Вчені "перенесли" слимака у кіберпростір. Як це допоможе вивчити мозок людини

Дослідники з університету Ілінойса і Інституту еволюційної біології в США описали створення віртуального слимака, який схожий на справжнього: у нього є зачатки самосвідомості, він може зв'язати свою мотивацію зі спогадами і усвідомлено реагувати на різні ситуації

Також слимак відчуває голод і відрізняє смачну їжу від несмачної. Текст з описом дослідження опублікували в журналі eNeuro.

Біологи змоделювали хижака за прикладом справжньї живої істоти - Pleurobranchaea californica. Свою розробку вони назвали cyberslug - "кіберслимак".

"Він покладається на мотивацію і спогади про сприйняття зовнішнього світу, реагує на інформацію на підставі того, що вона змушує його відчувати", - говорить про розробку професор молекулярної та інтегративної фізіології Іллінойсського університету Рано Джіллетт.

Симуляцію слимака на сайті розробників може запустити будь-який бажаючий. У створенні кіберістоти вчені спиралися на дослідження біологів про те, що у Pleurobranchaea californica, при зіткненні з новим для них об'єктом, є три варіанти поведінки: його можна з'їсти, остерігатися, або скласти пару, якщо це той же вид.

При цьому, як відзначають вчені, при довгій симуляції, голодний кіберслимак може напасти на більш сильну істоту, а ситий - уникати навіть смачної їжі.

За словами дослідників, цей експеримент дозволить детально вивчити людський мозок. "Я думаю, що морський слимак - хороша модель древньої системи, яка все ще присутня в наших мізках, вона підтримує всі вищі пізнавальні якості", - зазначив Жиллетт.

"Тепер у нас є модель, яка, ймовірно, дуже схожа на примітивний мозок предків. Наступний крок - додати більше схем, щоб вивчити підвищену соціальність і пізнання".

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це