються від Сонця? Відповідь лежить в цифрах.

Читайте також: Наднова зірка вибухнула та створила умови для життя. Відео від NASA

М-карлики — найпоширеніший тип зірок у галактиці Чумацький Шлях. Їх близько 75% від загальної кількості небесних світил, а це в 20 разів більше, ніж зірок, подібних до Сонця.

Астрономи виявили, що майже кожна така зірка має принаймні одну планету, що обертається навколо неї, і близько чверті з них тверді, а не газоподібні, і  розташовані в потенційно населеній зоні (там, де може існувати вода в рідкому стані).

За оцінками науковців, всього таких зірок близько 40 млрд лише в галактиці Чумацький шлях. Одна з таких, Проксима Б в сузір’ї Альфа Центавра, є найближчою до нас (4,3 світлових роки) і туди потенційно можна буде послати літальний апарат.

Що вже відкрили

У 2005 році були відкриті екзопланети, що обертаються навколо червоних карликів. Одна з них завбільшки з Нептун (близько 17 мас Землі). Ця планета кружляє на відстані всього в 6 мільйонів кілометрів від власного світила, і отже повинна мати температуру поверхні близько 150 °C, попри низьку світність зірки.

У 2006 році біля червоного карлика була виявлена планета земного типу. Її орбіта завдальшки 390 мільйонів кілометрів від зорі, а температура поверхні дорівнює −220 °C.

2007 року знайшли планети в придатній для життя зоні червоного карлика Глізе 581, а 2010-го — й біля його побратима Глізе 876 в тій самій зоні.

У 2014 році поблизу ще одного червоного карлика Kepler-186 була відкрита розміром подібна до Землі планета Kepler-186 f на придатній для життя орбіті.

Читайте також: Марс, позаземне життя та 9-та планета. Як люди за рік наблизились до зірок