Facebook хоче вивести 1,5 млрд користувачів з-під нового закону ЄС. Що це означає

25 травня в ЄС набуває чинності новий закон про захист персональних даних. Він сильно ускладнить правила збору та використання персональних даних користувачів без їх відома, і дозволить судам ЄС стягувати штрафи до 4% від річного обороту компанії за порушення норм

Про це пише Reuters.

Найбільше від цього закону міг постраждати Facebook, який опинився "під ударом" після новини про те, що компанія Cambridge Analytica, яка працювала над виборчою кампанією президента Трампа 2016 року, змогла отримати доступ до приватних даних мільйонів користувачів через соцмережу.

Зараз, знають вони про це чи ні, всі користувачі соцмережі, крім тих що проживають на території Канади і США, покриваються законами Євросоюзу про захист персональних даних завдяки розташуванню головного офісу компанії в Дубліні.

Тож тепер Facebook збирається вивести 1,5 млрд користувачів Африки, Азії, Австралії, Південної Америки та СНД з-під юрисдикції ЄС, що б не ризикувати зі сплатою гігантських штрафів (а у випадку з Facebook мова йде про мільярди доларів) та зберегти поточні правила обробки персональних даних.

Ця зміна вплине на більш ніж 70 відсотків усіх користувачів соцмережі. Станом на грудень у Facebook було 239 мільйонів користувачів у Сполучених Штатах та Канаді, 370 мільйонів у Європі та 1,52 мільярда в інших країнах.

Компанія заявляє, що дотримуватиметься стандартів ЄС по всьому світу, не зважаючи на наявніть чи відсутність правового контролю від ЄС, і це рішення не вплине на політику конфіденційності соцмережі.

На практиці ж, як вважає дослідник з технологічної політики в Університетському коледжі Лондона Майкл Веале,  ця зміна означає, що 1,5 мільярди користувачів, що постраждали, не зможуть подавати скарги в Комісаріат із захисту даних Ірландії або в ірландських судах. Замість цього вони будуть регулюватися куди більш поблажливими законами про конфіденційність у США.

"У Facebook буде більше свободи в тому, як обробляти дані користувачів", - сказав Віале. Наприклад, деякі типи даних, як-от історія веб-перегляду, вважаються персональними даними відповідно до законодавства ЄС, але вони не захищені в Сполучених Штатах.

В Ірландії кажуть, що про плани компанії не знали. Один із ірландських посадовців, що побажав залишитися анонімним заявив, що не знає жодних планів Facebook щодо передачі оптових обов'язків США або зменшення присутності Facebook у Ірландії, де соціальна мережа прагне залучити понад 100 нових співробітників.

Читайте такожРобот чи рептилія: Як та чому в соцмережах знущаються над Цукербергом