Вчені вигадали технологію, що дозволяє вимірювати пульс по відео

Тепер для того, щоб виміряти пульс, не потрібен стетоскоп або пульсометр. Професор Університету штату Юта та його колеги винайшли технологію, що дозволяє визначати частоту серцевих скорочень за допомогою відеокамери та спеціальної програми

Про це повідомляє Phys.org

"Коли серце штовхає кров по артеріях і венах, світло, якe поглинає шкіра, значимо змінюється, - каже професор Джейк Гантер. - Його не можна побачити неозброєним оком, але коли наша система обробляє зображення, отримане камерою, зміна стає очевидною".

Відеокамера записує колір картинки в трьох каналах, червоному, синьому і зеленому. Зелений і дає необхідну для визначення пульсу інформацію, оскільки гемоглобін в крові найкраще абсорбує зелений спектр.

Тобто коли серце штовхає по розташованим близько до шкіри артеріях кров, зелений колір відбивається менше інших, і на відео це можна помітити.

"Робота нашої системи нагадує пульсоксиметр, - каже другий винахідник, Нейт Рубен. - Але замість того щоб дивитися на світло, що проходить крізь шкіру, ми дивимося на світ, який від неї відбивається".

Система обробляє отримані відеокамерою дані і виводить середнє значення змін по тих місцях, де видно шкіру - по обличчю, шиї, рук. При цьому користувач (пацієнт або дитина) можуть перевертатися - це не заважає перевірці пульсу.

Така безконтактна система здатна зробити революцію в медичному обладнанні та споживчій електроніці, наприклад, в дитячих моніторах або фітнес-трекерах.

А більш просунуті версії для лікарень зможуть замінити прилади вимірювання кров'яного тиску і рівня кисню в крові.

Тому Гантер і Рубен запатентували свій винахід і заснували для її просування компанію Photorithm Inc. Крім цього, вони знайшли для своєї програми ще одне застосування і розробляють новий дитячий монітор Smartbeat, який стежить за диханням сплячу дитину, пише Phys.org.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку