У Гарварді розробили найменшого дельта-робота у світі: він допомагатиме у хірургічних операціях

Інженери Гарварда розробили найменшу версію дельта-робота розміром всього кілька міліметрів, здатного складати електроніку або навіть допомагати в хірургічних операціях з неймовірною швидкістю

Про це повідомляє New Atlas

У 2011 команда фахівців Гарвардського університету розробила технологію виробництва крихітних роботів, які вони назвали Мікроелектромеханічними системами (MEMS).

За останні кілька років їм вдалося розвинути цей напрямок і створити на їх основі різних самозбірних роботів-плазунів і спритну робота-бджолу Robobee.

Новий робот MilliDelta належить до різновиду дельта-роботів, стаціонарних пристроїв з трьома важелями, що відрізняються високою швидкістю роботи. Наразі це найменший представник свого роду.

"Фізика масштабування підказала нам, що зменшення розміру дельта-роботів підвищить і швидкість, і прискорення, і виробництво MEMS, а з їх здатність використовувати будь-який матеріал або їх поєднання здалися нам ідеальним способом якомога швидше підготувати остаточну версію робота", - каже Роберт Вуд , провідний інженер проекту.

MilliDelta складається з композитної шаруватої структури і має таку ж спритність, що і повнорозмірний дельта-робот.

Різниця в тому, що його габарити - всього 15 × 15 × 20 мм, і під час роботи він займає простір, рівний 7 кубічним мм, діючи з точністю до 5 мікрон. П'єзоелектричні приводи дозволяють йому рухатися з частотою, на 15 - 20% вище, ніж у більших "родичів".

Такий маленький робот - не просто курйоз, він може застосовуватися в збірці електроніки або виконувати хірургічні операції. Перше випробування MilliDelta пройшов успішно.

Довідка:

Дельта-робот - вид паралельного робота, покликаний оперувати легкими об'єктами з дуже високою швидкістю. Складається з трьох важелів, прикріплених за допомогою карданних шарнірів до основи.

Ключовою особливістю є використання паралелограмів в конструкції маніпулятора, що дозволяє зберігати просторову орієнтацію виконавчого пристрою робота.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це