"Найрозумніші" міста світу. Хто вони і чому такі технології - це дійсно корисно

Philips Lighting та організація SmartCitiesWorld підготували звіт про "найрозумніші" міста світу

Про це повідомляє Information-Age

Результати звіту ґрунтуються на думці 150 експертів в міському плануванні з усього світу. Вони враховували чинники, які роблять міста зручними для розгортання нових технологій.

Більшою мірою оцінювалася готовність міста до змін, до переходу на більш ефективну модель існування. Експерти прийшли до висновку, що вимогам "розумного" міста найкраще відповідають Лондон, Барселона і Сінгапур.

Читайте також: Людство втрачає ніч. Що таке світлове забруднення та чим воно загрожує

Відзначається, що найбільший внесок в розвиток міст майбутнього роблять їх лідери. Саме тому при владі повинні стояти освічені люди, відкриті новим проектам і з розумінням, як повинно виглядати сучасне місто.

Для міст перехід на розумні технології обіцяє в першу чергу економічні переваги. Це ілюструється на прикладі Барселони.

Tехнологічність принесе місту близько 47 тисяч нових робочих місць

IoT-системи економлять 42,5 млн євро на водопостачанні, а система інтелектуального паркінгу приносить в бюджет ще 36,5 млн євро.

При цьому в багатьох містах, які брали участь в дослідженні, можливість впровадження технологій "розумного" міста навіть не розглядається.

Керівництво кожного 10-го міста розповіло, що реалізувати подібну програму неможливо. Вони відзначили проблеми з фінансуванням і те, що в місті є більш термінові завдання і проблеми.

Експерти ж кажуть, що "розумне" місто - це не завжди ідея, що довго окуповується. Часто це короткострокові проекти, які відбиваються за кілька років, а потім приносять прибуток.

Наприклад, системи вуличного освітлення в Лос-Анджелесі і Сан-Хосе економлять бюджету по $9 млн на рік. При такому темпі вони окупаються за 7 років. Головний висновок доповіді - навіть міста без великих бюджетів можуть почати економити. 

Потрібно лише ефективніше витрачати електроенергію, адже за статистикою, 50% необхідної містам енергії йде на освітлення. Так що це вже велика можливість для економії.

Окрім цього, справжнім трендом стало будівництво з нуля розумних міст або хоча б нових районів. Так, аналогічний проект з'явився в Китаї - тут за його реалізацію візьметься інтернет-гігант Baidu. Економічна зона Xiongan перетвориться в екологічно чисте місто з безпілотним транспортом.

Наразі ця країна створює 290 розумних міст. Дослідники прогнозують, що світова індустрія "розумних" міст до 2040 року зросте до $1 трлн, а лідером у ній буде саме Китай.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це