Космічний корабель Virgin Galactic вперше випробували після трагедії 2014 року

Космічна компанія Virgin Galactic провела перші повноцінні випробування суборбітального пілотованого космоплана після аварії в 2014 році, яка призвела до смерті пілота

Про це пише The Verge.

Політ пройшов в пустелі Мохаве під керуванням пілотів Марка Стакі і Дейва Маккея. Вперше пілоти під час тестування космоплана ввімкнули ракетні двигуни - до цього 11 рейсів були здійснені без їх включення.

 

SpaceShipTwo (SS2) - пілотований суборбітальний космічний корабель, спочатку створений для доставки туристів в космос. Корабель піднімається в повітря на спеціальному літаку WhiteKnightTwo, після відділяється від нього і на ракетній тязі летить до кордону з космосом - на висоту 100 кілометрів. 

Набравши висоту понад 15 тис. метрів, космічний корабель відокремився від літака і почав плавний спуск. На цьому етапі він розвинув швидкість в 0.6 маха, пройшов ряд випробувань керованості, вібрацій та інших параметрів польоту, а потім успішно приземлився на аеродромі в Мохаве. 

Загальний час польоту - 1 година 20 хвилин, час самостійного польоту VSS Unity - близько 15 хвилин.

"Наступного разу ми полетимо ще швидше - зазначив президент Virgin Galactic Майк Мойсей, додавши, що цей 15-хвилинний політ є важливою віхою розвитку програми. Польоти Captive Flight Test на випробувальному судні - це відмінно, але немає нічого кращого вільних польотів на повноцінному літальному апараті. В один прекрасний день нинішній планер перетвориться на повноцінний космічний корабель".

У 2014 космічний корабель SpaceShipTwo, що належить Virgin Galactic, розбився під час тестового польоту на сході пустелі Мохаве. На борту перебувало двоє пілотів, один з них загинув, ще один з серйозними травмами доставлений в госпіталь.

Після цього компанія два роки не проводила випробувань ракет, розробляючи нову систему безпеки.

Читайте також: Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан