Місяць міг сформуватися всередині молодої Землі, - вчені

Вчені вже довго замислюються над загадкою формування Місяця і зараз з’явилася нова теорія, здатна краще пояснити, звідки взявся супутник Землі

Про це повідомляє Eurek Alert.

Сучасні теорії місячного освіти припускають, що Місяць сформувався у результаті зіткнення ранньої Землі із планетою розміром як Марс, яку називають Теєю.

Згідно з класичною моделлю, це зіткнення викинуло велику кількість матерії на орбіту. Зібравшись в одну велику кулю завдяки гравітаційним взаємодіям ця матерія перетворилася в Місяць.

Нова теорія

Дослідники з Каліфорнійського і Гарвардського університету запропонували теорію, згідно з якою Місяць утворився з сінестії, нового типу планетарних об’єктів, у який на час перетворилася Земля.

Сінестія формується в результаті зіткнення об’єктів планетарних розмірів. Після цього матерія плавиться, дробиться, випаровується і швидко обертається. Зовні (якщо б можна було на це подивитися) це виглядає немов пончик із розплавленої і випареної породи.

Цей процес був недовгим, всього кілька сотень років: пончик знову перетворився в кулю, оскільки диск стискувався і виділяв тепло.

"Наша модель починається зі зіткнення, яке створило сінестію. Місяць утворився всередині випарів Землі при температурах від 2200 до 3300 градусів Цельсія і тисках у десятки атмосфер", - сказав Саймон Лок, аспірант Гарвардського університету і один із авторів теорії.

Лок також додав, що нова модель краще тим, що надає різноманітність можливостей для формування земного супутника, тут не потрібно покладатися на те, що була ймовірна планета з правильною масою, яка вдарила строго під певним кутом на потрібній швидкості.

Коли Земля стала форми сінестіі, шматки розплавленої породи, виведені на орбіту під час удару, утворили ядро ​​Місяця. Випаровувана силікатна порода утворила подобу хмар, які притягнулися до цього ядра.

Місяць успадкував хімічний склад Землі, але оскільки він сформувався при високих температурах, то втратив легко випаровувані елементи, і прийняв остаточну (на цей момент) форму.

Читайте також: Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан