Угорщина вимагає, щоб Україна "пригальмувала" із законом про освіту до 2023 року

МЗС Угорщини почне знову підтримувати Україну, якщо остання не буде впроваджувати новий закон про освіту до 2023 року та змінить його

Про це заявив міністр закордонних справ та торгівлі Угорщини Петер Сіярто під час перерви у зустрічах міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, повідомляє його прес-центр.

За його словами, той факт, що Україна знаходиться в геополітично важливому положенні, не означає, що вона може не дотримуватися міжнародного права або звільнена від обов'язків захищати нацменшини. 

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має права Угорщина погрожувати Україні

Сіярто розповів, що у недавньому листі до представників ЄС та генсекретаря НАТО він наголосив, що Угорщина з радістю повернеться до позиції, яка підтримує Україну, якщо Київ гарантує, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року та буде змінений. 

"Україна повинна гарантувати, що закон, який грубо порушує права меншин, до тих пір не набуде чинності, а країна протягом цього періоду буде проводити необхідні консультації з угорською меншиною та реалізує те, що було погоджено на цих перемовинах", - підсумував Сіярто.

Читайте також: Угорщина "розганяє" тему автономії Закарпаття. Історія "м'якої окупації"

Він додав, що Угорщина та ЄС очікують від України виконання рекомендацій Венеційської комісії та консультацій з національними меншинами.