Заощадити на дорогих аналізах. В США струс мозку вже визначають за аналізом крові

Перший аналіз крові для визначення тяжкості струсу мозку отримав схвалення Управління з санітарного нагляду США (FDA)

Про це пише New Atlas.

Цей тест точно і швидко діагностує пацієнтів з внутрішньочерепними ушкодженнями, позбавляючи їх від необхідності проходити дорогу і довготривалу комп'ютерну томографію.

Зазвичай, коли хворий приходить на прийом до лікаря після черепно-мозкової травми, єдиний спосіб ефективно діагностувати його - зробити КТ мозку. Однак, цей метод недоцільний - сканування показує, що понад 90% людей, що звертаються, не мають струсу.

Новий аналіз крові, розробка компанії Banyan Biomarkers і названий Banyan Brain Trauma Indicator (BTI), відстежує два білкових біомаркери, які потрапляють в кров пацієнта після травми мозку: підвищений рівень UCH-L1 і GFAP коректно вказує на ЧМТ.

Нещодавні клінічні випробування BTI показали, що ефективність аналізу у визначенні внутрішньочерепних ушкоджень становить 97,5%.Ще більш важливим є те, що тест визначає відсутність струсу з точністю 99,6%. 

Результати аналізу готові через 3 - 4 години після забору крові. Якщо відповідь позитивна, хворому можна призначати дорогу КТ. Інтерес до новинки вже висловило Міністерство оборони США, яке з його допомогою має намір скоротити витрати на медобслуговування військовослужбовців.

"Аналіз крові на визначення черепно-мозкових травм і струсів не тільки дає медичним працівникам новий інструмент, а й піднімає на новий рівень сучасні стандарти охорони здоров'я в області діагностики", - говорить представник FDA Скотт Готліб.