Google Chrome сканує всі файли на комп'ютері. Чи є привід непокоїтися

Експерт з кібербезпеки, співробітниця компанії SecurityScorecard Келлі Шортрідж помітила, що Google Chrome сканує практично всі файли на комп'ютері на базі Windows, навіть файли в папці "Мої документи"

Про це пише Motherboard.

У минулому році під час чергового оновлення Google вбудувала в свій браузер Chrome інструмент Chrome Cleanup Tool, призначений для сканування комп'ютера на предмет вірусів і шкідливих програм, які можуть завдати якоїсь шкоди браузеру.

При цьому Chrome Cleanup Tool в якість ПО використовує систему від виробника антивірусів ESET.

Повідомлення Шортрідж викликало резонанс в соціальних мережах, особливо після нещодавнього скандалу навколо витоку даних 50 млн користувачів соціальної мережі Facebook.

Читайте також: Як видалити Facebook в домашніх умовах і без шкоди для здоров'я

"Ніхто не любить сюрпризів. Всі бояться "великого брата", тим більше, що технологічні гіганти все частіше заходять занадто далеко - браузер переглядає файли, абсолютно не зв'язані з його роботою ", - прокоментував Харун Меєр, засновник консалтингової фірми Thinkst.

При цьому в розділі "Інформація" браузера Chrome йдеться, що сервіс "періодично перевіряє ваш пристрій на предмет виявлення потенційно небажаного програмного забезпечення" з січня 2017 року.

При цьому, відзначає видання, перевірка відбувається лише раз на тиждень, а приводів для занепокоєння немає.

" Для більшості користувачів ці перевірки є нешкідливими. А для тих, хто стурбований тим, що Google бачить деякі метадані, можу лише порадити не запускати браузер Google", - прокоментував редактор Virus Bulletin і організатор однієї з антивірусних конференцій в світі Мартін Грута.

Читайте також: Фейсбукгейт. Як соцмережа для знайомства студентів стала політичною зброєю