Цукерберг у Сенаті назвав свою "велику помилку" в керівництві Facebook

10 квітня засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг дав свідчення у Сенаті США щодо скандалу про витік даних 87 млн користувачів

Про це передає Еспресо.TV.

Як і раніше, у своєму виступі Цукерберг назвав Facebook ідеалістичною компанією.

"Ясно тепер, що ми не зробили достатньо, щоб перешкоджати інструментам, які можуть бути використані для шкоди. Йдеться про фейкові новини, іноземне втручання у вибори і ксенофобію, про конфіденційність даних. Ми не взяли нашу відповідальність, і це було великою помилкою. Це було моєю помилкою", - сказав Цукерберг.

Зараз соціальна мережа здійснює аудит для з'ясування причин масштабного витоку даних. Надалі компанія планує більшу уваги профілактичним питанням.

Цукерберг стверджує, що рекламодавці і розробники додатків ніколи не користуватимуться перевагами у соцмережі.

На запитання про те, як компанія визначає червону лінію між мовою ненависті та політичною суперечкою, Цукерберг відповів: "Ми розробили алгоритми, а потім якщо хтось порушує політику. І ми розробляємо для цього алгоритми штучного інтелекту. Коли хтось порушує політику - то ми це фіксуємо, визначаємо і реагуємо. Мова ненависті - дуже важка, тому що не вдається визначити її достеменно. Особливо на інших мовах".

Як уточнив Цукерберг, це складно, наприклад, якщо йдеться про терористичну пропаганду.

"Деякий контент пов’язаний з ІД ми прибирали з мережі. Я оптимістично оцінюю можливість прибирати мову ненависті з інтернету. В нас є інструкції, як ми це визначаємо, але ще треба багато зробити", - пояснив Цукерберг.

Він вкотре пообіцяв залучити громадськість до процесу перевірки «мови ненависті» і блокувати будь-яких рекламодавців, що мають відношення до цього.

Торкнувшись питання про витік даних Cambridge Analytica та можливі законодавчі зміни, Цукерберг сказав, що вирішити це на державному рівні може перелік простих правил, що можна, а що не можна робити з даними, щоб люди це могли зрозуміти.

"Дати людям повний контроль, щодо контенту, який вони поширюють в будь-який момент часу.  Дати можливість інноваціям, таким як розпізнавання облич. Це дуже чутливий момент, але в інших країнах це здійснюється по різному", - сказав Цукерберг.

За його словами, компанія не заблокувала роботу Cambridge Analyticа у 2015 році, бо тоді вони не вели профілів, чи сторінок, а отже не було що банити.

Цукерберг сказав, що питання про участь Росії у зламі даних залишається відкритим.

"Ще не знаємо, ми співпрацюємо з урядом щодо розслідування", - сказав він.

На питання чи зберігає компанію історію повідомлень та дзвінків Цукерберг відповів, що це відбувається тільки якщо користувач надає дозвіл на синхронізацію своєї історії з платформою.

Читайте також: Фейсбукгейт. Як соцмережа для знайомства студентів стала політичною зброєю