Вакцина проти героїну. Як вона діє і чого вже досягли вчені

Вчені з Дослідницького інституту Скріппса досягли важливого етапу в розробці безпечного та ефективного захисту від героїнової залежності

Це також допоможе запобігти передозуванням, повідомляє Science Daily.

У період з 2000 до 2016 року від передозування героїном померло 15 426 американців, і смертність продовжує зростати. Також небезпеку являють рецептурні опіоїди - як показують дослідження, пацієнти, що приймають їх, схильні до високого ризику героїнової залежності.

Рішенням проблеми повинна стати вакцина проти героїну. Вона повинна тренувати антитіла імунної системи розпізнавати і зв'язувати молекули наркотику, не даючи їм проникнути в мозок і викликати ейфорію.

Це може утримати видужуючих наркоманів від рецидивів залежності. Оскільки молекула героїну не викликає природної імунної відповіді, розробники вакцини з'єднали її з білком-носієм і ад'ювантом, який підвищує її ефективність.

Перші кроки до створення антигероїнової вакцини ще в 2013 році зробила група дослідників під керівництвом Кіма Джанда. Зокрема, вони довели ефективність препарату на мишах і мавпах.

Нове дослідження вчених з Дослідницького інституту Скріппса продемонструвало, що вакцина зберігає свої властивості протягом 30 днів при кімнатній температурі.

Дослідники випробували 20 комбінацій білка і ад'юванта, і найкращий результат з точки зору ефективності та стабільності показало поєднання правцевого анатоксину з алюмінієвим галуном. Відкриття дає можливість транспортувати препарат і наближає момент, коли його можна буде тестувати на людині.

Читайте такожЛюди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку