Нейромережа "намалювала" портрети оголених людей. Як це виглядає

18-річний американський дослідник в області штучного інтелекту Роббі Баррат (Robbie Barrat) показав в Твіттері результати роботи власної нейромережі, яка повинна була "намалювати" портрети оголених людей

Замість цього, за словами розробника, ШІ створив "сюрреалістичні краплі плоті з кінцівками", які лише віддалено нагадують людей.

Баррат розповів виданню CNet, що використовував генеративно-змагальну мережу. Цей спосіб - комбінація двох нейромереж: одна тренувалася на сотнях портретах в стилі "ню", а друга намагалася відрізнити правильні результати від неправильних.

Зазвичай таке змагання призводить до підвищення якості робіт, але одна "півкуля" алгоритму навчилася обманювати "перевіряючого" за допомогою "м'ясистих крапель".

Через це нейромережа перестала поліпшуватися, і портрети вийшли далекими від ідеалу. "Краплі" лише віддалено нагадують людей в типових для оголених картин позах.

Але Баррат заявив, що такий результат йому подобається навіть більше.

Баррат зазначив, що нейромережа майже завжди зображує голови як "жовто-фіолетову текстуру". На думку розробника, саме так машини і "бачать" людей.

У соцмережах у Барратье почали питати, чому нейромережа не стала "малювати" темношкірих людей. Американець відповів, що навчав алгоритм на картинах тих часів, коли портрети оголених темношкірих людей не були "надто популярні".

У березні 2017 року Баррат, ще будучи школярем, створив нейромережу, яка навчалася на треках Каньє Веста і записала власну реп-композицію. Після школи він почав працювати в дослідницькій лабораторії Стенфорда.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це